BÜYÜKŞEHİR’İN BOŞ ARAZİLERİ TARIMA KAZANDIRAN PROJELERİ SÜRÜYOR... | MERSİN MOZAİK

BÜYÜKŞEHİR’İN BOŞ ARAZİLERİ TARIMA KAZANDIRAN PROJELERİ SÜRÜYOR...

BÜYÜKŞEHİR’İN BOŞ ARAZİLERİ TARIMA KAZANDIRAN PROJELERİ SÜRÜYOR... mersinmozaik.com

Üreticinin yüksek verimli ve kaliteli meyveler elde ederek gelir seviyesinin yükseltilmesinin amaçlandığı proje kapsamında 13 ilçede, 408 mahallede, 558’i kadın, 1555’i erkek olmak üzere 2 bin 113 üreticiye toplamda 42 bin 260 adet zeytin fidanı dağıtımı yapılacak. Dağıtılan fidanlarla 1300 dekar alan zeytin üretimine kazandırılacak.

-ZEYTİN FİDANLARI TOPRAKLA BULUŞACAK, ÜRETİCİ DE EKONOMİ DE KALKINACAK...

-GÜLNAR’DA 3 BİN ADET ZEYTİN FİDANI DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ...

-BÜYÜKŞEHİR, VATANDAŞLARI TARIMSAL ÜRETİME TEŞFİK ETMEYE DEVAM EDİYOR...

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile yaptığı iş birliğinde Qudra 2 Programı kapsamında “Gıda Güvenliği İçin Yerel Tarımsal Üretimin Teşviki Projesi” kapsamında Gülnar’da zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdi. Tören kapsamında 25 mahallede 37’si kadın olmak üzere toplam 151 üreticiye 3 bin 20 adet zeytin fidanı dağıtımı  gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 42 bin 260 adet zeytin fidanı dağıtılacak...

Mersin’in tarımına ve üretim desenine katkı sağlamak, ekonomik, ekolojik, çeşit yönünden verimliliği artırmak, kapama zeytin bahçelerinin sayısını artırarak zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen projede fidanlar yüzde 100 hibeli olarak veriliyor.

Üreticinin yüksek verimli ve kaliteli meyveler elde ederek gelir seviyesinin yükseltilmesinin amaçlandığı proje kapsamında 13 ilçede, 408 mahallede, 558’i kadın, 1555’i erkek olmak üzere 2 bin 113 üreticiye toplamda 42 bin 260 adet zeytin fidanı dağıtımı yapılacak. Dağıtılan fidanlarla 1300 dekar alan zeytin üretimine kazandırılacak.

 Ek küçük resmiEk küçük resmi

Ahmet Gökulu,“4 yıldır yapılan hizmetler birbirinin tamamlayıcısı...”

Dağıtım törenine katılan Gülnar CHP Meclis Üyesi Ahmet Gökulu, Gülnar’a önemli hizmetler verildiğini ifade ederek, “4 yıldır yapılan hizmetler birbirinin tamamlayıcısı. Sadece zeytin fidanıyla değil, geçmişteki ve geleceğe hitap eden hizmetleri de hatırlatmak isterim. Tarımda hizmetimiz zeytinle bitmedi. Geçen yıl sonbaharda dağıtmış olduğumuz badem fidanları insanların üretimine, bütçesine ileriye dönük önemli katkılar yapacak...” dedi.

Hasan Özdemir,“Amacımız küçük ölçekli üreticilerimizin girdi maliyetini düşürmek...”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü’nde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Hasan Özdemir, Zeytin Fidanı Dağıtım Projesi’nin detaylarını anlattı. Gülnar’da zeytin fidanı verilen üretici sayısını paylaşan Özdemir, “Burada Gülnar ilçemizde bunların 37’si bayan üretici, 144’ü erkek üretici olmak şartıyla toplamda 151 üreticimize 3 bin 20 adet zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Burada amaç küçük ölçekli yoksul üreticilerimize gerekli fidan katkısını sağlayarak kısmi de olsa üretim girdi maliyetlerini düşürecek şekilde fidan desteği ile birlikte üreticilerimize yardımcı olma amacını taşıyoruz. Burada yaklaşık 3 bin fidanlarımızla birlikte 150 dönüm civarındaki arazimizde zeytin üretimi faaliyeti geliştirilecek...” dedi.

Zeytinin üreticiye getirilerinden de bahseden Özdemir, “Zeytin bitkisi, çok uzun ömürlü bitkilerden biridir ve rantabl olarak üreticilerimize sürekli gelir sağlayan bir bitki türüdür. Zeytin fidanlarımız dikimden itibaren üçüncü- dördüncü yılında verime geçecektir. Beşinci yıldan itibaren her yıl verim artarak devam edecektir...” ifadelerini kullandı.

Özdemir,“Dönümde 1500 kilogram zeytin elde edilebilir...”

Mersin’in şartlarına göre bir ağaçtan ortalama 55 kilogram verim alınabildiğini belirten Özdemir,  “Dönümde 1500 kilogram zeytin ürünü elde etmekteyiz. Bundan da 300 litre zeytinyağı tedariği sağlanmakta. Bu da üreticilerimiz için ciddi manada bir gelir kaynağı oluşturmakta. Zeytini aynı zamanda yeşil ve siyah sofralık olarak değerlendirme ve bu şekilde pazarlama imkanlarımız var. Zeytinyağını da ham yağ, zeytin sofralık yağı ve sızma yağı şeklinde değişik kategorilerde pazarlama imkanları var...”  diye konuştu.

Aslı Oğuz,“Vahap Başkanımızın teşvikleriyle zeytin işine başlayacağız...”

Gülnar’ın Emirhacı mahallesinden Aslı Oğuz, zeytin ve ceviz yetiştiriciliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi’nden ücretsiz fidan almanın kendileri için önemli olduğunu belirten Oğuz, “Çok iyi bir şey, çok memnunuz. Ekonomiye katkıda bulunuyor. Olmayan kişilere dağıtıyor. Daha güzel oluyor yani. Başkanımıza teşekkür ederiz, ondan memnunuz...” dedi.

Gülnar’ın Bozağaç mahallesinden Ahmet Mor, emekli olduktan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle tarıma yöneldiğini belirterek, “Vahap Başkanımızın teşvikleriyle inşallah zeytin işine başlayacağız, zirai ilaç, zirai ticaret işleriyle uğraşacağız. Zeytin üretimine katkıda bulunmaya çalışacağız” derken, Tepe mahallesinde yaşayan ve eşiyle birlikte tarımla uğraşan Şadiye Yüzbaşıoğu ise, “Zeytin yetiştireceğim, yağını çıkaracağım. Sürekli üretmeyi düşünüyorum...” ifadelerini kullandı.

Ek küçük resmiEk küçük resmi