Mersinli balıkçılar,”Hep aynı nakarat…” | MERSİN MOZAİK

Mersinli balıkçılar,”Hep aynı nakarat…”

Mersinli balıkçılar,”Hep aynı nakarat…” mersinmozaik.com

Umutla sezona başlamanın son hazırlıklarını yürüten balıkçılar, Çamlıbel Balıkçı Barınağı merkezli Su Sporları Projesi. Kendilerine yer sağlanmadan başlatılacak proje çalışmalarının sıkıntılı olan sektöre büyük darbe vuracağını savunuyorlar.

Avlanma yasağı nedeniyle Nisan başında denize çıkmaya ara veren Mersinli balıkçılar denize açılacaklar.

Mersin’de diğer bölgeler göre 15 gün geç başlayan avlanma sezonuna dönük son hazırlıkları Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda yürüten balıkçıların heyecanlı oldukları gözleniyor.

Balıkçılar, Su Sporları Merkezi Projesi’nin sektöre darbe vuracağını savunuyorlar…

Bilinçsiz avlanma ve çevre kirliliği kaynaklı balık neslinin azalmasına karşın tekne sayısının çoğalması sektörde sıkıntı yaratırken, çiftlik balıkçılığına verilen devlet desteğinin haksız rekabete yol açtığı savunuluyor.

Yarın başlayacak sezon öncesi tekne sahipleri giderlerin yüksekliğinden, deniz emekçileri ise sosyal güvencesizlikten yakınıyorlar.

Yıllardır sezona borç ederek başladığını belirten Hamza Yiğit teknesinin sorumlusu Seymen Arap,”Bir umut sezona başlayacağız, geçen sezon tatmin edici değildi, bakalım bu yıl ne yapacağız…”dedi

İsim ve görüntü vermekten kaçınan bazı tekne sahipleri ise başata yakıtın fiyatının yüksek olduğunu vurgulayarak,”Ne diyelim yıllardır aynı nakarat, çalışıp çabalıyoruz, ancak değişen bir şey yok. Borçla başladığımız sezonu yine borçla kapatıyoruz. Bilinçsiz avlanma ve çevre kirliliği kaynaklı balık neslinin azalmasına karşın tekne sayısının çoğalması sektörde sıkıntı yaratırken, çiftlik balıkçılığına verilen devlet desteğinin haksız rekabet. Başta yakıt olmak üzere girdiler çok yüksek. Ayrıca çıkan balığın gerçek değeri üzerinden pazarlanma şartlarından yoksunuz. Dile getirdiğimiz sıkıntılara kulak verilmiyor. Ne diyelim, verimli bir sezon geçirmeyi ummaktan öte elimizden bir şey gelmiyor…”şeklinde konuştular.

Diğer yandan teknelerde çalışan deniz emekçileri de sıkıntılı.

Ömrünü teknelerde çalışarak geçirdiğini dile getiren bir tekne emekçisi ise,”Biz verilen işi yapmayı biliriz. Çalışma saatimiz yoktur, yağmur, soğuk demeden uğraşır, ancak hava eserse dinleniriz, o da fırtınada denize çıkılmadığı için. Ömrümü bu işte tükettim, yerine göre denizde ve karada 24 saat işteyiz, karşılığında 4-5 bin lira arasında kazancımız oluyor. Ama hiçbir sosyal güvencemiz yoktur. Beklentimiz iyi bir sezon…”görüşlerini dile getirdi.

Balıkçılar karamsarlığa iten diğer etken de, Çamlıbel Balıkçı Barınağı merkezli Su Sporları Projesi. Kendilerine yer sağlanmadan başlatılacak proje çalışmalarının sıkıntılı olan sektöre büyük darbe vuracağını savunuyorlar.