Servisçiler sıkıntılı... | MERSİN MOZAİK

Servisçiler sıkıntılı...

Servisçiler sıkıntılı... mersinmozaik.com

Servisçilikte sürücü yaşının 26 olması eleştirilirken, geçici olarak 15 yaşa çıkarılan okul servis aracı uygulamasının kalıcılaştırılması isteniyor.

Korona salgını nedeniyle uzun süre iş yapamayan servisçiler bürokratik işlemlerden bunalmış durumda.

Yaklaşık 1000 servis aracının tarafikte dolaştığı sektöre, iyileitirici düznlemeler getirilmesi isteniyor.

Araç ve sürücü yaş sınırı, maliyet artışlar, SRC vb. bürokratik işlemler servis işletmecilerinin önde gelen sorunları.

Servisçilikte sürücü yaşının 26 olması eleştirilirken, geçici olarak 15 yaşa çıkarılan okul servis aracı uygulamasının kalıcılaştırılması isteniyor.

Diğer yandan mesafeye göre aylık 250-400 lirasında değişen okul servis ücretleri verilere büyük külfet oluşturduğu gözleniyor.

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız uzun yılardır servis işletmeciliği yapan Ali Böke, sektörün sıkıntılı olduğunu belirterek,”Korona salgını nedeniyle başta okullarda çalışan servisçiler uzun süre iş yapamadı. Kurum ve fabrika servislerine koltuk sınırlaması getirildi.

Uzun süre çalışılmaması nedeniyle, yeni araç alan bazı üyeler ödeme güçlüğüne düşüp araçlarını satmak zorunda kaldı. Korsan servisçiliğin önüne tam olarak önüne geçilebilmiş değil. 

Okul saatlerinin sürekli değişmesi servis ayarlamalarında sıkıntılar yarattı, sürücü yaşının minimum 26 olması ayrı bir sorun, hayata yeni atılacak araç sahiplerinin önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Yani 25 yaşındaki işletmeci kendi aracını kullanamıyor.

Okul servis araçlarında geçici olarak 15 yaşa çıkarılan uygulamanın kalıcılaşmasını istiyoruz. yaşı geçici olarak 15’e çıkarıldı. Bunun kalıcı hale gelmesi lazım.

Tüm sürücülerimizde mesleki yeterlilik belgesi olan SRC var, ancak 1200 TL’ye yeni Mesleki Yeterlilik Belgesi ve eğitimi alınması isteniyor, bürokratik uygulamalar başlı başına külfet oluşturuyor.

Trafikte yaklaşık 1000 araç servis çekiyor, her ne kadar önlem alınsa da korsan servis çekilmesi engellenemiyor. Bu durum doğal olarak haksız rekabeti de beraberinde getiriyor.

Bütün bu sıkıntılara rağmen işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz, araçlar her servi sonunda belirlenen şartlara göre dezenfekte ediliyor.

Diğer sıkıntı kaynağı öğrenci velilerinin durumu, mesafeye göre 250-400 lira arasında değişen aylık servis ücretleri esnafı kurtarmazken, velilere haklı olarak ağır geliyor. 3 öğrencisi olan aile ayda ez az 750 lira servis parası ödeyecek. Yani, servis sektörü sıkıntılı, özetle yetkililerin servisçi esnafını ve velileri rahatlatacak düzenlemeler yapmasını bekliyoruz.”görüşlerini dile getirdi.