Çocuklar için meydana kurulan şişme oyun alanının yanı sıra resim yapma, yüz boyama atölyesi ve doğal iplerden bileklik yapım atölyesi de çocukların eğlencesi oldu. Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi de teknolojiye ilgisi olan çocuk için alanda yerini aldı. Pamuk şeker, dondurma, patlamış mısır, balon da dağıtılarak miniklerin gönüllerince eğlenmesi sağlandı.
-ÇEVRE VE ÇOCUK ŞENLİĞİ EĞLENCELİ VE EĞİTİCİ İÇERİĞİYLE ÇEVRE KONULARINA DİKKAT ÇEKTİ...
-ÇEVRE VE ÇOCUK ŞENLİĞİ İLE 7’DEN 70’E HERKESTE ÖNEMLİ FARKINDALIK OLUŞTURULDU...
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre Haftası’nın kapanış etkinliği olarak gerçekleştirilen ‘Çevre ve Çocuk Şenliği’ dolu dolu içeriği ve eğitici etkinlikleriyle çevre konularına önemli farkındalık oluşturdu. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte; uçurtma atölyesinden elektrik enerjisi üretim standına, geri dönüşüm malzemeleri üretiminden organik boya yapımına kadar birçok konuda önemli içerikler sunuldu. Güneş enerjisinden üretilen elektrikle demlenen çayı içen misafirler, atık lastiklerden üretilen oturaklarda oturdu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı öncülüğünde yapılan ‘Çevre ve Çocuk Şenliği’, birbirinden farklı ve renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Galatasaray Meydanı’nda kurulan 57 stant sayesinde çocuklar ve vatandaşlar; iklim, çevre, gezegen, dünya, geri dönüşüm gibi önemli birçok konu hakkında bilgi sahibi oldu. Şenliğe, çocukların ilgisi yoğundu. Güneş enerjisinden üretilen elektrikle demlenen çay, atık lastikten yapılan oturak, organik malzemelerden boya elde edilmesi ile yenilenebilir enerji ve geri dönüşümün önemine dikkat çekildi.
7’den 70’e her yaştan insana hitap eden Şenlik’teki eğlenceli ve eğitici içerikler çevreye dair önemli bir farkındalık oluşturdu. Çevre farkındalığı, iklim değişikliği, çevre sorunları, geri dönüşüm, deniz kirliliği gibi konuların ana tema olduğu Şenlik’te çocukların en çok dikkatini çeken atölyelerden biri de uçurtma atölyesi oldu. Hediye edilen uçurtmaları gökyüzünde uçuran çocuklar uçurtma yapımını da öğrendi.
Stantlar, çevre bilinci aşılamaya yönelikti...
Çevre Haftası’nın son gün etkinliği olarak düzenlenen Şenlik’te, Büyükşehir Belediyesi’nin birçok dairesi ve iş birliği yapılan kurumlar tarafından stantlar kuruldu. Tema Vakfı, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Toros Üniversitesi, Deniz Ticaret Odası, GİŞKAD, Yelken Kulübü, Yenişehir ve Mezitli Belediyeleri’nin de stantlar kurduğu alanda Büyükşehir Belediyesi’nin Üretici Kadın Stantları da yer aldı.
Güneş enerjisiyle çay demlendi, organik malzemelerden boya yapıldı...
Katılımcılar, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi öncülüğünde kurulan stantlarda, İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni 3 boyutlu görüntülerle deneyimlerken, tekstil atıklarından geri dönüşüm standında da kullanılmış tekstil malzemelerinden neler yapılabileceğini öğrendi.
Organik malzemelerden boya yapımı standında kırmızı lahana, pancar, avokado yaprağı gibi malzemelerden nasıl boya elde edildiği anlatılırken, evsel nitelikli atıklardan elektrik enerjisi üretimi standında atıktan enerji üretiminin nasıl olduğu konusunda bilgilendirilme yapıldı.
Kompost üretim standında organik malzemelerden yapılan kompost toprak eldesinin hikayesi, atık lastiklerden geri dönüşüm standında Büyükşehir Belediyesi’nin atık lastiklerin bertarafını nasıl gerçekleştirdiği ve kullanılabilir malzemelere nasıl dönüştürdüğü anlatıldı.
