CHP’li Aliye Coşar, ” Antalya’daki Orman Yangınlarının Nedenleri Araştırılmalı…” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Aliye Coşar, ” Antalya’daki Orman Yangınlarının Nedenleri Araştırılmalı…”

CHP’li Aliye Coşar, ” Antalya’daki Orman Yangınlarının Nedenleri  Araştırılmalı…” mersinmozaik.com

2008-2018 yılları arasında sadece Antalya’da 2291 adet orman yangınının çıktığını, yangınlarda 25872,7 hektar orman alanının kül olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Antalya’nın yangın sezonunda en riskli şehirlerden biri olduğuna dikkat çekti.. 

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Antalya’daki orman yangınlarını TBMM gündemine taşıdı.

Antalya’da yaşanan orman yangınlarının sebeplerinin araştırılması, yangınlara müdahalede yaşanan aksaklıkların belirlenmesi, sorumluların tespiti ve gelecekte yaşanacak orman yangınları için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacı ile TBMM’ye araştırma önergesi veren Coşar, geçmişte yaşanan ve hepimizi üzen orman yangınlarında yaşanan ihmallerin hala açığa çıkmadığını belirtti.

ANTALYA’DAKİ ORMAN YANGINLARININ SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI...

2021 yılında on gün boyunca süren, 75 bin hektarlık orman ve tarım alanının kül olduğu, sekiz vatandaşımızın hayatını kaybettiği Cumhuriyet tarihinin en büyük yangını olan Manavgat Orman Yangını sonrası ülke gündeminde geniş yer bulan başta yangın söndürme uçaklarının yetersizliği olmak üzere ihmallerin üzerine gidilmediğini belirten Coşar, “2021 yılında Manavgat’ta orman yangınını bizzat yaşayan biri olarak, yangınla mücadele de yaşanan ihmallere ne yazık ki şahit olduk. Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, orman işçileri ve belediyelerimize ait itfaiye ekipleri ile gönüllü vatandaşlarımızın gayretleri ve emekleri yadsınamaz. Ancak dönemin bakanı ve yöneticilerinin bütün bir ülkenin ormanlarını yangınlardan korumak için sadece üç yangın söndürme uçağı ile hazırlanması, ihmallerin en büyüğüdür, bu sebeple birçok yerde yangına müdahalede edilemedi. AKP iktidarı orman yangınlarına karşı tedbir almak yerine o günlerde, ihmalleri dile getirenlere karşı medya ve sosyal medyada linç kampanyası düzenlemiştir. Siyasal iktidar algı ve propagandaya harcadığı emeği, yangınların söndürülmesinde gerekli olan uçaklara harcamamaktadır...” dedi.

YANGIN SEZONUNDA EN RİSKLİ ŞEHİR ANTALYA...

2008-2018 yılları arasında sadece Antalya’da 2291 adet orman yangınının çıktığını, yangınlarda 25872,7 hektar orman alanının kül olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Antalya’nın yangın sezonunda en riskli şehirlerden biri olduğunu belirtti. 

CHP’li Coşar verdiği araştırma önergesi sonrası yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi: “Hava araçlarının eksikliği ülke genelinde ve Manavgat’taki orman yangınında acı bir tecrübe ile tekrar görülmüştür. Orman yangınları telafisi mümkün olmayan hasarlara da neden olmaktadır, ormanlarımızla birlikte vahşi yaşam içindeki çok sayıda yabani hayvan telef olmakta, koruma altında bulunan bölgeye özgü bitkiler yok olmakta, bioçeşitlilik geri dönülemez noktaya gelmektedir. AKP yönetiminin ihmaller zincirinin devamlılık arz etmesi, iktidarın gündeminde olmayabilir ama Antalya’nın doğasını, ormanlarını korumak isteyen bizlerin en önemli gündemidir.

ORMAN YANGINLARINA NE KADAR HAZIRIZ?

AKP’nin 21 yıllık iktidarında yaşanan doğal afetlere karşı aldığı veya almadığı önlemler nedeniyle karnesi zayıf. Depreme hazırlık konusunda, deprem sonrası müdahalede yaşanan koordinasyonsuzluk konusunda yakın zamanda büyük acılar yaşadık. Benzer durumu sel felaketlerinde de görüyoruz. Orman yangınları da bu afetlerden ayrı tutulamaz. Yaşanan orman yangınlarından ders aldık mı, orman yangınlarına ne kadar hazırız? 2021 yılında Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının ihale dışı bırakılması, dönemin THK kayyum yönetiminin uçakları âtıl bırakması, çevreyi tanıyan orman köylülerinin kurumda istihdamına öncelik vermemesi ve koordinasyonsuzluğu o gün yanan ormanlarımızdaki en büyük ihmallerdi, yanan ormanların, ölen vatandaşlarımızın, kül olan evlerin, seraların, yok olan doğanın hesabını AKP mutlaka milletin meclisinde vermelidir...”