MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE YÖNELİK ‘DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ’ DEVAM EDİYOR.... | MERSİN MOZAİK

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE YÖNELİK ‘DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ’ DEVAM EDİYOR....

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE YÖNELİK ‘DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ’ DEVAM EDİYOR.... mersinmozaik.com

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde psikolog olarak görev yapan Dila Aslan, “Burada 0-7 yaş arası çocuklarımızın dil becerilerine, motor becerilerine, sosyal becerilerine yönelik gelişimsel değerlendirme uygulamaktayım. Aynı zamanda ekip arkadaşlarımla birlikte multidisipliner bakış açısıyla çocuğa uygun olan gelişimsel önerilerde bulunmaktayız. Bunun yanında bu süreçte ailelerimizin psikolojik destek almaları oldukça önemli. Bundan dolayı, çocuklarımız duyu bütünleme hizmetinden yararlanırken, ailelerimizle de bireysel görüşmeler yapmaktayım” ifadelerini kullandı.

DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ’NE HER ENGEL GRUBUNDAN VE SOSYO-EKONOMİK DÜZEYDEN BİREYLER ULAŞABİLİYOR......
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin özel gereksinimli bireylere yönelik ‘Duyu Bütünleme Terapisi’ devam ediyor. Büyükşehir bu proje ile özel gereksinimli bireyler için kritik önem taşıyan, yoğun şekilde eğitim ve terapi almaları gereken erken çocukluk dönemini terapisel anlamda destekliyor. Bu terapi yöntemine her engel grubundan ve sosyo-ekonomik düzeyden bireyler ulaşabiliyor. Büyükşehir’in ‘Duyu Bütünleme Terapisi’nden aktif olarak toplam 35 öğrenci faydalanıyor ve çocuklar 12 seans takip ediliyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi’nin özel gereksinimli bireylere yönelik ‘Duyu Bütünleme Terapisi’ devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bu proje ile özel gereksinimli bireyler için kritik önem taşıyan, yoğun şekilde eğitim ve terapi almaları gereken erken çocukluk dönemini terapisel anlamda destekliyor.
Bilimsel geçerliliği yüksek olan ve uygulayıcısı az olan bu terapi yöntemine her engel grubundan ve sosyo-ekonomik düzeyden bireyler ulaşabiliyor. Büyükşehir’in ‘Duyu Bütünleme Terapisi’nden aktif olarak toplam 35 öğrenci faydalanıyor ve çocuklar 12 seans takip ediliyor.
Aileler de sürece dâhil ediliyor...
Sağlık İşleri Dairesi bünyesindeki Engelsiz Yaşam Merkezi’nde uygulanan ‘Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Duyu Bütünleme Terapisi Projesi’ ile Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir ve Tarsus ilçesinde ikamet eden 0-7 yaş arası tanısı konulmuş zihinsel, bedensel, işitsel ve görme engeli bulunan bireylere yönelik özel olarak oluşturulan, bireye özgü terapi protokollerinin başlatılması, özel gereksinimli aile bireyinin sorunlarının anlaşılması için bilgilendirilmeler yapılması ve terapi sürekliliği için ailenin bilinçlendirilip ev ödevleri verilmesiyle sürece dahil ediliyor. Böylece erken dönem çocuklukta hayati önem taşıyan yoğun terapi süresi desteklenirken, aileler de süreç içinde yer alma fırsatı buluyor.
“”Multidisipliner bakış açısını işimize katmayı hedefliyoruz...'"
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Fizyoterapist, Duyu Bütünleme ve Ergoterapi Birimi Sorumlusu Bilge Yıldırım, “Duyu Bütünleme Terapisi, çocukların çevrelerinden gelen uyaranları alması ve onlara uygun adaptif cevaplar çıkarmasıdır. Bu terapi yöntemi başta otizm olmak üzere nörogelişimsel problemlerde uygulanan bir terapi yöntemidir. Bu terapi yöntemi çocukların ulaşılabilirliğinin çok az olduğu bir terapi yöntemi. Çünkü çok fazla uzman yok bu konuda. Bizim birimimiz de öncesinde çok fazla talep almaktaydı bu konuda. Biz de o yüzden ekibimizi genişlettik. Bir psikolog arkadaşımız ve bir ergoterapist arkadaşımızla artık hizmet vermekteyiz. Biz burada bunu yaparak multidisipliner bakış açısını işimize katmayı hedefliyoruz. Burada ilk geldiği zaman çocuklarımız psikolog tarafından değerlendiriliyor. Onun bize yol çizmesi ile birlikte gelişim alanlarına bakarak tedavi programlarını planlıyoruz. Yaklaşık 12 seans süren bu programlarımızda ergoterapistimiz ve ben uygulayıcı olarak bulunmaktayım. Çocuklarımız bu sayede multidisipliner çok yönlü bir bakış açısıyla buradan eğitim almaktadır” dedi.
