Brezilya’yla ilişkiler gelişiyor… | MERSİN MOZAİK

Brezilya’yla ilişkiler gelişiyor…

Brezilya’yla ilişkiler gelişiyor… mersinmozaik.com

Dünyanın en büyük 15. petrol üreticisi olan Brezilya, enerji kaynakları bakımından zengin ve nükleer teknolojiye sahip.

Güney Amerika’nın önde gelen ülkelerinden Brezilya’nın Mersin’deki ilişkileri Fahri Konsolosluk kanalıyla yürütülüyor.

İki ülke arasında, özellikle ticaret ve tarım, savunma, havacılık, kültürel işbirliğinin yanı sıra stratejik ortaklık ilişkisi mevcut.

Dünyanın en büyük 15. petrol üreticisi olan Brezilya, enerji kaynakları bakımından zengin ve nükleer teknolojiye sahip.

Mersin, Isparta, Burdur, Kahramanmaraş ve Hatay İllerinden sorumlu Brezilya Fahri Konsolosu Avukat Cengiz Sönmez, ilerleyen süreçte her konuda ülkelerin karşılıklı iletişiminin artacağından umutlu olduğunu söyledi.

Brezilyayla ilişkinin geçmiş çok eski olsa da son yıllarda ivme kazandığını belirten Avukat Cengiz Sönmez,”Brezilya, Güney Amerika’da en büyük ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkedir. Brezilya’nın hiçbir ülkeyle ikili Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunmamakta ve STA müzakerelerini MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) aracılığıyla yürütmektedir. Ülkemiz ile MERCOSUR arasında, AB ile sürdürülen müzakerelere paralel olarak, STA imzalanması yönünde 30 Haziran 2008 tarihli MERCOSUR Zirvesi sırasında bir Çerçeve Anlaşması imzalanmıştır. Ancak Anlaşma, Paraguay tarafından onaylanmadığı için yürürlüğe girmese de, ilişkiler aksamadan sürüyor, 2017 yılında toplam ticaret hacmi iki ülke açısından 2.500.000.000 Dolar civarında iken, bu hacim 2018 yılında artarak 2.900.000.000 Dolara ulaşarak artış göstermiştir.  2018 yılında Brezilya’dan Türkiye’ye yaklaşık 2.365.000.000 Dolarlık mal ihraç edilmiştir. Türkiye ise yaklaşık 532.000.000 Dolarlık mal ihraç etmiştir. Bu da 2017 yılının ihracatı ile kıyaslandığında Türkiye yaklaşık %14 tutarında ihracatını arttırmış demektir.

Brezilya özellikle soya, canlı hayvan, yarı mamul demir ve çelik malzemeleri, demir cevheri, yuvarlak demir ve çelik ürünleri, sanayi malları, karbonatlar, kahve, küspe, pamuk,  traktör ve araba parçaları gibi malları Türkiye’ye satmaktadır.”dedi.

Türkiye’nin Brezilya’ya gıda ve makine ekipmanı sattığını kaydeden Sönmez,“Çeşitler değişse de ağırlıklı olarak taze veya kuru fındık, demir profil, motor parçaları, çimento, araç lastikleri, kuru incir, krom sülfat, suni lifsiz iplik, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için cam eşya, flot cam, vida, buzdolapları, dondurucular, pistonlu motorlar gibi mallarımızı almaktadır.”görüşlerini dile getirdi.