CHP’li Başevirgen’den İktidara Çağrı “Çiftçinin buğdayını bir an önce alın, yoksa ne çiftçi kalacak ne de buğday...” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Başevirgen’den İktidara Çağrı “Çiftçinin buğdayını bir an önce alın, yoksa ne çiftçi kalacak ne de buğday...”

CHP’li Başevirgen’den İktidara Çağrı “Çiftçinin buğdayını bir an önce alın, yoksa ne çiftçi kalacak ne de buğday...” mersinmozaik.com

Bekir Başevirgen, “TMO’ya ürün satabilmek ne mümkün! Bırakın ürün almayı çiftçilere randevu bile vermiyorlar. Randevu alabilenler de uzun kuyruklarda saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Buğdayını satamayan çiftçiler ise tüccara mahkum oluyor. Tüccarlar ise ürünü ucuza almanın peşinde. Vadesi gelmiş borçlarından dolayı paraya ihtiyacı olan çiftçiler buğdayını 5 liraya satmak zorunda kalıyor..."

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin randevu sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçilerin buğdayı düşük fiyat veren tüccara satmak zorunda kaldığını söyleyerek “İktidar bilinçli bir şekilde buğday alım fiyatını seçim sonrasına bırakmıştı. Aslında açıklayacağı fiyatın bizim taahhüt ettiğimizin çok altında kalacağı o zamandan belliydi. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, seçimler öncesinde buğday taban fiyatlarına ilişkin olarak "Buğday taban fiyatı, fark primi dahil en az 13 lira olacak" demişti. Üretimin sekteye uğramaması ve çiftçilerimizin nefes alabilmesi için fiyatın bu düzeye çıkarılması gerekiyordu. Ancak iktidar bizi yine yanıltmadı ve ekmeklik buğday alım fiyatının kilosunu 8 lira 25 kuruş olarak belirledi...” dedi.

“Borçsuz çiftçi yok, tüccar ise ucuza almanın peşinde...”

Çiftçilerin, belirlenen bu fiyatı yeterli bulmasa da buğdayını TMO’ya satabilmenin yollarını aradığını söyleyen Bekir Başevirgen, “TMO’ya ürün satabilmek ne mümkün! Bırakın ürün almayı çiftçilere randevu bile vermiyorlar. Randevu alabilenler de uzun kuyruklarda saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Buğdayını satamayan çiftçiler ise tüccara mahkum oluyor. Tüccarlar ise ürünü ucuza almanın peşinde. Vadesi gelmiş borçlarından dolayı paraya ihtiyacı olan çiftçiler buğdayını 5 liraya satmak zorunda kalıyor. Bankaya, esnafa ve eşe dosta borcu olmayan çiftçimiz yok denecek kadar azdır. Ürününü haraç mezat satmamak için borç arayan üreticilerimize bankalar kredi de vermiyor..."şeklinde konuştu.

“Bir kilo buğday bir ekmek ediyor...”

TMO’nun belirlediği alım fiyatına göre bir kilo buğday ile ancak bir ekmek alınabildiğini söyleyen Bekir Başevirgen,  “Bu da yetmezmiş gibi TMO, çiftçinin ürününü almamak için birçok mazeret öne sürüyor. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri 5 liradan buğday alıyor. Bu yapılanlar düpedüz çiftçiye eziyettir...” dedi.

“Bir an önce randevu verin ve çiftçinin ürününü alın...”

Çiftçilerin bir cenderenin içinde sıkıştığını ifade eden Başevirgen “Kendine ait veya kiraladığı depoları ithal buğdayla dolduran TMO’nun ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin içine düştüğü durumu da üzülerek gözlemliyoruz. Her şeye rağmen bu sorunun çözümü yine TMO ve TKK’nın elinde. Alacakları ürün miktarı ve alım hızına bağlı olarak çiftçinin zararı ya katlanacak ya da bir nebze olsun azalacak. Bu nedenle TMO’ya, TKK’ya, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanına buradan çağrıda bulunuyorum. Çiftçilerimize bir an önce alım randevusu verin ve ürününü hak ettiği fiyattan alın.  Aksi halde önümüzdeki yıl ne çiftçi kalacak ne de satın alınacak buğday...” görüşlerini dile getirdi.