“Çocuklarımıza burada ücretsiz olarak Duyu Bütünleme Terapisi hizmeti sunuyoruz”
Engelsiz Yaşam Merkezi'nde Ergoterapist olarak görev yapan Yeşim Demir Kozan, “Burada 0-7 yaş arası, başta otizm olmak üzere tüm engelli grubu çocuklarımıza bire bir değerlendirme yapıyoruz ve ardından birebir bir müdahale programı oluşturarak çocuklarımıza burada ücretsiz olarak Duyu Bütünleme Terapisi hizmeti sunuyoruz. Burada duyusal değerlendirme ile birlikte duysal problem yaşayan çocuklarımızın zorluklarını tespit ederek, ardından bir ergoterapist olarak onların günlük yaşamda yaşadığı zorlukları ele alarak, maksimum bağımsızlığı elde etmeleri ve sosyal hayata katılımlarını arttırmaya çalışıyoruz. Yaşadıkları zorluklarla bağımsızlıklarını kaybettikleri için onları sosyal hayata katıyoruz. Böylece bağımsız birer birey olmalarını sağlıyoruz. Bağımsız birey demekle aslında, sosyal hayata maksimum şekilde katılım göstererek kişinin toplumda yer edinmesini sağlıyoruz. Böylece bir bütün olmayı sağlıyoruz” diye konuştu.
“Çocuklarımız duyu bütünleme hizmetinden yararlanırken ailelerimizle bireysel görüşmeler yapmaktayım”
Engelsiz Yaşam Merkezi'nde psikolog olarak görev yapan Dila Aslan, “Burada 0-7 yaş arası çocuklarımızın dil becerilerine, motor becerilerine, sosyal becerilerine yönelik gelişimsel değerlendirme uygulamaktayım. Aynı zamanda ekip arkadaşlarımla birlikte multidisipliner bakış açısıyla çocuğa uygun olan gelişimsel önerilerde bulunmaktayız. Bunun yanında bu süreçte ailelerimizin psikolojik destek almaları oldukça önemli. Bundan dolayı, çocuklarımız duyu bütünleme hizmetinden yararlanırken, ailelerimizle de bireysel görüşmeler yapmaktayım” ifadelerini kullandı.
Duyu Bütünleme hakkında...
Duyu Bütünleme, bireylerin çevresinden gelen bilgileri doğru işlemlemesi ve organize etmesidir. Nörogelişimsel problemleri olan, düşük doğum ağırlığı olan ve prematüre öyküsü olan bireylerde duyuların işlemlenmesi sürecinde problemler görülür. Bu problemler denge problemleri, davranış problemleri, kalem tutma becerisindeki zayıflıklar, okuma ve yazma ile ilgili problemler, hiperaktivite, göz teması süresinde kısalık, dikkat dağınıklığı, yeme problemleri, motor koordinasyon ve planlama problemleri gibi çok çeşitli alanlarda olabilir. Duyu bütünleme terapisi otizm başta olmak üzere nörogelişimsel problemlerin tedavisinde etkili bir terapi yöntemidir. Özel olarak oluşturulmuş zenginleştirilmiş ortam içeren sınıflarda bu alanda lisans sonrası eğitimler almış fizyoterapist veya ergoterapistler eşliğinde bireysel olarak oyunlar ile etkileşim üzerinde durularak uygulanır.
Bu elektronik posta ve onunla iletilen bütün dosyalar sadece göndericisi tarafından alması amaçlanan yetkili gerçek ya da tüzel kişinin kullanımı içindir. Eğer söz konusu yetkili alıcı değilseniz bu elektronik postanın içeriğini açıklamanız, kopyalamanız, yönlendirmeniz ve kullanmanız kesinlikle yasaktır ve bu elektronik postayı derhal silmeniz gerekmektedir. T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ görüşlerini yansıtmayabilir. Bu e-posta bilinen bütün bilgisayar virüslerine karşı taranmıştır. Ancak gönderici, bu e-posta mesajının virüs koruma sistemleri ile kontrol ediliyor olsa bile virüs içermediğini garanti etmez ve meydana gelebilecek zararlardan doğacak hiçbir sorumluluğu kabul etmez....
 
Beğen
 
 
 
Yorum Yap
 
 
Paylaş