ADD Liman Projesini Sorguluyor… | MERSİN MOZAİK

ADD Liman Projesini Sorguluyor…

ADD Liman Projesini Sorguluyor… mersinmozaik.com

ADD,"Yatırım süresince Mersin merkezdeki Akdeniz ilçesindeki bu kirliliğinin yanı sıra, diğer ilçelerinde de bu iş için açılacak maden ocaklarından köy yollarından taşınacak taş ve toprak yüklü kamyonların yaratacağı trafik, egzoz ve toz kirliliği de diğer ilçelerimizi de etkileyecektir..."

Atatürkçü Derneği Mersin Şubesi, Atatürk Parkı’nın limana katılma dayamasını sorgulayarak bölgede meydana gelecek olumsuzluklara dikkat çekti.

Rant odaklı projenin Mersin’in merkez ilçelerine büyük yük getireceğini vurgulayan ADD yaptığı açıklamada, “ ADD Mersin Şubesi olarak Cumhuriyetin 100. Yılına Girerken Temalı Halkla Buluşma Toplantı ve etkinliklerinin ikincisini  ‘MERSİN LİMANINDA NELER OLUYOR?’ Teması ile 4 Haziran 2022 Cumartesi günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda saat 14:00 de gerçekleştiriyoruz. Bu panelin konusu Atatürk Parkının önüne yapılacak ilave iskele yatırımdır.
Bu amaçla, Mersin Limanı’nda Atatürk Parkının önünü ve rüzgârını kesecek şekilde, binlerce ton toprak limana doldurularak yapılacak ilave yatırım için geçtiğimiz yıl COVID-19 salgını  esnasında temel atılmıştır. Bu yatırımın, Mersin merkez ilçelerine getireceği olumsuz çevre yükünün dışında, ilaveten  egzoz gazlarıyla birlikte, büyük bir trafik yükü ile  gürültü ve ses kirliliği getirecektir. Mersin merkez ilçelerinde yaşayan ve çalışan yurttaşlarımızın ruh ve fizik sağlığı olumsuz etkilenecektir. Yatırım süresince  Mersin merkezdeki Akdeniz ilçesindeki bu kirliliğinin yanı sıra,  diğer ilçelerinde de bu iş için açılacak maden ocaklarından köy yollarından  taşınacak taş ve toprak yüklü kamyonların yaratacağı trafik, egzoz ve toz kirliliği de diğer ilçelerimizi de etkileyecektir.Taş ocaklarının açılacağı köy ve mahallelerde oluşacak toz ve trafik hareketliliği, çiçeklerin tozlaşmalarını olumsuz etkile yerek, tarımsal üretimi ve gıda zincirini de olumsuz etkileyecektir. Bu yatırımdan ortaya havuç olarak atılan iş ve kadro vaatleri de Mersin’in ve çocuklarımızın geleceğine vereceği maddi zararın(ve kırsal kesimde tarımda yaratacağı işsizliğin) yanında çok önemsizdir. Bu yatırımla,  yatırımcı ve tekel durumunda olan şirket kapasitesini yüzde elli artıracağı ifade edilmektedir. Mersin limanı Beyrut limanının bombalanıp kullanılamaz hale gelmesi ve COVID-19 salgının yarattığı artan lojistik trafikle bölgesinde ticari açıdan çok stratejik hale gelmiştir.
”görüşlerine yer verildi.

Mustafa Kemal Atatürkün Mersinliler Mersine Sahip çıkın söylevi doğrultusunda konun takipçisi olacaklarının altını çizen ADD Mersin Şubesi açıklamanın devamında,Mersin öncelikle bir liman kentidir. Mersin’in son iki yüz yılda Türkiye ekonomisinin ilk on kenti arasına girmesinin en önemli nedeni iskelesi ve sonradan limanı olması sayesindedir. Yatırım yapılacaksa ve belli bir çevre yüküne fedakarlık edilecekse Mersinin ticari ve ekonomik kapasitesini en az beş kat katlayacak, fiyat rekabeti sağlayacak YENİ ANA KONTEYNER LİMANI olmalıdır. Ancak bu yatırım nedense 10. Stratejik planda Mersin adıyla yer alıyorken, 11. Stratejik Planda Mersin adı çıkarılmış, muğlak ifadelerle yer almıştır. Bunu kim neden yapmıştır? Yeni ana konteynır limanı yatırımdan Mersin adı çıkartılırken ve yeni yapılacak yatırıma onay verilirken Mersin’deki meslek odaları ile Mersinlilerin görüşü ve itirazları neden dikkate alınmamaktadır? Bu soruların ve yanıtlarının Mersin halkına verilmesi gereklidir.ADD Mersin Şubesi olarak konunun takipçisi olacağız.
Atatürk Parkının önüne yapılacak mevcut ilave yatırıma, Mersin halkının temsilcisi olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, ve ilgili  Ticaret ve Meslek Odaları, Çevre Dernekleri itiraz etmektedir. Bu itirazlar mahkeme sürecine taşınmıştır ve devam etmektedir. Türk milleti adına karar verecek olan mahkemelerin, Mersinlilerin itirazlarını dikkate alarak karar vermesini bekliyoruz.
Öte yandan tüm Mersinlileri, Meslek Odalarının temsilcilerini, Köy ve Mahalle Muhtarlarımızı konunun uzmanları olan TMMOB’A BAĞLI MESLEK ODALARININ BAŞKAN VE TEMSİLCİLERİNİN KATILACAĞI 4 HAZİRAN 2002 CUMARTESİ SAAT 14:00 DE MTSO DA YAPILACAK  TOPLANTIYA VE BEŞ NOKTDA(GÖKDELEN ÖNÜ, YOĞURT PAZARI, MEZİTLİ ESKİ BELEDİYE ÖNÜ, FORUM, ÖZGÜR ÇOCUK PARKI)  BAŞLATILAN İMZA KAMPANYASINA DESTEK OLMAYA VE 1.CUMHURBAŞKANIMIZ MUSTAFA KEMEL ATATÜRK’ÜN MERSİNLİLERE TALİMATLARI  DOĞRULTUSUNDA MERSİN’E SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ
...
ifadesiyle  kararlılık vurgulandı.