Mersin’in değerlendirilmeyen güzellikleri | MERSİN MOZAİK

Mersin’in değerlendirilmeyen güzellikleri

Mersin’in değerlendirilmeyen güzellikleri mersinmozaik.com

Arkeolojik değerler turizme açılmalıdır...

Mersin’in değerlendirilemeyen güzellikleri…

Antik Kilikya olarak bilenen bölgede konumlanan Mersin ve çevresi eşsiz tarihi kalıntılara sahip olmasına karşın gerektiği ölçüde değerlendirilmiyor…

İl Turizm Müdürlüğü’nün verileri ne göre ziyaretçi trafiğine açık olan kültürel miras, geniş kapsamlı projelerle tanıtılmayı bekliyor…

2000 yılında Dünya Miras Geçici Listemize alınan Alahan Manastırı yapılar topluluğunun onarımına yönelik hazırlanan projeler 08.07.2010 tarihinde tamamlanmış, hemen ardından restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda Batı kilise ve vaftizhanede derz onarımı ve taş duvar temizliği, Doğu Kilise içinde bitki temizliği, sütunlu yol ve vaftizhane arasında sondaj kazısı yapılması, sütunlu yolda istinat duvarı, toprak hafriyatı ve çevre temizliği, yürüme yollarının alt tesviyeleri ve yürüme yollarının çelik konstrüksiyon çalışmaları, sökülüp numaralandırılan taşlarla duvar yapımı ve taş temizliği, iç mekanlardaki fresklerin bakım ve onarımı gibi çalışmalar gerçekleştirilerek restorasyonu tamamlanmıştır.

Hellenistik Dönem’de merkezi Uzuncaburç’un 4 kilometre doğusundaki Olba Territoriumu’nun ibadet yeri olan bugünkü Uzuncaburç yerleşim yeri, Roma Dönemi’nde, 72 yılında İmparator Vespesianus zamanında Olba’dan ayrılarak Diokaesareia (Tanrı-İmparator Kenti) adıyla özerk, kendi adına para basan kent durumuna gelmiştir. Bizans Dönemi’nin ardından Türkler buraya şehrin sembolü olan yüksek burcun (Hellenistik Kule’nin) ismini vererek “Uzuncaburç” demişlerdir. Anadolu'daki en iyi korunmuş antik kentlerden biri olan Mersin'deki Uzuncaburç Antik Kenti'nde yeni dönem kazı çalışmaları devam etmektedir.

Mersin-Tarsus-Gülek-Karboğazı Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi

Gülek Mahallesine 13 km uzaklıkta yer alan Karboğazı kış sporlarının her çeşidinin yapılmasına müsaittir. Uluslararası Kayak Federasyonu’nun (FIS) Alp Disiplini kayak yarışmalarında istemiş olduğu faktörlerin tamamına sahip bulunan Karboğazı 3.524 m’lik zirvesi ile 2000-3000 rakımları arasında bulunan 10 km’lik doğal kayak pisti, Ekim ayından Haziran ayına kadar 7-8 ay kaliteli kar tutma özelliği ile dağcıların, kayakçıların ve turizm yatırımcılarının cazibe merkezi olacaktır. 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar plan çalışmaları tamamlanmış Bakanlığımıza onaya gönderilmiştir.  11.523  hektar büyüklüğündeki bölgede ilk etapta yaklaşık 2.500 kişiyi istihdam edecek 9.500 yatak kapasiteli turizm tesisleri yapılması hedeflenmektedir.

Cennet Çöküğü Mağarası ve Cehennem Çukuru

Cennet Çöküğü Mağarası; Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesi'nde yer almaktadır. Bir yeraltı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla, tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur. Çukurun tabanında 260 metre uzunluğunda bir mağara vardır. Cennet Çöküğü Mağarası; içinde yer alan Meryem Ana Kilisesi nedeniyle inanç turizmi açısından da önem taşımaktadır.

Cehennem Çukuru ise Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesinde Cennet Çöküğü ile yan yana bulunmaktadır. Bir yeraltı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla, tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş 130 metre derinliğinde büyük bir çukurdur. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Cennet-Cehennem Örenyeri Çevre Düzenlemesi, Meryem Ana Kilisesi ve Zeus Tapınağı restorasyonu 2019 yılı sonunda tamamlanarak ziyaretçiler açılsa da tanıtım ve organizasyon eksiklikleri nedeniyle hak ettiği gelir kaynağına dönüştürülemiyor.