CHP’li Başevirgen, “Et Fiyatlarına Gelen Zamlar Rekora Doymuyor...” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Başevirgen, “Et Fiyatlarına Gelen Zamlar Rekora Doymuyor...”

CHP’li Başevirgen, “Et Fiyatlarına Gelen Zamlar Rekora Doymuyor...” mersinmozaik.com

CHP Milletvekili Başevirgen, “Ocak ayında yaptığımız değerlendirmede, yüksek enflasyon, öngörülemez piyasa, ithalat ve kur baskısı neticesinde, karkas etin fiyatı 8 Euro’ya doğru son hızla gidiyor demiştik. Maalesef zaman bizi haklı çıkardı ve karkas et 9 euroyu aştı. Milli Hayvancılık Politikası ile ithalata bağımlılığı azaltmayı ve yerli hayvan varlığını artırmayı hedefleyen iktidar, bunca yılın ardından yine aynı noktaya döndü. Ülke olarak enerji ihtiyacımızı karşılamakta bile zorlanırken, bir de et ithalatı için ülkemizden Euro ve Dolar çıkışının olması ihanet değil de nedir..."

CHP’li BaşCHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, kırmızı ete gelen ve durmak bilmeyen zamları değerlendirerek, “2022 Kasım ayı itibariyle serbest piyasada kilosu 100 lira civarında olan büyükbaş karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir hızla 23 Şubat itibariyle 170 liraya, kuzu karkas ise 160 liraya çıktı.  Et piyasası rekor zamlarla adeta alt üst olmuşken Et ve Süt Kurumu karkas alım fiyatına zam yapmayarak 116 lirada sabit tuttu....” dedi.  

Kasapta kıyma 220, kuşbaşı 250 lira...

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, hesaplı diye bilinen mahalle kasaplarında bile kıymanın kilosunun 220, kuşbaşının ise 250 liraya satıldığını söyleyerek  “Tarım Krediye ait marketlerde bile fiyatlar ancak %10 daha indirimli. Et ve Süt Kurumu ise görev zararı pahasına kıymayı 89, kuşbaşını 99 liraya satıyor. Kasap ve marketlerden et almaya gücü yetmeyen vatandaşlarımız, ESK’nın önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Maalesef orada da et satışları kişi başına 1 kilo ile sınırlandırılmış durumda.Ülkemizin yaklaşık olarak yıllık 1.5 milyon ton sığır etine ihtiyacı var. Bu üretimin karşılanabilmesi için 5,5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine ve ilgili Bakanın demeçlerine göre, hayvan miktarı ve et üretimi yönünden hiçbir sıkıntımız yoktu. O zaman ne değişti de et ve hayvan ithalatı bir anda gündeme getirildi? Kasaplık hayvan ithalatı yetmedi, şimdi de ESK tarafından Balkan ülkelerinden ve Polonya’dan et ve karkas alımı ihaleleri açılacağı iddiaları dolaşıyor..."dedi.

Pansuman uygulamaların yerli üreticiye ve üretime vereceği zararları  umursamıyorlar...

ESK’nın resmi internet sitesinde 19 Ocak 2023 tarihinde yaptığı duyuruya dikkat çeken Başevirgen, “Yapılan açıklamada, ‘Ramazan ayı öncesi hazırlıklar kapsamında; Et ve süt piyasalarını düzenleme ve dengeleme amacı ile Kurumumuz için gerekli olan yetki ve görevlendirmeler yapılmıştır. Üreticilerimizi ve tüketicilerimizi korumak amacı ile et piyasası düzenli olarak takip edilmektedir. Kırmızı ette arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat istikrarı hususunda gerekli tedbirler alınmaktadır. Et ve Süt Kurumu satış mağazaları ve Tarım Kredi Birlik Marketlerde ekonomik fiyatlarla yeterli düzeyde ürün arzı için gerekli olan tedarik süreçleri tamamlanmıştır. Ayrıca, ihtiyaç olması durumunda üreticilerimizin üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak piyasaya taze karkas et satışı yapılacaktır...' ifadeleri yer almıştı. Bu açıklama ile Et ve Süt Kurumu, satış mağazalarında iktidarı zora sokmamak için zararına et sattığını,  karkas fiyatını düşük tuttukları için yetiştiricilerin hayvanını ESK’da kestirmediğini, stokların tükenmekte olduğunu ve bu nedenle satış noktalarında uzun kuyruklar oluştuğunu, en azından seçime kadar ithal edilecek karkas ve lop etler vatandaşa nispeten daha ucuza verilebilirse piyasayı düzenlemiş olacaklarını ve böylece ESK olarak ‘asli görevlerini ifa’ etmiş olacaklarını itiraf etmiş oldu. Günü kurtarmak uğruna yapacakları bu pansuman uygulamaların yerli üreticiye ve üretime vereceği büyük zararları ne yazık ki hiç umursamıyorlar...” dedi.

Geçen yıl ocak ayında kilosu 4 euro olan karkas et 9 euro oldu...

Et fiyatlarında yaşanan artışlardan sonra iç piyasanın dış piyasadan çok daha pahalı bir hale geldiğini söyleyen Başevirgen, “2022 yılı Ocak ayında 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı (1 Euro=15 lira) 4 euro civarındaydı. Bugün itibariyle büyükbaş karkas etin fiyatı serbest piyasalarda 170 TL/Kg (1 Euro=18.8 lira) yani 9 Euro civarında. AB ortalamasına bakıldığında, aynı kalitede karkas etin fiyatı 4,42 Euro. Bu rakamların bize anlattığı bazı acı gerçekler var. Kişi başına yıllık 12 kilo olan kırmızı et tüketimimiz 5 kiloya kadar düşmüş olduğuna göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde aşırı bir yükselme söz konusudur...” dedi.

İthalat kesinlikle çözüm değil...

CHP Milletvekili Başevirgen, “Ocak ayında yaptığımız değerlendirmede, yüksek enflasyon, öngörülemez piyasa, ithalat ve kur baskısı neticesinde, karkas etin fiyatı 8 Euro’ya doğru son hızla gidiyor demiştik. Maalesef zaman bizi haklı çıkardı ve karkas et 9 euroyu aştı. Milli Hayvancılık Politikası ile ithalata bağımlılığı azaltmayı ve yerli hayvan varlığını artırmayı hedefleyen iktidar, bunca yılın ardından yine aynı noktaya döndü. Ülke olarak enerji ihtiyacımızı karşılamakta bile zorlanırken, bir de et ithalatı için ülkemizden Euro ve Dolar çıkışının olması ihanet değil de nedir? İktidarı bir kez daha uyarıyoruz ithalat kesinlikle çözüm değil. İthalat söylentisi çıkarılarak önce iç piyasanın manipüle edildiği, sonrasında göreceli olarak bir rahatlama yaşandığı fakat bir süre sonra et fiyatlarının adeta fırladığını bizler daha önce de tecrübe etmiştik...” dedi.