Güzeloluk’un taş yapıları... | MERSİN MOZAİK

Güzeloluk’un taş yapıları...

Güzeloluk’un taş yapıları... mersinmozaik.com

Ayrıcalıklı doğal zenginliğe sahip Güzeloluk’ta, sanat eseri niteliğinde muhteşem taş yapılar dikkat çekiyor, çevre tutkunlarına gidip görmelerini öneririz...

Boş koşuşturmalar ve kentin trafik gürültüsünden bunalırsanız yönünüzü Toroslar’a çevirin...

Güneşli havalarda  torosların serinliğini yorgun gövdenizde duyumsayarak kırlara uzanın...

Erdemli’nin kuzeyinde Güzeloluk çıkar karşınıza...

İlk yıllarda köy, nahiye, ardından tekrar köy ve siyasi hesaplarla çıkarılan Bütünşehir Yasası’yla da mahalleye dönüştürülen yerleşim birimi, 1865 yılında yerleşik düzene geçirilen Türkmen Yörükleri aşiretin günümüze uzanan kuşaklarına yurtluk etmektedir.

Nüfusu sağlıklı saptanmasa da 800-1000 arası değişen Güzeloluk'un kahvesinde her zaman taze demli çayınızı içebilirsiniz...

Söylentilere görerivayetlere göre, kullanım çeşmesi ağaçtan oyulmuş oluklu olduğu için köye Keloluk adını verilir. İlerleyen yıllarda Böcüoğlu (İbrahim Ağa) tarafından güzel bir çeşme yaptırılır ve Güzeloluk olarak değiştirilir.

Merkezi konumdaki Güzeloluk’un çevresinde Merkez, Bahçe, Kireçocağı, Cayırlık, Burunkuyu, Karatesbih ve Çadırkent mahaleleri konumludur. Mersin’e 80 km. mesafedeki Güzeloluk’ta, narenciye, nar, incir, üzüm vb. bölgeye özgü ürünler yetiştiriliyor.

Köyün beslenme kültürü; topalak çorbası, lepe, tereyağlı döğme, deri peyniri, hamur işi börek ve sıkma, içli köfte, ot böreği, tutmaç, yağlı bazlama ilee paparadır. Köyde keçi kılından dokunan çul, harar dokunup keçe yapılarak yörük geleneği sürdürülmektedir.

Son olarak, ayrıcalıklı doğal zenginliğe sahip Güzeloluk’ta, sanat eseri niteliğinde muhteşem taş yapılar dikkat çekiyor.