CHP’li Purçu Habur Sınır Kapısında İsyan Etti: “Sınırda vatandaşa sınırsız eziyet ediliyor!” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Purçu Habur Sınır Kapısında İsyan Etti: “Sınırda vatandaşa sınırsız eziyet ediliyor!”

CHP’li Purçu Habur Sınır Kapısında İsyan Etti: “Sınırda vatandaşa sınırsız eziyet ediliyor!” mersinmozaik.com

CHP’li Purçu verdiği önerge ile Habur sınır kapısında günlerce bekletilen vatandaşların mağduriyetinin ne zaman giderileceğini, sınır kapısının olduğu yerde yaşanan hijyen sorununu ne zaman çözüleceğini sordu. Purçu Sınır Kapısı girişinde bulunan ve tek olan kafe ve otoparkın AKP’li bir yöneticiye ait olduğu iddialarını da gündeme getirerek; Ticaret Baklanı Mehmet Muş’un durumu aydınlatmasını istedi.

-CHP’li Purçu; “Ticaret Bakanlığı Habur Sınır Kapısına Takıldı...

-CHP’li Purçu Bakan’a sordu:” Habur sınır Kapısında Tek Kafe ve Otopark Var, Sahibi AKP’li Belde Başkanı mı?

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; Habur Sınır Kapısını CHP Şırnak İl Başkanı Cangir Bilin ile giderek; sorunları yerinde tespit etti ve konuları verdiği önergelerle Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Purçu verdiği önerge ile Habur sınır kapısında günlerce bekletilen vatandaşların mağduriyetinin ne zaman giderileceğini, sınır kapısının olduğu yerde yaşanan hijyen sorununu ne zaman çözüleceğini sordu.

Ayrıca Purçu Sınır Kapısı girişinde bulunan ve tek olan kafe ve otoparkın AKP’li bir yöneticiye ait olduğu iddialarını da gündeme getirerek; Ticaret Baklanı Mehmet Muş’un durumu aydınlatmasını istedi.

 

11 milyar dolar ticaret hacmine yakışmayan Gümrük Kapısı

 

Verdiği önergeye ilişkin açıklama yapan CHP’li Purçu; sınır kapılarının önemine vurgu yaparak, özellikle Habur Sınır Kapısının Irak’la ticaret hacmimiz açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

Irak ile 2020 yılında 9,14 milyar dolar; 2021 yılında ise 11,13 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştiğini belirten Purçu; “Irak, en yüksek net ihracatı elde ettiğimiz 5. ülke konumundadır. 2020 yılında yaklaşık 11 bin 500 firmamız Irak'a ihracat yapmıştır. Bu denli öneme sahip olan sınır kapısı sık sık insan ve araç trafiği ile geçişlerde yaşanan büyük sorunlarla gündeme gelmektedir. 11 milyar dolar ticaret hacmine yakışmayan bir gümrük kapısında vatandaşlar mağdur edilmektedir...“dedi.

 

Vatandaşa Hizmetten Tasarruf Olmaz...

 

Habur sınır kapısından geçmek isteyenlerin saatlerce hatta günlerce bekletildiğini yerinde tespit eden Purçu; burada bekletilen vatandaşların temel ihtiyaçlarını dahi karşılayabilecekleri doğru düzgün bir yer olmamasına da tepki gösterdi.

Purçu; “bekletilen kişilerin uygun fiyattan hizmet veren restoran, lokanta gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak hizmet birimlerinden yoksun bırakılmasıdır. Temizlik ve hijyen açısından benzin istasyonlarında uygun tuvalet bulmak mümkünken bu hizmetin bir sınır kapısından verilemediği iddialarının izahı yoktur. Bölgeden gelen şikâyetlerde bekleme alanlarının son derece kirli olduğu; tuvaletlerin kullanılamaz halde olduğu, çöplerin daha toplanmadığı yönündedir.” Diyerek vatandaşa hizmetten tasarrufun olmaması gerektiğini vurguladı.

Habur sınır Kapısında Tek Kafe ve Otopark Var, Sahibi AKP’li Belde Başkanı mı?

