Değirmençay’a taşocağı tehdidi! | MERSİN MOZAİK

Değirmençay’a taşocağı tehdidi!

Değirmençay’a taşocağı tehdidi! mersinmozaik.com

Değirmençay’ın kuzeyinde denizden yaklaşık 1100 metre yükseklikteki bölgeye kurulmak istenen Taşocağı, su kaynaklarını, Sit kapsamında olan Manavşa Kalesi çevresi ve doğal dokuyu tahrip edeceği savunuluyor.

Kent merkezine yaklaşık 20 km. uzaklıkta bulunan başta narenciye olmak üzere tüm meyve ve sebzenin yetiştiği yerleşim biriminin çevresine taşocağı kurulması planlanıyor.

Konuyu araştırmak üzere bankalıktan gelen heyet çevreciler ve mahalle sakinlerinin tepki göstermeleri nedeniyle hiçbir girişimde bulunmadan tutanak tutarak mahalleden ayrıldılar.

Daha önce belediyelik olan ve Bütünşehir Yasası kapsamında mahalleyle dönüştürülen Değirmençay’ın kuzeyinde denizden yaklaşık 1100 metre yükseklikteki bölgeye kurulmak istenen Taşocağı, su kaynaklarını, Sit kapsamında olan Manavşa Kalesi çevresi ve doğal dokuyu tahrip edeceği savunuluyor.

Anılan bölgede 600 bin dönüm sulak tarım arazisi, çalışması süren barajın tamamlanması durumunda yaklaşık 500 bin dönüm arazinin tarıma açılacağını belirten Değermençay sakinleri, uygulanmak istenen projenin bölge yaşanmaz kılacağını söylüyorlar.

200 kişi üzerinden yapılan ankette 198 kişi taşocağına karşı olduğunu bildirmiş.

Taşocağına tüm Değermençaylıların karşı olduğunu vurgulayan Muhtar Şahin Işık,”Köyümüzde zaten bir tane taşocağı var, yıllardır sıkıntısını çekiyoruz. İkinci taşocağına katlanmamız mümkün değil. Taşocağı kurulmak istenen bölge denizden yaklaşık 1100 metre yükseklikte tarıma elverişli alanlar. Su kaynaklarımız, doğal güzelliklerimiz, SİT kapsamındaki Manavşa Kalesi ve daha farklı özelliklere sahip gelecek vaat eden değerlerimiz o çevrede. Taşocağı burayı yaşanmaz kılacaktır. Yetkili ve ilgililerin sesimize kulak vermelerini istiyoruz…”şeklinde konuştu.

Öğle öncesi mahalle meydanında toplanan aralarında Mersin Çevre Platformu yönetici ve üyelerinin de yer aldığı çok sayıda vatandaş, “Taşocağı istemiyoruz…”yolunda sloganlar atarak bakanlıktan gelen heyete göndermede bulundular. Tepkiler üzerine hiçbir girişinde bulunmayan bakanlık görevlileri tutanak tutarak döndüler.

Taşocağı kurulması durmunda çevre tahribatının yanı sıra bu güzllikte yok olacak...