Tarihi huğ restore ediliyor… | MERSİN MOZAİK

Tarihi huğ restore ediliyor…

Tarihi huğ restore ediliyor… mersinmozaik.com

Özellikle Bahçe Mahallesi’nde rastlanan huğlar, günün kullanım anlayışı dışında kalınca zamana yenik düşüp yok olurken, son örneği harabeleşerek Yumuktepe eteğinde kalmıştı. Mersin Mozaik olarak zaman zaman haberleştirerek gündeme getirdiğimiz kentin tarihi yapı örneği huğun kurtarılması mimari açıdan da kazanımdır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin uzun yıllardan beri ihmal edilen Yumuktepe ‘de, geçtiğimiz aylarda başlattığı Arkeopark Projesi’nin çalışmaları devam ediyor.

Yumuktepe’nin çevresi demir çubuklu korkuluklarla çevrilerek kontrol altına alınırken, tepenin güneybatı eteğinde bulunan huğ da restore edilerek kurtarılıyor.

Bölgenin birinci kuşak yapılarından olan duvarları kargı üzerine toprak sıva, çatısı ot veya kiremitle kapatılan huğlar, 1900’lü yıllarda narenciye bahçesi bekçilerinin yanı sıra dar gelirli ailelerce de konut olarak kullanılıyordu.

Özellikle Bahçe Mahallesi’nde rastlanan huğlar, günün kullanım anlayışı dışında kalınca zamana yenik düşüp yok olurken, son örneği harabeleşerek Yumuktepe eteğinde kalmıştı.

Mersin Mozaik olarak zaman zaman haberleştirerek gündeme getirdiğimiz kentin tarihi yapı örneği huğun kurtarılması mimari açıdan da kazanımdır.