Sınır kapısında temel ihtiyaçları giderecek doğru düzgün bir tesisin dahi olmamasını eleştiren Purçu; Sınır kapsının girişinde olan ve tek olan kafe ve otoparkın AKP’li bir yöneticinin olduğu iddialarını da Ticaret Bakanlığına sordu.

Purçu konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

Şırnak ili Silopi İlçesinde; karayolunun tam ortadan ikiye bölünerek oluşturulan ve Habur Sınır Kapısının girişinde bulunan kafenin ve otoparkın AKP Başverimli Belde Başkanına ait olduğu iddiası, yaşanılan ihmalin gerekçesini de adeta ortaya koyar niteliktedir.

Hem vatandaşlarımızın hem de ülkemizle ticaret yapan yabancı uyrukluların insani ihtiyaçları, kamu yararı hem de ülkemizin prestiji, AKP’li bir yönetici ve iş insanının çıkarları için göz ardı edilmektedir...

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a şu soruları sordu:

  1. Habur sınır kapısında yaşanan sorunlar basınımıza da sık sık yansımaktadır. Vatandaşlardan gelen şikayetler ve bu haberlerde dikkate alınarak bu sorunların giderilmesi için bugüne kadar neden gerekli önlemler alınmamıştır?

 

  1. Habur Sınır Kapısında yaşanan sorunların çözümü için nasıl bir takvim öngörmektesiniz?

 

  1. Habur sınır Kapısında çalışanların ve gerçekleştirilen iş/işlemler hangi sıklıkta ve nasıl denetlenmektedir? Bu denetlemelerde yaşanan sorunlar neden saptanamamıştır?

 

  1. Habur Sınır kapısından geçiş için yaklaşık 6-7 günü bulan bekleme sürelerine ilişkin iddialar bilinmektedir. Bu sorunun ivedi olarak çözümü için hangi somut adımlar atılacaktır?

 

  1. Başta lokanta ve restoran olmak üzere diğer temel ihtiyaçların insanı ve çağın koşullarına uygun olarak sunulması için hangi ivedi önlemler alınacaktır?

 

  1. Habur sınır kapısında çalışan ve keyfi uygulamalarda bulundukları iddia edilerek şikâyet edilen personel hakkında bugüne kadar açılan idari soruşturma var mıdır? Sonuçları nedir?

 

  1. Habur sınır kapısı girişinde bulunan kafenin ve otoparkın AKP ‘li Belde Başkanına ait olduğu iddiası doğru mudur? Bu nedenle mi başka bir lokanta, restoran ya da kafe açılmasına izin verilmemektedir? Bu restoranda fiyat tarifeleri nasıl belirlenmektedir?

 

  1. Habur sınır kapısı girişinde bulunan, AKP ‘li Belde Başkanına ait olduğu iddia edilen kafenin ve otoparkın ruhsatı ne zaman ve nasıl verilmiştir?

 

  1. Bakanlığınız tarafından Habur sınır kapısının girişinde bulunan ve tek olan bu kafe ve otoparkın denetimi yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise hangi aralıklarla denetim yapılmaktadır? Denetimde çıkan aksaklıklar varsa bunlar nelerdir?

 

  1. Sınır kapıları ülkemizin dünyaya açılan penceresi, tanıtımı ve vizyonu açısından önemli hizmet noktalarıdır Habur Sınır Kapısında çevre temizliğinin yapılmadığı ve sınır kapısından yararlananlara hizmet veren tuvaletlerin insan sağlığını etkileyecek boyutlarda kirli olduğu iddia edilmektedir. Bugüne kadar ne den hijyen konusunda bir çalışma yapılmamıştır? Bu sorunların giderilmesi için bundan sonra hangi önlemler alınacaktır?

 

  1. Irak ile Türkiye’nin ticaret hacmi ve potansiyeli kamuoyunun bilgisi dâhilindedir. İki ülkeyi birbirine bağlayan Habur Sınır Kapısının mevcut durumu ticareti olumsuz etkilemiyor mu? Bu durumun giderilmesi için hangi önlemlerin alınması düşünülmektedir?