CHP Osmaniye Milletvekili ve Ekonomi Masası Üyesi Asu Kaya’dan “Mısır” tepkisi... | MERSİN MOZAİK

CHP Osmaniye Milletvekili ve Ekonomi Masası Üyesi Asu Kaya’dan “Mısır” tepkisi...

CHP Osmaniye Milletvekili ve Ekonomi Masası Üyesi Asu Kaya’dan “Mısır” tepkisi... mersinmozaik.com

CHP Osmaniye Milletvekili ve Ekonomi Masası üyesi Dr.Asu Kaya’dan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya: "Mısır üreticisi artık tarlamı ekmeyeceğim diyor, açıkladığınız taban fiyatı sonrası çiftçi perişan, ne yapacaksınız?"

CHP Osmaniye Milletvekili ve Ekonomi Masası üyesi Dr.Asu Kaya, Toprak Mahsulleri Ofisi’nce açıklanan mısır taban alım fiyatlarına sert tepki gösterdi...

Asu Kaya, Osmaniye’nin de içinde olduğu Çukurova bölgesinde mısır hasadının bitmek üzere olduğu bir dönemde TMO tarafından açıklanan ton başına 6000 TL alım fiyatının çiftçiyi isyan ettirdiğini söyledi. Asu Kaya, “Mısır üreticileri dün açıklanan taban alım fiyatından sonra isyandalar. Dönüm başına mısır ekimi için tüm maliyetler 7000 TL’yi bulurken siz ton başına geçen yıldan bu yana sadece 300 TL artırıma gittiniz. Bunu duyan çiftçi isyanda, perişan..Geçen yıldan bu yana mazot, gübre, ilaç ne kadar arttı farkında mısınız? Ürününü giderek daha az eken çiftçimiz duyduğu bu fiyatla yıkıldı çünkü bu çiftçimiz çok zor durumlarda ekim, üretim yaptı. Çiftçimizin dönüm başına 7500 TL’yi bulan gider maliyetleri var ve bu maliyetler günden güne değişiyor. Bir günlük mazot fiyatı diğer günü tutmuyor, öyle ki biçerdöver bugüne ayrı, yarına ayrı fiyat veriyor. Hele ki gübre fiyatlarına yetişmek imkansız. O kadar yüksek seyrettik ki fiyatlar, çiftçimiz fiyatları takip etmekte zorlandı ama siz dönüm başına 6000 TL yeterli diyorsunuz. Çiftçi bugün artık toprağını boş bırakmaktan bahsediyor.

Oysa ki Cumhurbaşkanı, 'ekilmedik 1 dönüm toprak bırakmayacaksınız'diyordu ama geldiğimiz noktada çiftçi bir metreyi boş bırakmadı ekti ama eline ne geçti. Çiftçiler, yılda bir yaptığı hasatla evini geçindirmek, çocuğunu okula göndermek durumda. Bu çiftçi bu şartlarda nasıl geçinecek. Sizin verdiğiniz fiyatlarla bunları nasıl yapacak bu çiftçiler. Görüştüğüm çiftçilerin hepsi traktörünü satmaktan bahsediyor. Traktörünü satsa, evinin geçimini sağlasa neyle ekecek tarlasını? Kim kar edeceğini düşünüyorsa, geçinebileceğini düşünüyorsa buyursun o yapsın diyor...”dedi.

CHP Osmaniye Milletvekili ve Ekonomi Masası üyesi Dr.Asu Kaya, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslendi: “Çiftçi toprağını ekmekten vazgeçtiğini söylüyor, sizin buna dair bir planınız var mı? Bakanlığınızın buna dair bir çalışması var mı? Buna dair bir çözümünüz var mı?"