Antik Kilikya ihmal kurbanı... | MERSİN MOZAİK

Antik Kilikya ihmal kurbanı...

Antik Kilikya ihmal kurbanı... mersinmozaik.com

İlgili çevrelerde Mersin’in Ayasofya’sı olarak anılan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer bulan “Alahan Manastırı” Antik Kilikya’nın incisi niteliğinde.

Birkaç gündür yollardayım, Antik Kilikya buram buram tarih kokuyor. Asırlar öncesinin güzellikleri maalesef  değerlendirilip gelir kaynzğına dönüştütülmüyor.Ören yerlerinden kallerine, kilise ve manaxstırlara  uzanan kültür mirası turizme açılmayı bekliyor.

Çokça fotoğraf çektik. yeri geldikçe değerlendireceğiz...

Asırlar boyunca çok sayıda uygarlığı koynunda barındıran Antik Kilikya'nın orta kesiminde yeralan Mersin'de, arkeolojik zenginlikleri ihmal kurbanı.
İlgili çevrelerde Mersin’in Ayasofya’sı olarak anılan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer bulan “Alahan Manastırı
Antik Kilikya'nın incisi niteliğinde...
Mut'ta konumlana Alahan Manastırı, Milattan Sonra 440 – 442’de baskılardan kaçıp dağlara çekilen Hiristiyan havarilerin  girişim ve çabalarıyla inşa edildiği  sanılıyoryor. 
Yer yer yıkılmış kilise kalıntıları, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve vaftizhaneyi barındıran manastırın Ayasofya Kebir Camii Şerifi çağrıştırması arkeolojik dünyasında, “Mersin’in Ayasofya’sı” olarak degerlendiriliyor.
Tarihi kayıtlara tepeden baktığı Karakız Vadisi'nin  kervan yolu güzergahı notu da düşülen Manastırda, doğu ve batısındaki yapıları birbirine bağlayan sütunlu yürüme yoluyla, kilisenin arkasında, suyu kaynak tarafından sağlanan hamam yapısı da dikkat çeken kalıntılar olarak dikkat çekiyor...