Tarihi Müftü Köprüsü tekrar yapılmalı… | MERSİN MOZAİK

Tarihi Müftü Köprüsü tekrar yapılmalı…

Tarihi Müftü Köprüsü tekrar yapılmalı… mersinmozaik.com

Teknik çevreler,”Kentin merkezinde estetikten yoksun köprü, çok çirkin görüntü oluşturuyor. Müftü Dersi son olarak çevresindeki ağaçların kesilmesi gibi hep olumsuzluklarla gündeme geliyor. Günün teknolojik olanaklarıyla yıkılan taş köprü aslına uygun olarak yeniden yapılabilir. Alternatif yollar olduğu için trafik sıkıntısı da yaşanmaz…”

Müftü Deresi’nin Devlet Su İşleri’nin yürüttüğü düzenleme çalışması kapsamında doğal dokusunun bozulması eleştirilirken, 1968 yılında yaşanan sel felaketinde yıkılan tarihi Müftü Köprüsü de gündeme geldi.

Derenin düzenleme adı altında betonla bezenmesini doğru bulmayan çevreciler, teraslama yöntemiyle yeşil doku bozulmadan daha kullanışlı alanlar yaratılabileceği görüşünü savunuyorlar.

Torosların gözelerince beslenip Akdeniz’e ulaşan Efrenk Çayı, Mersinlilerce Müftü Deresi olarak anılan kentin değerlendirilemeyen güzelliği hep tartışma konusu olmuştu.

Devlet Su İşleri’nin dereninin ıslahı adına yürütülen proje kapsamında asırlık okaliptüs ağaçlarının kesilmesiyle, estetikten yoksun köprüler tartışma konusuna dönüştü.

Kentin köklü ailelerinin Müftülerin ismiyle anılan Efrenk Deresi, korunması gereken çok önemli bir değerken, doğal yapısı tahrip edildi.

Oysa ilgili alanlarda binlerce, yüz binlerce insanının yaşanmışlık anıları var…

Gelin görün ki anılan güzellik gerektiği gibi değerlendirilip vatandaşın hizmetine sunulmak yerine, ya pisliği ya da gündemde olduğu gibi kenarındaki ağaçların kesilmesiyle ve betonlaşmasıyla gündeme geliyor.

Müftü Deresi’nin üzerinden geçişi sağlayan otoyol viyadükünün dışında dört tane köprü var.

Köprülerin hepsi estetikten yoksun, göz tırmalayan, altları pislik içerisinde, insanların geçmeye bile korktuğu adeta tuvalete dönüşmüş konumda.

Kentin en eski ulaşım arteri olan Silifke Caddesi’nde geçişi sağlayan,1968 yılında büyük sel felaketiyle yıkılan tarihi Müftü Köprüsü’nün yerine inşa edilen beton yığını ve çevresi el değmemişliğin izlerini taşıyor.

Teknik çevreler günün teknolojisiyle köprünün aslına uygun olarak yeniden yapılabileceği görüşünde.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın yıkımının aslına uygun onarıldığının altını çizen teknik çevreler,”Kentin merkezinde estetikten yoksun köprü, çok çirkin görüntü oluşturuyor. Müftü Dersi son olarak çevresindeki ağaçların kesilmesi gibi hep olumsuzluklarla gündeme geliyor. Günün teknolojik olanaklarıyla yıkılan taş köprü aslına uygun olarak yeniden yapılabilir. Alternatif yollar olduğu için trafik sıkıntısı da yaşanmaz. Müftü Dersi ve çevresindeki sorun genel ve yerel idarenin görüş darlığı, yani yeni terimle vizyonsuzluğundan kaynaklanıyor. Son olarak Millet Bahçesi önüne uyduruk bir köprü daha konduruldu. Müftü köprüsü aslına uygun olarak tekrar yapılması estetik görünümüyle çevreye renk katacaktır…” görüşlerini dile getiriyorlar.