CHP’li Başevirgen, “EMEKLİ MAAŞI BUHAR OLDU...” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Başevirgen, “EMEKLİ MAAŞI BUHAR OLDU...”

CHP’li Başevirgen, “EMEKLİ MAAŞI BUHAR OLDU...” mersinmozaik.com

Bekir Başevirgen, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dünyadaki gıda fiyatları mayısta şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre 33 aydır aralıksız bir şekilde artıyor. Bir de döviz rekor üstüne rekor kırdıkça emeklinin sofrasından daha çok şey eksiliyor...

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iki yılda üç kat artan dolar kuru nedeniyle özellikle emekli maaşlarında büyük bir erime olduğunu söyleyerek, “14 Mayıs’ta 19,60 lira olan döviz kuru karşılığında en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira 382 dolara denk geliyordu, bugün itibariyle 318 dolara geriledi. Emeklinin kaybı 64 dolar yani yaklaşık bin 500 lira. Emekli maaşının yüzde yirmisi buhar oldu. Emeklinin, 2 bin TL olan bayram ikramiyesi Ramazan Bayramı’nda 103 dolar ederken bu gün 84 dolar ediyor. Bayram ikramiyeleri de böylece 100 doların altına düşmüş oldu ve erimeden payını aldı...” Dedi.

Emekliler taş yesin...

Harcama kalemleri arasında en büyük tutarın gıda ürünlerine ayrıldığını söyleyen Bekir Başevirgen, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dünyadaki gıda fiyatları mayısta şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre 33 aydır aralıksız bir şekilde artıyor. Bir de döviz rekor üstüne rekor kırdıkça emeklinin sofrasından daha çok şey eksiliyor. Döviz kurundaki artış nedeniyle emeklinin kaybettiği 64 dolar sofralardan 1 kilo et, 1 kilo zeytin, 1 kilo peynir, 1 koli yumurta, 1 kilo tereyağı, 1 kilo bal, 1 kilo çay ve 1 litre süt çaldı. Sofrasına koyacak bir şey bulmakta zaten zorlanan emeklilere iktidar adeta “taş yiyin” dedi...” Diye konuştu.

Daha da zor günler kapıda...

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, dolardaki durdurulamaz artışın ceplerdeki yangını her alanda büyütmeye devam edeceğini söyleyerek, “Enerji fiyatları artacak çünkü petrol ve doğalgaz ithal, sözleşmeler dolarla. Gıda daha da pahalanacak. Tohum, ilaç, gübre, yem dövizle. İthal olan her şey zamlanacak. Milli gelirimiz düşecek. Kişi başı milli gelir hedefi 12 bin dolardı, şu an 8 bin dolar. Yani bu gün eksi 93 bin lira daha fakiriz. Ekonominin şahlanacağını iddia eden iktidarın izlediği yanlış ekonomi politikası ısrarı ne yazık ki bizleri çok daha zor günlerle karşı karşıya bırakacak...” dedi.