Ayhan Barut, "Tarım ve Orman Bakanlığı’nda hayata geçirilmeyen bir sistem kurulumuyla alakalı ihale sürecine ilişkin vahim iddialar kamuoyuna yansıyor. İktidara yakın duruş içinde olduğu belirtilen bir şirketin girdiği ihaleyle alakalı olarak Bakanlığa karşı dava açtığı ve bu davanın bakanlığın aleyhine sonuçlandığı konuşuluyor. Hukukun konusudur diyeceğiz ama ne yazık ki öyle vahim iddialar dile getiriliyor ki bu süreçle ilgili, hiçbiri yenilir yutulur gibi değil..."
-Vahim iddialar gündemi sarstı...
-Akıl almaz iddiaları Bakan Kirişçi'ye sordu, "Bakanlık 60 milyon liralık zarara uğratıldı mı?"
-"Hayvan ithalatında karantina skandalı doğru mu?"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda hayata geçirilmeyen sistem kurulumuyla ilgili ihale nedeniyle bakanlığın 60 milyon liralık zarara uğratıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Söz konusu ihale sürecinde sahte imza skandalına cevap verilmesini talep eden Barut, hayvan ithalatında 21 günlük karantina süresinin yasa ve yönetmelik ihlaliyle 7 güne düşürülmesine de açıklık getirilmesini istedi.
"YENİLİR YUTULUR DEĞİL..."
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nda hayata geçirilmeyen bir sistem kurulumuyla alakalı ihale sürecine ilişkin vahim iddialar kamuoyuna yansıyor. İktidara yakın duruş içinde olduğu belirtilen bir şirketin girdiği ihaleyle alakalı olarak Bakanlığa karşı dava açtığı ve bu davanın bakanlığın aleyhine sonuçlandığı konuşuluyor. Hukukun konusudur diyeceğiz ama ne yazık ki öyle vahim iddialar dile getiriliyor ki bu süreçle ilgili, hiçbiri yenilir yutulur gibi değil..." dedi.
"60 MİLYON LİRALIK KAMU ZARARI..."
Meclis'e verdiği soru önergesinin detaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayhan Barut, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nda yaşanan ihale davasına göre, 2016 yılında bilirkişi marifeti ile tespit edilen 16 milyon liralık bir ödemeyi yüklenici firma kabul ediyor. Buna rağmen bakanlığın ödeme yapmadığı söyleniyor. Bu vahim karar sonucu ne yazık ki çok ciddi bir kamu zararından bahsediliyor. Hayata geçirilmeyen bir sistemle ilgili 16 milyon liralık ödemeyi kabul etmeyenler nedeniyle mahkeme sonucu bakanlık tarafından 60 milyon liralık ödeme yapıldığı belirtiliyor. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerden hesap sorulmasını istiyoruz..." diye konuştu.
KARANTİNA SÜRESİNDE SKANDAL İDDİA...
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda dönemin Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok imzasıyla hayvan ithalatında 21 günlük karantina süresinin yasa ve yönetmeliklere aykırı biçimde 7 güne düşürüldüğü iddiasına da değinen Ayhan Barut, "İddialara konu olan ödemeyle ilgili adı geçen bürokratın hayvan ithalatının yoğun olduğu 2017 yılında yasalara ve yönetmeliklere aykırı biçimde karantina sürelerini 21 günün altına düşürerek suç işlediği konusunun araştırılmasını da talep ediyoruz. Kamuoyuna yansıyan bu mide bulandırıcı ve suç içeren vahim iddialarla ilgili açıklama bekliyoruz..." şeklinde konuştu.
"BÜYÜK ZARAR..."
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'den şu sorulara yanıt vermesi istendi;
"1- Bakanlığınızca daha evvel ihale edilen, ancak yüklenici tarafından yerine getirilmediği halde Bakanlıktan dava yoluyla hak ediş talebinde bulunan yüklenici firmanın Bakanlığınız aleyhine açmış olduğu davanın aleyhte sonuçlandığı doğru mudur?
2- Söz konusu dava sonucu yükleniciye ne kadar ödeme yapılmıştır?
3- Şayet ödeme yapıldıysa bu ödemenin kaynağı nereden sağlanmıştır?
4- Yüklenicinin sulh yönüyle talep ettiği tutar ile Mahkeme kararı ile yapılan nihai ödeme arasındaki tutar ne kadardır?
5- 2016 yılında Hukuk Mahkemesince bilirkişi marifeti ile tespit edilen 16 Milyon liralık ödemeyi yüklenici kabul etmesine rağmen, Bakanlığınızca o dönem ödeme yapılmadığı doğru mudur?
6- Siz dahil 5 Bakanın ve bir çok bürokratın dahil olduğu bu süreçte meydana gelen kamu zararı için sizin döneminizde yapılan ödemeden sonra bir soruşturma yapıldı mı?
7- Bakanlık aleyhine sonuçlanan dava sonucu ödenen 60 milyon liralık zararın ihale süreci ve sonrasındaki sulh sürecinde sahte imza ile düzenlenen ihale evrakı yüzünden kaynaklandığı doğru mudur?
8- Hayata geçirilmeyen bir sistem için ödenen 60 milyon lira için, ödemeyi yapan bürokrat başta olmak üzere, geriye dönük olarak sorumluları hakkında gerçek ve geniş kapsamlı bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
9- Söz konusu ödemeyi yapan bürokrat hayvan ithalatının yoğun olduğu 2017 yılında Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok iken, yönetmeliğe aykırı biçimde ve konu Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün alanında olmasına rağmen, ithal edilen hayvanların yasal olarak 21 günlük karantina süresini imzaladığı yazıyla 7 güne düşürerek suç işlediği iddiasını araştırdınız mı? Binlerce hayvanın karantina süresine uyulmadan dağıtılması sebebiyle kısa bir süre sonra öldüğü, gelen şikayetler üzerine bu konu ile ilgili soruşturma açıldığı, şu an yurtıdışında tarım ateşesi olarak görevli dönemin Teftiş Kurulu Başkanı tarafından kapatıldığı, sorumlulara dokunulmadığı iddiasına ilişkin ne düşünüyorsunuz? İddialar gerçek ise, söz konusu dosyayı tekrar açarak sorumlular ve konuyu kapatanlar hakkında işlem yapmayı planlıyor musunuz?"