19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Hollanda’da kutlanacak... | MERSİN MOZAİK

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Hollanda’da kutlanacak...

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Hollanda’da kutlanacak... mersinmozaik.com

HOLLANDA SAMSUNLULAR DERNEĞİ’NİN KUTLAMASIHollanda’da yerleşik Samsunlular Derneği’nin organize ettiği özel kutlama töreni, 22 Mayıs Pazar günü Zaandam’da yapılacak.

Hollanda'da  mesleğini yürüten  Mersinli Gazeteci İlhan Karacay'ın haberine göre  Samsunlular Derneği’nin kutlaması Pazar günü Zaandam’da gerçekleşecek.

Geçmişte 19 Mayıların daha coşkulu kutlandığını vurgulayan haberinde şu görüşlere yer veriyor:

Üstte, 41 yıl önce yayınlanan Hürriyet’in kupürü…
İlhan KARAÇAY Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kahraman kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk gençliğine armağan ettiği Gençlik ve Spor Bayramı’nı, Hollanda’da yerleşik Türkler 41 yıl önce de kutlamıştı.
Eski gazete kupürlerinde görebileceğiniz gibi, 41 yıl önce 1981’deki yayınlarda, kutlamaların ne kadar içten olduğu ortadaydı.Her kutlama öncesinde sarfedilen sözler de hemen hemen aynı oluyor.
İşte o söylemlerden bir örnek:“Aziz Türk milletinin makus talihinin değiştiği 19 Mayıs 1919 tarihinin 99. Yıldönümünü idrak ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk, 15 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile “Karadeniz’e” diye verdiği emirle bir milletin talihini değiştirmişti.  Ulu Önderimiz, belki o gün Türk ulusunun kaderini değiştirdiğini bilmiyordu ama, bitkin ve bitap düşmüş bir milleti şaha kaldıracağına olan inancı tamdı.Üstte, 41 yıl önce yayınlanan Hürriyet’in kupürü…

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde de belirtildiği gibi, cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmişti. İşgalci ülkeler yurdumuzun her köşesini kuşatmıştı. Hal böyle iken, bazı kendini bilmezler mandacılık sevdasıyla tutuşuyor, hainlerle işbirliği yaparak Türk milletinin kuyusunu kazıyordu.Öte taraftan, bütün teçhizat itilaf devletlerinin elindeydi. Vatan toprakları yarı sömürge durumundaydı.

Türk evladının elinde, yüreğindeki vatan sevgisi ve iman gücü dışında hiçbir şeyi yoktu.  Sonuna kadar mücadele ederek şehit olmayı, her türlü esarete tercih eden Türk milleti, Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla yanan bağımsızlık ateşiyle ayaklandı.  Dolayısıyla Atatürk’ün 16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan başlayan yolculuğu Türk milleti için kurtuluş döneminin başlangıcı oldu. Milli mücadelenin resmen başlatıldığı tarih olan 19 Mayıs 1919’da, yüreği bağımsızlık sevdasıyla çarpan bir milletin önünde hiçbir gücün duramayacağı, dünyaya gösterildi.Cesareti ile yedi düvele meydan okuyan Türk milleti, Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde şiirlere, hikâyelere konu olan büyük kahramanlıklara imza attı. 

Yüzyıldır bu topraklara kendilerini feda eden şehitlerimiz sayesinde kimseye kulluk yapmadan, özgürce ve onurumuzla yaşıyoruz.Türk Genci, o dönemde kanlar dökülerek elde edilmiş özgürlük, demokrasi ve Cumhuriyet gibi kazanımların, ülkemizin aydınlık geleceği için ne kadar önemli olduğunun bilincinde yetişmelidir. Onun içindir ki 19 Mayıs onlara armağan edilmiştir. 

Bugünün önemini yüreğinde hissetmesi, Atalarının yaşattığı gururu ve kıvancı özünde görmesi Türk evladının birinci vazifesidir.Başta geleceğimiz gençlerimiz olmak üzere tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlarken, bizlere bu kazanımları hediye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını sonsuz rahmet ve minnetle anıyoruz.”HOLLANDA SAMSUNLULAR DERNEĞİ’NİN KUTLAMASIHollanda’da yerleşik Samsunlular Derneği’nin organize ettiği özel kutlama töreni, 22 Mayıs Pazar günü Zaandam’da yapılacak. Kutlama için dağıtılan davetiye aşağıda.