MTSO Başkanı Kızıltan,” Bu aylarda ikinci, üçüncü kesimi yapılması gereken limon hala dalda bekliyor…” | MERSİN MOZAİK

MTSO Başkanı Kızıltan,” Bu aylarda ikinci, üçüncü kesimi yapılması gereken limon hala dalda bekliyor…”

MTSO Başkanı Kızıltan,” Bu aylarda ikinci, üçüncü kesimi yapılması gereken limon hala dalda bekliyor…” mersinmozaik.com

 Kızıltan, Turunçgil ürünlerinin değerlendirilmesi dış pazar kayıplarının önlenmesi için acilen bir dizi teşvik kararı alınması ve uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Mersin ekonomisinin kalbi olan tarımın ve tarımın merkez ürünü olan limondaki sorun çözülmezse, depremi yaşayan 10 ilin göç yükünü sırtlayan Mersin ekonomisi büyük zarar görecek ve bu sorun gelecek yıllara da sirayet edecektir…”

Türkiye’nin narenciye ambarı olarak bilinen ve Mersin’de, limon üretici ve ihracatçısı sıkıntılı!

Artan maliyetler, dışı pazarlarda talep daralması limon üreticisi ve ihracatçısına desteği gündeme getirdi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Turunçgil ürünlerinin değerlendirilmesi dış pazar kayıplarının önlenmesi için acilen bir dizi teşvik kararı alınması ve uygulanması zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Mersin ekonomisinin kalbi konumundaki tarımın ve tarımın merkez ürünü olan limondaki sıkıntının çözülmemesi durumunda, depremi yaşayan 11 ilin göç yükünü sırtlayan Mersin ekonomisinin büyük zarar göreceğini vurgulayarak, özetle şu görüşleri dile getirdi, “Mersin ekonomisinin omurgası tarımdır. Türkiye’nin en büyük limon üreticisi Mersin’de tarımın omurgası ise limondur. Maalesef bu sene ürün talebinin az olmasından kaynaklı limon ihracatında büyük sorun yaşıyoruz. Bu aylarda ikinci, üçüncü kesimi yapılması gereken limon hala dalda bekliyor. Bu ürünlerin kesilmesi ve satılması gerekmektedir. Soğuk hava depoları ve doğal Ürgüp depoları limonla dolmuştur. Bu ürünün geç hasat edilmesi ise gelecek seneki üretimin azalmasına neden olacaktır. Domino etkisi verecek bir zarardan bahsediyoruz. Bu nedenle, bir an önce ihracatçıya teşvik verilerek ürünlerin satılmasını sağlamak gerekiyor. Turunçgil ürünlerinin değerlendirilmesi dış pazar kayıplarının önlenmesi için acilen bir dizi teşvik kararı alınması ve uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Mersin ekonomisinin kalbi olan tarımın ve tarımın merkez ürünü olan limondaki sorun çözülmezse, depremi yaşayan 10 ilin göç yükünü sırtlayan Mersin ekonomisi büyük zarar görecek ve bu sorun gelecek yıllara da sirayet edecektir. Mersin ve bölge illeri limon üreticisi ve ihracatçısı DFİF başta olmak üzere, destekler beklemektedir.