TARSUS BELEDİYESİ TARIMDA ÜRETİYOR, ÇİFTÇİ VE KENT KAZANIYOR... | MERSİN MOZAİK

TARSUS BELEDİYESİ TARIMDA ÜRETİYOR, ÇİFTÇİ VE KENT KAZANIYOR...

TARSUS BELEDİYESİ TARIMDA ÜRETİYOR, ÇİFTÇİ VE KENT KAZANIYOR... mersinmozaik.com

Fidanlıkta bulunan deneme alanlarında çeşitli ürünler yetiştirilerek bölgeye uyumluluğu test ediliyor ve çiftçilere gerekli bilgilendirmeler yapılarak ürünün çoğaltılması sağlanıyor. Seralarda ise fide olarak, karnabahar, lahana ve marul yetiştiriliyor. Katma değeri yüksek olan tıbbı aromatik bitkilerin Tarsus genelinde üretim ve çoğaltımını sağlamak amacı ile çiftçilere yönelik projelerine de devam eden Tarsus Belediyesi, üretime teşvik amacıyla araziler ve fidanlık bölgesinde çoğaltılan fide ve fidanların dağıtımlarını ücretsiz sürdürüyor.

Tarsus Belediyesi çiftçiye ve üreticiye destek olmak amacıyla belediyeye ait arazilerde üretim yapmanın yanı sıra belediye tesisleri içinde bulunan fidanlık alanında da üretim yapmaya devam ediyor. Alanda; tıbbi aromatik bitkiler, deneme alanları, seralar, bitki analiz laboratuvarı, fide yetiştirme sahaları ve model üretim alanları bulunuyor. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın üzerinde hassasiyetle durduğu tarımın gelişmesi, organik tarımın devamlılığının sağlanması ve gelecek nesillere sağlıkla aktarılması için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Çukurova Bölgesi’nin önemli geçim kaynağı olan tarımın gelişmesi, çiftçiye, üreticiye destek olunması, ata ve yerli tohumun yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla belediyeye ait fidanlık alanında ve belediye arazilerinde üretim işlemlerine devam ediyor. Tarımsal gelişim ve çalışmaların çok önemli olduğu Çukurova Bölgesi’nde, vatandaşlara destek vermek ve onların geçim kaynağı olan ürünleri geliştirmek için bir dizi çalışma yapan Tarsus Belediyesi, fidanlık içerisinde tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriyor. Biberiye, lavantin, lavanta, defne, kekik, mercan köşk, adaçayı, melisa ve türevlerinin yetiştiği alanda çoğaltma ve üretim işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu vesile ile bitkiler çoğaltılarak üreticilere ulaştırılıyor.

ÇİFTÇİ VE ÜRETİCİYE DESTEK OLUNUYOR...

Fidanlıkta bulunan deneme alanlarında çeşitli ürünler yetiştirilerek bölgeye uyumluluğu test ediliyor ve çiftçilere gerekli bilgilendirmeler yapılarak ürünün çoğaltılması sağlanıyor. Seralarda ise fide olarak, karnabahar, lahana ve marul yetiştiriliyor. Katma değeri yüksek olan tıbbı aromatik bitkilerin Tarsus genelinde üretim ve çoğaltımını sağlamak amacı ile çiftçilere yönelik projelerine de devam eden Tarsus Belediyesi, üretime teşvik amacıyla araziler ve fidanlık bölgesinde çoğaltılan fide ve fidanların dağıtımlarını ücretsiz sürdürüyor. Fidan olarak alanlarda ceviz, badem, kivi, hurma, keçiboynuzu, zeytin ve incir yetiştirilirken, silajlık mısır ekimi, buğday, arpa ekimleri, Tarsus üzümü ve zeytin de çeşitler arasında bulunuyor. Çiftçilerin güncel tarımsal gelişmelerden haberdar olmasını sağlamak ve modern teknolojilerin kullanılmasını arttırmak için özellikle kırsal bölgelere gidilerek Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından çiftçilere bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.

TARSUS’A ALTERNATİF TARIM ÜRÜNLERİ KAZANDIRILIYOR...

Tarsus çiftçisine alternatif ürünler sunmak içi çalışmalarını sürdüren Tarsus Belediyesi, Tropikal iklim kuşağına uygun egzotik bir meyve olan pitayanın (Ejder meyvesi) Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde belediye fidanlığında ekimini gerçekleştirmişti. Bu kapsamda olumlu sonuç alınan Ejder meyvesinin alternatif tarım ürünü olarak bölgede çoğaltılmasını hedefleyen Tarsus Belediyesi çiftçilere fidan desteği sağlayıp pitaya ekimlerini daha da arttırmayı amaçlıyor. Çeşitli alternatif ürünleri de deneme alanlarına eken Tarsus Belediyesi bu vesile ile ürünlerin bölgede çoğaltılıp çiftçilere ek gelir sağlamayı hedefliyor.

BİTKİ ANALİZ LABORATUVARI İLE ÇİFTÇİLERE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK SUNULUYOR...

Bilinçli tarım uygulamalarına da hassasiyet gösteren Tarsus Belediyesi, üreticilerin yüzünü güldürmek, yüksek verimler ve üstün kaliteli ürünler almasını sağlamak amacıyla belediye tesisleri içinde bulunan bitki analiz laboratuvarı ile desteklerine devam ediyor. Uzman ziraat mühendisleri, toprak analizi yapılacak araziden GPS konum kayıtlarıyla toprak numunesi alarak akreditasyona sahip laboratuvarda analizini gerçekleştiriyor. Laboratuvarda ortaya çıkan toprak analiz sonuçlarına göre uzman ziraat mühendisleri, serada model uygulamaları yaparak toprak örneklerine göre özel bitki besleme programları hazırlıyor. Bu vesile ile üreticiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuluyor.