Mersin Rota Yelken Kulübü Başkanı Cengiz Sönmez’le Söyleşi... | MERSİN MOZAİK

Mersin Rota Yelken Kulübü Başkanı Cengiz Sönmez’le Söyleşi...

Mersin Rota Yelken Kulübü Başkanı Cengiz Sönmez’le Söyleşi... mersinmozaik.com

Sönmez,"Sinop’a, Samsun’a Tekirdağ’a bakın… Mersin ile kıyaslayın. Tesis, alt yapı olmayan yerde spor zordur. Tesis para kazandırır, antrenöre iyi maaş veririsn, antrenör getirirsin. Mersinde antrenör sayısı 4 ve bunların üçü 65 yaş üzeri . Antrenör bile yetiştirmemiş, ileriyi düşünememiş bir şehir. Deniz Ticaret Odası ile MTSO geçen sene sponsor oldular. Biz bazı sponsorluklar bulduk. Üye aidatları ve bu sponsorluklarla ayakta durduk, yatırımlar yapabildik. Devletin el uzatmadığı yerde sporda gelişim çok zordur. Devletten, Belediyelerden bu hususta yardım bekliyoruz..."

Mersin Rota Yelken Kulübü, deniz kenti Mersin'de gereken önemin verilmediği yelken sporuna yönelik toplumun dikkatini çekerek, adeta yeniden nefes aldırdı.

Kadın Yelken Takımı,"Denizanaları" İstanbul'da yılların yelken takımlarıyla yarışarak başarılar elde etti...

Geçtiğimiz aylarda  Otistik Çocukları yelkenle tanıştırıp  farkındalık yaratılmasına katkı sundu... 

Halen Mezitli Viranşehir'de konumlu Yelken Merkezi'nde her yaştan, isteyen herkese ders verip denizle buluşturuyor...

Konuyla ilgili sizleri daha fazla bilgilendirmek için Rota Yelken Kulübü Başkanı Cengiz Sönmez'e sorularınızı yöneltiyoruz.

-SAYIN SÖNMEZ, MERSİN'DE BİLİNEN BİR SİMA OLSANIZDA BİRAZ KENDİNİZİ TANITINIRMISINIZ?

-Ben Mersin ROTA Yelken Başkanı Cengiz Sönmez. 35 senedir avukatlık ve 26 senedir de Mersin Brezilya Konosolosluğu görevi yapmaktayım. RoTa Yelkenin yanısıra halen TURAB’ın Genel Başkan Yardımcılığını da yapmaktayım.Birçok dernekte başkanlık yaptım. Mersinliyim. SORU: Mersinde yelken sporunun tarihçesinden bahsedermisiniz. Mersin’de yelken sporu 1963lü yıllarda şimdiki Çamlıbel balıkçı barınağında rahmetli Ataşlı Erdal Şenel tarafından kurulan Mersin Dağ Tenis ve Su Sporları Kulübü tarafından başlatıldı. Daha sonra Mersin Yelken Kulübü kuruldu. Hatırladığım kadarı ile kurucular şu anda Kemer’de yaşayan ve Kemer Yelken kulübü kurucularından olan Nurettin Erhuy, Mersin Feneri yöneticisi Şinasi Özgün ile Erdal Şenel idi.

-KULÜBÜNÜZ NE ZAMAN KURULDU?NİYE İHTİYAÇ DUYDUNUZ?

-Ben de Mersin’de rekabet yaratmak , Mersin’i yelken ve su sporlarında daha ileri götürmek için 24 arkadaşımla birlikte Mersin ROTA Yelken ve Su Sporları Kulübünü kurduk. Mersn’de bu sporu canlandırmak ve tekeli kırarak rekabet ortamı yaratmak ve yelkeni geliştirmek için kurduk. 

-NE FAALİEYLER YAPTINIZ? NELERİ BAŞARABİLDİNİZ?

-Mersin’de tatlı bir yelken rekabeti BAŞLATARAK, diğer kulüple birlikte aramızda yaptığımız yarışlar ve sonrasında Mersin tarihinde ilk defa iki sene arka arkaya TYF Yelkenli Yat Yarışları, iki sene IOM (Internatioanl One Meter) Yelken Yarışları yapıldı. IYFR olarak girdiğimiz Fethiye-Marmaris Regattasında da 1. Gelerek bu kupayı da Mersin’e getirmek onuruna eriştik. Gençlerimiz yazın hergün, kışın haftasonları ve sömestir tatillerinde yelken eğitimi almaktadır. Yetişkinlerimiz de kurslar almakta olup, kuruludğumuz 5 senede yaklaşık 700 kişiyi yelken sporu ile tanıştırdık. 

-KADIN YELKENCİLERİNİZ ve FAALİYETLERİ VAR MI?

-Mersin’in sürekli ilk kadın yelken takımı olan Denizanalarını da kurarak, İstanbul’da yapılan 6. Denizkızı Ulusal Kadın Yelken Kupası yarışlarında ilk sene Cesaret kupası, ertesi sene de gezi sınıfında 1.lik alarak Mersin’e ilk kadın kupasını getirdik.

-MERSİN YELKENDE NEDEN GERİ KALDI?

-Öncelikle yer sorunumuz var. Kalıcı Devletçe tahsis edilen bir yerimiz yok. Adana’ya bakın, göl kıyısında koca bir arazi ve üzerinde yazlık ve kışlık lokantası,iskelesi, kayıkhanesi, tamirhanesi ile kocaman bir yer. İskenderuna bakın, şehrin en merkezi yerinde deniz kıyısında dalgakıranı ile, kapalı ve açık restorantı ile harika bir tesis. Sinop’a, Samsun’a Tekirdağ’a bakın… Mersin ile kıyaslayın. Tesis, alt yapı olmayan yerde spor zordur. Tesis para kazandırır, antrenöre iyi maaş veririsn, antrenör getirirsin. Mersinde antrenör sayısı 4 ve bunların üçü 65 yaş üzeri . Antrenör bile yetiştirmemiş, ileriyi düşünememiş bir şehir. Deniz Ticaret Odası ile MTSO geçen sene sponsor oldular. Biz bazı sponsorluklar bulduk. Üye aidatları ve bu sponsorluklarla ayakta durduk, yatırımlar yapabildik. Devletin el uzatmadığı yerde sporda gelişim çok zordur. Devletten, Belediyelerden bu hususta yardım bekliyoruz.