Mersin dönüşemiyor… | MERSİN MOZAİK

Mersin dönüşemiyor…

Mersin dönüşemiyor… mersinmozaik.com

Teknik çevreler,“Özellikle bulvar ve caddelere cepheli çok yapıların çoğu yarım asrı geride bıraktı. Gerekli kontroller yapılarak Kentsel Dönüşüm Projeleri, ihtiyaç duyulan anılan yapılara uygulanmalıdır. Deprem yönetmeliği uygulanmayan yapılar potansiyel tehlike kaynağıdır. Gerek kent mimarisinin özgün örneklerinin gelecek kuşaklara aktarılması, gerekse kullanım ömrünü tamamlamış kimliksiz beton yığınlarının yenilenerek Mersin’in depreme dayanıklı çağdaş yapılarla donatılması adına Kentsel Dönüşüm çalışmaları ihtiyaç duyulan bölgelere kaydırılmalıdır…”

Bütüncül planlamadan yoksun yapılaşma nedeniyle çöküntü bölgesine dönüşen kent merkezinin ekonomik ve sosyal yönden canlılık kazandırılması adına kapsamlı proje hazırlanıp yaşama geçirilmiyor…

Konu çeşitli nedenlerle zaman zaman gündeme gelse de sorunun çözümüne dönük harekete geçilmiyor.

Son olarak Kırmızı Lacivert İşhanı ve Zafer Çarşısı’nın boşaltılması tartışmaları nedeniyle sorgulanmasına paralel kamuoyunda değerlendirmeler yapılıyor.

MESİAD Başkanı Hasan Engin, Kentsel dönüşüm sayesinde Mersin kent merkezi hem depreme dayanıklı hem de daha estetik olabileceğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7.7’lik depremlerden sonra Mersin Büyükşehir Belediyesince Kırmızı Lacivert İş Merkezinin boşaltılması ve Zafer Çarşısı’nın yıkılma kararının verilmesi tartışmalarına dönük açıklama yapan Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, dönüşüme karşı çıkmak yerine söz konusu esnaf için el birliğiyle çalışma yapmanın daha uygun olacağı görüşünde.

Oysa 2000’li yıllardan beri kentin gündeminde olan Kentsel Dönüşüm tartışmasına gerektiği ölçüde işlerlik kazandırıldığı söylenemez…

Kentte1970’li yılların ilk yarısında başlayan estetikten yoksun çok katlı yapılaşma, taşınmaz kültür varlıkları kapsamındaki özgün mimariyi atıl kapasiteye dönüştürürken, mimaride de çarpılıklara neden oldu.

Ataş Alanı ve Barış Mahallesi’nde uygulanan Kentsel Dönüşüm projesi, yaşlanan yapı stokunun yenilenmesi adına ihtiyaç duyulan geniş alanlara yayılmıyor.

Teknik Çevrelerin deprem riski nedeniyle Kentsel Dönüşümün merkezden, yani yaşlı yapı stokundan başlaması çağrıları da karşılık bulmuş değil…

Teknik çevreler,“Özellikle bulvar ve caddelere cepheli çok yapıların çoğu yarım asrı geride bıraktı. Gerekli kontroller yapılarak Kentsel Dönüşüm Projeleri, ihtiyaç duyulan anılan yapılara uygulanmalıdır. Deprem yönetmeliği uygulanmayan yapılar potansiyel tehlike kaynağıdır. Gerek kent mimarisinin özgün örneklerinin gelecek kuşaklara aktarılması, gerekse kullanım ömrünü tamamlamış kimliksiz beton yığınlarının yenilenerek Mersin’in depreme dayanıklı çağdaş yapılarla donatılması adına Kentsel Dönüşüm çalışmaları ihtiyaç duyulan bölgelere kaydırılmalıdır…”görüşlerini dile getiriyorlar.