Mersin’in yapı stoku... | MERSİN MOZAİK

Mersin’in yapı stoku...

Mersin’in yapı stoku... mersinmozaik.com

Teknik çevreler, “Kentsel dönüşüme samimi yaklaşılmıyor. Kentin çöküntü bölgelerinin dönüştürülülen tarihi Mersin ve çevresi yerine tarım alanları yerleşime açılıdı. Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi adına hazırlanan mevzi imar tadilatında yıkılması gündeme gelen bazı kimliksiz yapılara harcama yapılarak belediye birimlerinin kullanımına sunuldu..

Geçtiğimiz hafta meydana gelen ve tüm yurdu derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem, yapıların sorgulanmasını da beraberinde getirdi.  

Çarpık yapılaşmaya parelel beton yığınına dönüşen Mersin'deki yaşlı yapı stokuna teknik çevreler sürekli dikkat çekse de çözüme yönelik yeterli adımlar atılmadığı savunuluyor. 
Camişerif, Mesudiye, Çankaya, Mesudiye, Kiremithane, Hamidiye gibi birinci kuşak yapıların yer aldığı mahallelerin dışındaki, Turgut Reis, Bahçe ve Yeni Mahalle’nin neredeyse tümü ikinci kuşak olup ortalama 70 yaşında. Toroslar'ın 1970’li yıllarda şekillenen Alsancak, Demirtaş, Turgut Türkalp, Turunçlu, Portakal, Osmaniye, Çavuşlu, Selçuklar ve benzeri mahallerinde plansız çarpık yapılaşma egemen. Yine Akdeniz’in Siteler, Gündoğdu, Yenipazar, Çay, Çilek vb. mahalleleri de benzeri konumda.
Aktardığımız mahallerin dışında Yenişehir’deki Pirireis, Palmiye, İnönü, Gazi gibi mahallelerin de riskli yapılar grubuna girdiğini vugulayan teknik çevreler,“Kentsel dönüşüme samimi yaklaşılmıyor. Kentin çöküntü bölgelerinin dönüştürülülen tarihi Mersin ve çevresi yerine tarım alanları yerleşime açılıdı. Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi adına hazırlanan mevzi imar tadilatında yıkılması gündeme gelen bazı kimliksiz yapılara harcama yapılarak belediye birimlerinin kullanımına sunuldu! Belediyeler yüklü maliyet nedeniyle kentsel dönüşüm projelerine ağıtlık vermiyorlar. Yıllardır konuşmaktan öte yapılan bir şey yok!  Demir ve beton gibi malzemelerinin özelliğini kaybetmiş yaşlı yapı stokunun uygulamaya alınıp alınıpdönüştürülmesi yerine, Kentsel Dönüşüme Ataş arazisinden başlandı. Merkezde Cami şerif , Mahmudiye, İhsaniye, Bahçe, Çankaya, Mesudiye, Turgut Reis ve Kiremithane mahalleleri, Yenişehir'de ise Palmiye, Pirireis, Cumhuriyet, Bahçelievler, Mezitli'de kooperatif konutları ve dönemin yazlıkları kapsayan yarım asrı akın zaman önce inşa edilen yapıların konumlandığı bölgelerine öncelik verilmeliydi. Sonuç olarak ilgili yapılar taranıp derepleme uygunlukları saptanarak vakit geçirmeksizin gerekli önlemler alınmalıdır...." görüşlerini dile getiriyorlar.