MERÇED,” Ülkemizin Sözde gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz …” | MERSİN MOZAİK

MERÇED,” Ülkemizin Sözde gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz …”

 MERÇED,” Ülkemizin Sözde gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz …” mersinmozaik.com

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan Ülkede son yıllarda uygulanan kontrolsüz ve plansız sanayileşme programlarında, gelişmiş ülkelerin kirli teknoloji transferine, nükleer atık ve tehlikeli sanayi atıkları ve plastik atık ithalatının sınırsız ve kontrolsüz yapıldığının gözlemlendiğini söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Adana’dan Mersin’e kadar uzanan ithal atıkların önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), son günlerde Adana’nın ardından Mersin’deki ormanlık alanlarda da görülen ithal plastik atıkları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek adına Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısına olayın tehlikeli boyutlarına dikkat çekildi.

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan Ülkede son yıllarda uygulanan kontrolsüz ve plansız sanayileşme programlarında, gelişmiş ülkelerin kirli teknoloji  transferine, nükleer atık ve tehlikeli sanayi atıkları ve plastik atık ithalatının sınırsız ve kontrolsüz yapıldığının gözlemlendiğini söyledi.

Tehlikeli sanayi, nükleer ve plastik atıkların bertaraf maliyetleri çok yüksek olmasının yanı sıra  insan ve çevre sağlığını bozduğu için gelişmiş ülkeler, ilgili atıklarını bertaraf etmek üzere çeşitli yollardan az gelişmiş ülkelere gönderdiklerini anlatan Sabahat Aslan, gelişmiş ülkeler atıklarını ucuza bertaraf ettirerek kendi çevre ve insan sağlığını koruma yolunu  seçtiğini bildirdi.

Plastik atığın doğada binlerce yıl yok olmadığının altını çizen Sabahat Aslan, “Plastik atıklar doğada kaldıkça toprağı, havayı ve suyu kirleterek insan sağlığını bozarlar. Gelişmiş Ülkelerin plastik çöp atıklarını yıllarca Çin ithal etmekteydi. Çin plastik atıkların insanların sağlıklarının bozulduğunu görünce 2018 yılında plastik atık ithalatını durdurdu. Çin’in plastik atık ithalatı yasağının ardından Çin’e ithal edilen plastik atıklar artık ülkemize ithal edilmeye başlanmıştır. Ülkemiz başta Avrupa Birliği ülkelerinden olmak üzere diğer ülkelerden de en çok plastik atık ithal eden ülke konumuna gelmiştir. Türkiye’ye plastik atık ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer almaktadır. Uzmanlar Avrupa'nın dört bir yanından Türkiye'ye her gün yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik çöp ithal edilmekte olduğunu söylüyorlar. Ülkemize gelen Plastik çöp atıklarının ancak yüzde 10’unun geri dönüşümü sağlanabilmektedir. Geri dönüşemeyen plastik çöp atıklar Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Adana’da görülmektedir. Adana’dan faaliyet gösteren 133 adet işletme tarafından her gün tarım alanlarına derelere, denize ve su kaynaklarına dökülmektedir. Maalesef son zamanlarda Mersin’de de ithal plastik atıklarının ormanlık alanlarına döküldüğü gözlemlenmiştir. Plastik çöp atığı geri dönüşüm tesisleri riskli ve kirletme potansiyeli  çok yüksek tesislerdir. İthal Plastik çöp atıkları dökme ve yakma faaliyetleri yüzünden tarımsal alanlarımız, su kaynaklarımız  ve denizlerimiz  plastik çöplerin neden olduğu son derece zehirli kimyasallarla zehirlenmektedir. Bu zehirler  toprağımızın gıdamızın, suyumuzun ve havamızın kirlenmesine ve sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır. Ülkemiz de sıfır atık projesi devam ederken çevre ve insan sağlığını bozan tehlikeli plastik çöp ithalatının yapılması kabul edilemez. Dünyada plastik kullanımına sınırlama getirilirken ülkemizde de Tek kullanımlık bardak, kaşık, torba, tabak, çatal, kürdan gibi plastiklerin kullanımı ve kanser yapıcı plastik çöp atıklarının ithalatı acilen yasaklanmalıdır. Herkesi plastik malzeme kullanımından vazgeçmeğe çağırıyoruz. Ülkemizin Sözde gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz.”görüşlerini dile getirdi.