Soğuksu Caddesi... | MERSİN MOZAİK

Soğuksu Caddesi...

Soğuksu Caddesi... mersinmozaik.com

Tarihi Cadde, kırık dökük kaldırımlar, özelliğini kaybetmiş asfalt kaplamalasıyla geniş çukurların oluştuğu cadde boyunca yan yana sıralanan bakımsız, yıkılmaya yüz tutmuş yapılarla kasaba görüntülerini çağrıştırıp yılların ihmalinin izlerini taşıyor.

Bugün yönümüzü Yenisehir’in kuzeyine çevirdik. Ağırlıklı olarak Menteş, Kocavilayet ve Gökçebelen köyleri arazilerine konumlanan yerleşim birimleri, ayrık nizam, dikey yapı ve bol yeşil alanları, geniş bulvar, cadde ve bakımlı ara sokaklarıyla dikkat çekiyor.

Tarihi Mersin’in güneyden kuzeye uzanan uzanan 4 ana arterinden birisi olan Akdeniz İlçesi'ndeki Suğuksu Caddesi için bezer tanımlamayı yapamayız.

Sağlı sollu çok sayıda mahalllenin cephe aldığı yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Soğuksu Caddesi'nin güney kesimlerinde SİT kapsamında yapılar restore edilerek kurtarılmayı bekliyor.

Kırık dökük kaldırımlar, özelliğini kaybetmiş asfalt kaplamalasıyla geniş çukurların oluştuğu cadde boyunca yan yana sıralanan bakımsız, yıkılmaya yüz tutmuş yapılarla kasaba görüntülerini çağrıştırıp yılların ihmalinin izlerini taşıyor.

Güneyde bir ucu İsmet İnönü Bulvarı’ndan başlayıp kuzeyde Tarihi Yukuktepe’ye uzanunan cadede bir zamanlar çok renkli canlılık yaşanırdı.

Öyle ki yaklaşık 500 metre arayla iki yazılık sinema vardı. Caddenin çevresindeki tek ve iki, bilemediniz üç katlı müstakil evlerin sakinleri, dut ve narenciye ağaçlarının gölgesinde serin serin zaman geçirirlerdi. 

Şimdilerde tarihe karışan Atlas ve Kösel sinemaları akşamları hınca hınç dolup insanlar kaynaşırdı.

Yeni yerleşim birimleri açılırken, geçmişin değerleri günün anlayışa göre dönüştürülüp kotunamaz mı?

İlgili belediyeler Soğuksu Caddesi’ne el atıp terk edilmişlik görüntüsüne son vermelidirler.

Yukarıdaki cadde fotoğrafaları, yaratılan rantın gülgesinde kalıp ihmal edilen semtin hüznünü yansıtıyor...