A. Galip Özkan,” Dil Ulusun Temel Taşıdır…” | MERSİN MOZAİK

A. Galip Özkan,” Dil Ulusun Temel Taşıdır…”

A. Galip Özkan,” Dil Ulusun Temel Taşıdır…” mersinmozaik.com

Mustafa Kemal Atatürk,"2Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."

26 Eylül Türk Dil Bayramı nedeniyle açıklama yapan Sosyal Demokrasi Derneği Mersin Şubesi Başkanı A. Galip Özkan, “Başta Alfabeyi düzenleyerek dilimizi geliştirip anlaşılır kılarak kendimizi ifade etmek olanağı sağlayan İlköğretmen Mustafa Kemal Atatürk’e selam olsun…”dedi.

Dilin uluslaşmanın temel taşı olduğunu vurgulayan A. Galip Özkan,” Yaşamı boyunca Türk diline önem veren Ulu Önderimiz Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının ardından toplumun ortak noktada buluşup kaynaşması için çok vazgeçilmez bulduğu dili geliştirme çalışmalarını başlatıp önce alfabeyi düzenlemiş, daha Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulmadan dile yönelik çeşitli ortamlarda açıklamalar yapmış, Prof. Sadri Maksudi (Arsal) Bey'in 'Türk Dili İçin’ adlı kitabının iç kapağına '2Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.’ yazmıştır. Ulu önderimizin verdiği önemden de anlıyoruz ki dil ulusun temel taşıdır.

Çalışmaların devamında 90 yıl önce bugün, Dolmabahçe Sarayı'nda Birinci Türk Dili Kurultayı'nı toplamıştır. Başta Alfabeyi düzenleyerek dizlimizi geliştirip anlaşılır kılarak kendimizi ifade etmek olanağı sağlayan İlköğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve emek verenlere selam olsun.”görüşlerini dile getirdi.