CHP’Lİ ATEŞ, KIZIL GEYİK AV İHALESİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI... | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ ATEŞ, KIZIL GEYİK AV İHALESİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI...

CHP’Lİ ATEŞ, KIZIL GEYİK AV İHALESİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI... mersinmozaik.com

Ateş,“Davada Bakanlığın Kızıl Geyiklerin popülasyon dinamiğine ilişkin etüt-envanter raporları yetersiz bulunmuş, 15 Kızıl Geyik avı için açılan ihale iptal edilmişti. Yeni av sezonunda Bolu’da 14, toplamda 57 Kızıl Geyik için yeniden ihale açılarak av yasağı kaldırıldı. Kızıl Geyik avına son başvuru tarihi 22 Eylül 2023 olarak açıklanırken, söz konusu yaban hayvanın av sezonu 29 Şubat 2024 tarihinde sona erecek. Bakanlıktan bu hayvanların popülasyon dinamiğine ilişkin etüt-envanter raporlarını açıklamasını bekliyor, yüzlerce hayvanın katledildiği av ihalelerinin iptal edilmesini istiyoruz...”

CHP BOLU MİLLETVEKİLİ TÜRKER ATEŞ, “AV CİNAYETİ DOĞAYA İHANETTİR, İHALELER İPTAL EDİLSİN...

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, geçen yıl popülasyonuna ilişkin etüt-envanter raporları yetersiz bulunarak iptal edilen Kızıl Geyik av ihalesinin yeniden açılmasını TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Ateş, “Av Turizmi Uygulama Talimatı’yla para karşılığında yasal hale getirilse de avcılık, ne turizm ne de spordur. Sadece Bolu’da 14 Kızıl Geyik, 408 bin lira bedelle avlanabilecek. Yaban hayatın döngüsünü bozarak sağlanan gelirin kimseye faydası olmaz. Av ihaleleri bir an önce iptal edilmelidir...” dedi.

Av sezonunun açılmasıyla “av turizmi” adı altında yaban hayata zarar verilmesinin yeniden gündemde olduğuna işaret eden Ateş, şunları söyledi:

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde 2023-2024 yılları içinde yaban hayatta öldürülebilecek olan hayvanların kotası belirlendi ve ilgili ihaleler açıldı. İlan edilen Av Turizmi Uygulama Talimatı’yla, 4 Eylül 2023 tarihinden itibaren çeşitli illerde aralarında Kızıl Geyik, Karaca, Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve Anadolu Yaban Koyununun olduğu yaban hayvanlarının ücret karşılığı avlanmasına izin verildi. Bu kapsamda Bolu’da 14 Kızıl Geyik, 408 bin lira bedelle avlanabilecek. Diğer illerle birlikte avlanmasına izin verilen Kızıl Geyik sayısı da 57’dir. Turizm adı altında yaban hayatın para karşılığı hiçe sayılması doğaya ihanettir. Yaşam hakkının canlıların elinden alınması da spor değil cinayettir...

AV İHALELERİ İPTAL EDİLSİN...

CHP’li Ateş, daha önce Bolu’yu kapsayan Kızıl Geyik av ihalesinin Vegan Derneği Türkiye tarafından Ekim 2021’de açılan dava sonucunda Bolu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatırken, şöyle devam etti:

Davada Bakanlığın Kızıl Geyiklerin popülasyon dinamiğine ilişkin etüt-envanter raporları yetersiz bulunmuş, 15 Kızıl Geyik avı için açılan ihale iptal edilmişti. Yeni av sezonunda Bolu’da 14, toplamda 57 Kızıl Geyik için yeniden ihale açılarak av yasağı kaldırıldı. Kızıl Geyik avına son başvuru tarihi 22 Eylül 2023 olarak açıklanırken, söz konusu yaban hayvanın av sezonu 29 Şubat 2024 tarihinde sona erecek. Bakanlıktan bu hayvanların popülasyon dinamiğine ilişkin etüt-envanter raporlarını açıklamasını bekliyor, yüzlerce hayvanın katledildiği av ihalelerinin iptal edilmesini istiyoruz...

YASAĞIN KALKMASINI DESTEKLEYEN HANGİ ÇALIŞMA YAPILDI?

Ateş’in Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle Meclis gündemine taşıdığı önergede şu soruların yanıtlanması talep edildi: “Son 10 yılda av turizmi adı altında kaç hayvanın avlanmasına izin verilmiştir? Hangi tür hayvanların avlanması için ilana çıkılmıştır? Bunlar arasında Kızıl Geyiklerin sayısı nedir? Bu dönemde yaban hayvan avlarından ne kadar gelir elde edilmiştir? Kızıl Geyikler için bu rakam ne olmuştur? Ülkemize “av turizmi” için yurt dışından son 10 yılda gelen yabancı uyruklu kişi sayısı nedir? Yeni av sezonunda Bolu’da 14, toplamda 57 Kızıl Geyik için av yasağının kaldırılmasını destekleyen etüt-envanter çalışması yapılmış mıdır? Buna göre Bolu’da ve ülke genelinde kaç Kızıl Geyik yaşamaktır? Bugüne kadar kaç yaban hayvan avı mahkemeler tarafından iptal edilmiştir?