CHP’li Barut,” Narenciyede ihracat yasağını aklınızdan bile geçirmeyin…” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Barut,” Narenciyede ihracat yasağını aklınızdan bile geçirmeyin…”

CHP’li Barut,” Narenciyede ihracat yasağını aklınızdan bile geçirmeyin…” mersinmozaik.com

Barut, "Yaklaşık 15 gün sonra bölgemizde hasat başlayacak. Limonda hasada hazırlanan çiftçilerimiz yine dertli, yine endişeli ve yine sıkıntılılar. Çünkü geçen yıl aşırı don felaketi nedeniyle yeteri kadar ürün alıp kazanç elde edemediler, zarar ettiler. Bu yıl ise limonda hasadın başlamasına sayılı günler kala maalesef limon piyasasında fiyatların çok düşük olduğunu görüyoruz..."

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, iktidarın narenciye ürünlerinde de ihracat yasağı gibi bir düşünceye kapıldığını aktardı. Hasadın yaklaştığı limon bahçesinden seslenen Barut, "Her şeyde olduğu gibi tarımsal üretimde de masraflar sürekli katlanıyor ama ürün fiyatları geçen senenin yarısı bile değil. İktidarı uyarıyoruz. Hasat yaklaşırken limonda ve narenciye de ihracat yasağını aklınızdan bile geçirmeyin. Üreticileri destekleyin..." dedi.

"ÇİFTÇİLER YİNE DERTLİ VE ENDİŞELİ..."

Sorunları ve taleplerini dinlemek için bahçelerde buluştuğu üreticilerle görüşerek Çukurova'da limon hasadının çok yaklaştığına işaret eden CHP Adana Milletvekili, TBMM, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Yaklaşık 15 gün sonra bölgemizde hasat başlayacak. Limonda hasada hazırlanan çiftçilerimiz yine dertli, yine endişeli ve yine sıkıntılılar. Çünkü geçen yıl aşırı don felaketi nedeniyle yeteri kadar ürün alıp kazanç elde edemediler, zarar ettiler. Bu yıl ise limonda hasadın başlamasına sayılı günler kala maalesef limon piyasasında fiyatların çok düşük olduğunu görüyoruz..." diye konuştu.  

"SAKIN YASAĞI DÜŞÜNMEYİN..."

Narenciye üreticilerinin sorun ve taleplerine değinerek tarımsal üretim ve çiftçiye destek isteyen Ayhan Barut, konuşmasını şöyle tamamladı;
"Geçen yıldan bu yana, her şeyde, tarımda kullanılan tüm girdilerde, mazottan tohuma, gübreden zirai ilaca kadar her alanda yüzde 100'ün üzerinde zam geldi. Ancak limon fiyatları ise ne yazık ki geçen yılın yarısında bile değil. Narenciye ürünleri genellikle kuzey ülkelerine ihraç ediliyor. Şu an ihraç noktalarında tıkanmalar var. Hatta buna rağmen ihracatı yasaklama gibi bir düşünce içine giren Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı maalesef üreticilerin taleplerini göz ardı ediliyor. Sakın ola narenciye ürünleriyle ilgili ihracat yasağını aklınızdan bile geçirmeyin! Narenciyede hasada sayılı günler kala buradan çağrı yapıyoruz. Limonda hasat başlamak üzereyken narenciye yol yakınken, narenciye ürünlerinin ihracatını ve teşviğini yeterince sağlayın. Aksi takdirde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da limon, portakal, mandalina üreticilerimiz zarar edecektir. Geçen yılki zararla bu yılki zarar üst üste bindiğinde üretici bu çifte kamburu kaldıramaz. Limona ve narenciye ürünlerine destek istiyoruz. İhracatı açın, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredileriyle üreticiyi destekleyin...