Güneş enerjisi panelleri ile elektrik enerjisi üretildi. Üretilen elektrikle çay demlenerek gelen misafirlerine ikram edildi. Alana konulan güneş teleskopuyla da meraklıları güneşi anlık olarak gözlemledi.
VR (Sanal Gerçeklik) Gözlüklerle Mersin tanıtıldı...
Bilgi İşlem Dairesi başkanlığınca VR (Sanal Gerçeklik) gözlüklerle vatandaşlara Mersin’in doğası, turizm alanları, denizi, kültürel mirasları, sit alanları gibi yerlerin tanıtımı ve bilinçlendirilmesi yapıldı.
K9 köpekleri, İtfaiye Dairesi standının gözdesi oldu...
İtfaiye Dairesi’nin kurduğu stantlar da çocukların ilgi odağı oldu. K9 Arama Kurtarma Köpeklerinin yer aldığı alanda köpeklerin kondisyon parkuru ve havlama kutularında arama eğitimi gösterisi de çocukları oldukça heyecanlandıran etkinliklerden oldu. İtfaiyeci kıyafetleri giyen çocuklar kendileri için oluşturulan parkurda yarışarak eğlendi. Stantlarda ayrıca İtfaiye ekiplerinin arama kurtarma teçhizatları da tanıtıldı.
Çocuklara biber ve domates dikimi öğretildi...
Tarımsal Hizmetler Dairesi de Şenlik’te stant kuran daireler arasındaydı. Çocuklara, tükettikleri sebzeleri kendilerinin üretebileceğini anlatmak adına domates ve biber dikimi öğreten ekipler, toprağın ve üretimin öneminden bahsetti. Stantta ayrıca güneşte kurutulmuş portakal ve limon ikramı da yapıldı. Haşere ile mücadelede etkisi olan bitkiler de dağıtılarak, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi sağlandı.
Haşereyle mücadele kapsamında aromatik bitki dağıtımı yapıldı...
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nca haşereyle mücadele kapsamında haşere uzaklaştıran 11 çeşit aromatik bitkilerin faydaları anlatılarak 1.000 adet dağıtım yapıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği aromatik bitkilerin vatandaşlarca çoğaltılarak başta sivrisinek olmak üzere diğer haşere türlerinin uzaklaştırılmasında kullanılması için farkındalık yaratıldı.
Doğadan temin edilen malzemelerle yapılan süs eşyaları dikkat çekti...
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin düzenli aralıklarla kurduğu stantlar bu kez çevre bilinci için kuruldu. Öğrencilerin ve kadınlar, geri dönüşüm malzemelerinden ya da doğadan temin ettikleri malzemelerle yaptıkları süs eşyalarını tanıttığı stantlar yer aldı. Ayrıca 13 ilçeden katılan kadınlar ilaçsız tarımla ürettikleri ürünlerin satışını gerçekleştirdi.
Çocuklar için meydana kurulan şişme oyun alanının yanı sıra resim yapma, yüz boyama atölyesi ve doğal iplerden bileklik yapım atölyesi de çocukların eğlencesi oldu. Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi de teknolojiye ilgisi olan çocuk için alanda yerini aldı. Pamuk şeker, dondurma, patlamış mısır, balon da dağıtılarak miniklerin gönüllerince eğlenmesi sağlandı.
Alana kurulan sahnede Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Halk Oyunları ekibi gösteri yaparken, Kent Orkestrası ile Türk Halk Müziği ekibi de verdiği konserle katılımcılara eğlenceli dakikalar yaşattı. Etkinlikte ayrıca Çevre Haftası için hazırlanan şarkılar da seslendirildi. Karada eğlenceler devam ederken denizde de yelken gösterisi yapıldı.
Halisdemir: “Amacımız çevreye duyarlı yeni nesiller yetiştirmek...”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, etkinliğin detaylarını paylaşarak, “Bugünü çocuklara ithaf edelim dedik ve Çocuk Şenliği şeklinde bir etkinlik planladık” dedi. Birçok dernek, STK ve üniversitenin Çocuk Şenliği’ne katkı sağladığına değinen Halisdemir, “Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Uçurtma şenliği düzenliyoruz. Yeter ki çocuklarımız mutlu olsun. Bu bir farkındalık. Amacımız çevreye duyarlı yeni nesiller yetiştirmek. İklim değişiyor. Çevreye duyarlılığın daha da artması, çevre bilinci, farkındalığı olan gençlerin yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz...” ifadelerine yer verdi.
