Mersin’in ekonomik dönüşümü... | MERSİN MOZAİK

Mersin’in ekonomik dönüşümü...

Mersin’in ekonomik dönüşümü... mersinmozaik.com

Lüks AVM’ler yoğun ilgi görürken, konut altında işyeri olarak ayrılan birimlerden oluşan yüz binlerce metrekare kapalı alan atıl kapasiteye dönüşmüş, kullanılanların birçoğunda ise gayrisıhhî müessesler faaliyet gösteriyor! Kent merkezinde birbiri ardına açılan Alışveriş Merkezleri, küçük esnafın yanı sıra köklü işletmelerin de bir anlamda sonunu hazırladı!

Toplum yaşamına giren her yenilik önceki bazı değerleri gözden düşürürken, teknik çevreler ise meydana gelen durumu belediyelerin planlama konusunda yetersizliğine bağlıyor!
Kayıtlarda 1800'lü yılların ortasında balıkçı kasabası olarak geçen Mersin'de, ekonumik ve sosyal değişim 1950'den başlayarak giderek ivme kazanmıştır.
Geçmişte Azakhan, Hurmalıhan, Taşhan, Yoğurtpazarı örneginde olduğu gibi pazar ve hanlarda kümelenen döneminin esnafı, 1950’li yıllarda inşa edilen pasajların çatısı altında buluşmuş, süreç içerisinde işhanı ve çarşı gibi büyük ortak mekânlarda müşterilerine hizmet vermişlerdi.
Sıdalı, Gürani, Kervan, Toros ve Varan Pasajları, Yaşat İşhanı, Üzümhan, Zafer Çarşısı, Ulu Çarşı, Güney Çarşısı, Mersin Çarşısı, Bahri Ok Çarşısı, Metropol Çarşısı vb. belleklerdeki yerini korusa da, bazıları çoktan  cazibelerini kaybetmiş, hatta virane konumundalar!
Lüks AVM’ler yoğun ilgi görürken, konut altında işyeri olarak ayrılan birimlerden oluşan yüz binlerce metrekare kapalı alan atıl kapasiteye dönüşmüş, kullanılanların birçoğunda ise gayrisıhhî müessesler faaliyet gösteriyor!
Kent merkezinde birbiri ardına açılan Alışveriş Merkezleri, küçük esnafın yanı sıra köklü işletmelerin de bir anlamda sonunu hazırladı!
Mersinlilerin yaşamına ilk olarak Continent adı altında giren AVM'ne, zamanla ADSE, FORM, KİPA ile Continent’tn dönüşen CarrefourSA eklendi.


Zaman içerisinde gelişmelerin gerisinde kalan çok sayıda küçük çaplı işyeri gibi Toroslar ve Yenişehir’de konumlanan ADSE mağazaları kapıları da kapılarına kilit vurdu. Binlerce metrekare alana sahip milyarlarca liralık ilgili yatırımlar halen kiralanıp hizmete girmeyi bekliyor!
AVM pastasından kapasitesi ölçütünde en çok payı Forum alırken, rekabet adına Kipa Sayapark,  CarrefourSA ise Palmcitiy'e evrildi.
Pasajdan AVM’ye uzanan süreçte yaşanan değişim kent kültürünü de aşındırdı!
Mahalle aralarındaki kışlık ve yazlık sinemalar, telaffuzu zor yeni isimlerle anılıyor şimdilerde! 
Bir zamanlar işyerleri dolar üzerinden hatırı sayılır bedellerde hava parasıyla el değiştiren Çamlıbel’deki boş dükkânlar kiracı bekliyor!
Diğer yandan olayın bir başka boyutu da toplum sağlığı ve güvenliği adına tehdit oluşturması!
Kentin tüm semtlerdeki mahalle aralarından işi kötüye gitmesi sonucu kapanan market, bakkal, terzi, zücaciye, manav, kırtasiye, ayakkabıcı vb. işyerlerinin yerini konut alanlarında faaliyet göstermeleri yasak olan gayrisıhhî müessesler doldururken, belediyelerin sorunun çözümüne dönük gerekli önlemleri alamadıkları dikkat çekiyor!