Hollanda’da Aleviler ’in Halkevi Var... | MERSİN MOZAİK

Hollanda’da Aleviler ’in Halkevi Var...

Hollanda’da Aleviler ’in Halkevi Var... mersinmozaik.com

Hollanda’da sayıları bin beş yüze ulaşan Türk dernekleri içinde sadece biri, bir Halkevi binasına sahip oldu.

Anadolu'nun yerleşik kadim kültürleri arasında yer alan Alevi  inancı 21. Yüzyılda bile zaman zaman saldırıya uğrarken, Hristiyan Batı Alevilere gönüllerince örgütlenme olanağı sağlıyor...
Meslek yaşamını Hollanda'da sürdüren Mersinli gazeteci
İlhan KARAÇAY İN bildirdiğine göre Aleviler Semt evi açmışlar.
Başkan Muharrem Cengiz, Binalarından sadece Aleviler değil, toplumun diğer kesimleri de yararlanacağının altını çizmiş.
KARAÇAY in güzel haberini birlikte okuyalım:
Hollanda’da ‘Semt evi’ (Buurthuis) olarak adlandırılan HALKEVİ, sosyal ve kültürel etkinliklerin yanında, her türlü hakkın arandığı bir mekân olacak.Çalışma yelpazesi çok geniş olan dernek, Hindistanlılar’ın 149 yıl önce Surinam’a göç zorunluluğunu anlatan bir konferans düzenledi.

LAHEY,- Hollanda’da sayıları bin beş yüze ulaşan Türk dernekleri içinde sadece biri, bir Halkevi binasına sahip oldu.

Lahey Belediye Meclisi’nin kararı ile açılan Halkevi’ne, burada Semt Evi (Buurthuis) deniliyor.
Başkanlığını Muharrem Cengiz’in yaptığı Den Haag Alevi Bektaşi Kültür ve Tanıtma Derneği (Dab Der), 1994 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.
Başkan Muharrem Cengiz, “Alevilik tarihsel olarak, kendisini kaide, kural ve kitaplarla ortaya koyan inançların aksine, aydınlanmayı, paylaşımı, dayanışmayı, özgürleşmeyi, kadın-erkek eşitliğini esas alır, ve ‘benim kâbem insandır’ der ve felsefesini olayların akıl yoluyla sonuçlar üretmesine bağlar.” diyor.
Lahey’de yürüttükleri faaliyetlerin çoğunda, kadın erkek eşitliği, din, dil ve mezhep hürriyeti mücadelesi olduğunu belirten Cengiz, “Alevilik felsefesi sol sosyalist değerlerin ortaya henüz çıkmadığı o dönemlerde toplumsal tarihe ışık tutmuştur. Ezilen sömürülen horlanan toplumsal kesimlerin kendilerini ifade etmelerine kaynaklık etmiş hem de yol göstermiştir. “ diye devam ediyor.