Teknik Çevreler, ”Mersin’de uygulanan projeler demokratik değil…” | MERSİN MOZAİK

Teknik Çevreler, ”Mersin’de uygulanan projeler demokratik değil…”

Teknik Çevreler, ”Mersin’de uygulanan projeler demokratik değil…” mersinmozaik.com

Camişerif, Kiremithane, Kültür, Mahmudiye, Mesudiye ve Çankaya mahallelerinde bulunan özgün kent mimarisinin özelliklerini taşıyan yapılara doğrudan müdahale edilememesi, yeni yapılaşmanın önünü kesen bir başka engele dönüşüyor. Yıllardan beri çekirdek Mersin’de yaşama geçirileceği dillendirilen kurtarma projesi hakkında da bir hareketlilik yaşanmadığı gözlenirken, Kentsel Dönüşüm Projesi de Mersin’in ihtiyaçlarına dönük uygulanmıyor…

Belediyelerin paylaşımdan uzak tutumu kentte yeni sorunlar oluşturuyor.

Kent merkezinin konuta doymasının yanı sıra, oluşan yeni talebin başta Yenişehir olmak üzere batıya kayması sonucu bölge yapsatçı müteahhitlerin gözünden düştü. Anılan bölgelerde inşaat sektörü durma noktasına gelirken, arada bir göze çarpan tek tük yapılaşmalar ise tatminkâr değil.

Bahçe, Turgut Reis, Kiremithane, Kültür, Mahmudiye, Mesudiye, İhsaniye, Çankaya, Camişerif ve Yeni Mahalle gibi yerleşim birimlerinden oluşan 1970 yılının öncesi Mersini’ne yıllardır neredeyse çivi çakılmıyor.

Camişerif, Kiremithane, Kültür, Mahmudiye, Mesudiye ve Çankaya mahallelerinde bulunan özgün kent mimarisinin özelliklerini taşıyan yapılara doğrudan müdahale edilememesi, yeni yapılaşmanın önünü kesen bir başka engele dönüşüyor.

Yıllardan beri çekirdek Mersin’de yaşama geçirileceği dillendirilen kurtarma projesi hakkında da bir hareketlilik yaşanmadığı gözlenirken, Kentsel Dönüşüm Projesi’de Mersin’in ihtiyaçlarına dönük uygulanmıyor…

Ataş Alanından sonra halen Akdeniz Barış Mahallesi’nde uygulanan Kentsel Dönüşüm çalışmaları yakın gelecekte sonuç verecek gibi değil.

Belediyeler kentin ihtiyacı olan dönüşümlere müdahale etmek yerine TOKİ’nin daha çok inisiyatif alması bekler gibi.  

Belediyeleri paylaşımdan uzak tutumundan yakınan teknik çevreler,” Ülkenin gelişme stratejisine göre lojistik bölge ilan edilen Mersin’de kentsel gelişim palanı tamamlanmadan tepeden alınma kararlarla projeler uygulanmasını doğru değil. Kent bileşenlerinin görüşü dikkate alınmadan yaşama geçirilmek istenen projelerin yasal dayanağı bulunsa da demokratik değil. ‘Biz yaptık oldu’ anlayışıyla altyapısız projeler uygulanıyor. TOKİ, elinde bulunan yetkiyle belediyelere rağmen dilediği projeyi, dilediği yerde uygulama donanımına sahip. Çekirdek Mersin olarak anılan kent merkezi tamamen atıl bir konumda olup, ticari yaşam gelişmek yerine bitme noktasında. Bir zamanların gözde semti Çamlıbel esnafı eski günlerini arıyor. Kentin ekonomik ve sosyal altyapısını donatmadan Kentsel Dönüşüm Projesi adına konut inşa etmek mantıklı değildir. Bölgenin tüm sorunları çözülüp tek konutu mu eksik kaldı?

Bu çarpık yaklaşım bir şekilde kamuoyuna anlatılmalıdır. Mersin’in umut bağladığı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yönlendirici ve katılımcı konumda bulunması gereken belediyelerin olaya gerektiği gibi müdahil olmamalarıysa başlı başına sorgulanması gereken büyük bir sorundur.”görüşlerini dile getiriyorlar.