Vali Pehlivanın balıkçılık çalışmalarında… | MERSİN MOZAİK

Vali Pehlivanın balıkçılık çalışmalarında…

Vali Pehlivanın balıkçılık çalışmalarında… mersinmozaik.com

Resif bloklarının deniz tabanına yerleştirilmesi programına katılan Vali Ali Hamza Pehlivan’ın yanında Erdemli Kaymakam Vekili Abdullah Aslaner, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutan Yardımcısı Albay Çağın Taşkın, Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, ilçe protokolü üyeleri ve balıkçılar bulundu.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Su Ürünlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalara katıldı.

Yapay resif bloklarının deniz tabanına yerleştirilmesini yerine izleyen Vali Pehlivan, Erdemli Balıkçı Barınağı Balıkçılık İdari Binası’nın açılışını da gerçekleştirdi.

Programı kapsamında ilk olarak Erdemli Balıkçı Barınağı Balıkçılık İdari Binası’nın açılışını gerçekleştiren Vali Pehlivan, devletin balıkçılık sektörüne olan desteklerinin bugüne kadar olduğu gibi devam edeceğini kaydederek, idari binanın hayırlı olmasını diledi.

Açılışın ardından, daha sonra yapay resif bloklarının deniz tabanına yerleştirilmesi programına katılan Vali Ali Hamza Pehlivan’ın yanında Erdemli Kaymakam Vekili Abdullah Aslaner, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutan Yardımcısı Albay Çağın Taşkın, Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, ilçe protokolü üyeleri ve balıkçılar bulundu.

Vali Pehlivan yaptığı konuşmada,"Yapay Resif Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayesinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle yine Valiliğimizin himayesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün genel koordinasyonunda geliştirildi. Bilimsel boyutu çok önemli bir proje. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile iş birliği yapılarak 2-3 yıl alanda bilimsel araştırmalar yapıldı ve bu resiflerin imalatına geçildi. Toplamda 796 adet resif imal edildi. Buradaki amaç denizde biyolojik çeşitliliği artırmak, balıklar için balık türleri için barınma alanları, çoğalma alanları üretmek ve bunu yaparken de doğayla uyumlu denizdeki o doğal yapıyı bozmayacak, şekilde bir tablo ortaya koymak. 321 kilometre kıyısı olan bir ilde bu tür faaliyetler çok önemli." dedi.

Yapay resif blokların denizin doğal yapısına uyumlu şekilde yerleştirildiğine dikkat çeken Vali Pehlivan, “Bu bloklar deniz tabanına bırakıldıktan sonra sürekli izleniyor. Nitekim bu projenin en az 2,5 yıl takibi gerçekleştirilecek. Ne yönde seyrettiği takip edilecek. Bu anlamda da balıkçılığın gelişmesine, biyolojik türün, balık türlerinin artmasına, üretim kapasitesinin artmasına katkı sağlaması hedefleniyor." görüşlerini dile getirdi.

Vali Pehlivanın da katılımıyla yaklaşık 796 adet her biri 1,5 tonluk yapay resif blokları Mersin Erdemli Balıkçı Barınağı'ndan vinçli tekneye yüklenerek bir mil açıkta denize tabanına indirildi