“Geri kazanımı da, yenilebilir enerjiyi de anlatıyoruz...”
Halisdemir, etkinlikte sadece çevre duyarlılığına değil, geri dönüşüm başta olmak üzere çevreyi etkileyecek her konuya değinildiğini aktararak, “Bugün burada sadece çevreye duyarlılığını değil, geri kazanımı da, yenilebilir enerjiyi de anlatıyoruz. Güneş enerjisiyle kurutulmuş ürünlerin dağıtımını da yapıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. Özellikle Mersin gibi haşereye dirençli olan şehirlerde haşere ile kültürel mücadeleyi, biyolojik mücadeleyi, fiziksel mücadeleyi anlatıyoruz ve aromatik bitkiler dağıtarak halka bilinçlendirme yapıyoruz. Güzel bir etkinlik. Konserimiz var. Genç arkadaşlarımızın çevre ile ilgili iki parçası var. Onu halkımızla paylaştık...” ifadelerini kullandı.
Sert: “Sürdürülebilir yaşamı tanıtmak için buradayız...”
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nde görevli Burcu Sert, kurdukları stantlar hakkında bilgi vererek, “Üretici kadınlarımız sürdürülebilir bir yaşamı Mersin halkında daha çok tanıtmak için ürünlerimizle buradayız. Geri dönüşüm bizim için çok önemli. Üretici kadınlarımız da artık konsept çalışıyorlar. Tamamı geri dönüşümden olan stantlarımızda satıştalar. 12 Haziran’a kadar stantlarımıza bekliyoruz...” diye belirtti.
Serpil Dalay,“Bu etkinlik içerisinde olmak bizi çok mutlu etti...”
Dumlupınar İmam Hatip Lisesi’nde öğretmen olan ve öğrencileriyle ürettiği ürünleri Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan stantlarda sergileyen Serpil Dalay, “Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu bir etkinlik içerisinde olmak gerçekten bizi çok mutlu etti. Biz öğrencilerimizle su kabaklarını tohumdan başlayarak okulumuzun bahçesinde ürettik. Onların büyümelerini seyrettik. Daha sonra onları işledik. Süs eşyaları yaptık. Sadece alınması gereken ürünleri aldık. Onun dışında hepsini doğadan temin ederek çalışmalarımızı yürüttük. Üretmenin gerçekten çok keyifli bir şey olduğunu öğrencilerime aktarmak amacıyla böyle bir projenin içerisindeydim. Düşünen insan üretir ve büyür. Kendi adıma çok mutluyum. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum...” dedi.
Kazım Tuncer,“Çevrenin bize verdiği ürünleri değerlendirmeye çalıştık...”
Su kabaklarından süs eşyası yapan öğrencilerden Kazım Tuncer, “Biz 70 arkadaşla beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bize verdiği stanttayız. Çevrenin bize verdiği ürünleri değerlendirmeye çalıştık. Serpil Hoca’nın da katkılarıyla beraber hem üretmenin hayat olduğunu hem üretmenin önemini hem de çevreyi nasıl güzelleştiririz onu öğrendik. Serpil Hocamıza bize üretmeyi öğrettiği için Büyükşehir Belediyesi’ne de bize bu stantta yer verdiği için çok teşekkür ederiz...” diye konuştu.
Stantta yer alan isimlerden biri de Bengül Göçer oldu. Ürünlerini anlatan Göçer, “Ürünlerimiz geri dönüşüm. Su borusundan bir şeyler yapmaya çalıştık. Tahtalarımız zaten geri dönüşüm. Kozalaktan hediyelik eşyalar yaptık. Ürünlerimizin çoğu geri dönüşümden. İnsanlar beğeniyor, geliyorlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği stantlardayız, gerçekten çok memnunum. Belediye Başkanımız Vahap Seçer bu fırsatı bize verdiği için çok teşekkür ediyorum...” ifadelerini kullandı.