Vali Pehlivan’dan Amerikalı Mağara kazazedesine ziyaret… | MERSİN MOZAİK

Vali Pehlivan’dan Amerikalı Mağara kazazedesine ziyaret…

Vali Pehlivan’dan Amerikalı Mağara kazazedesine ziyaret… mersinmozaik.com

Vali Pehlivan,” 12 Eylül 2023 tarihi itibariyle saat gece yarısı 00.30 sularında mağaradan Mark Dickey’in salimen çıkartılması gerçekleştirildi. İlk önce helikopter ile Mersin İl merkezimize, oradan da şu anda bulunduğumuz Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanemize getirildi. Biraz önce kendisini ziyaret ettik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik ve doktorlarımızdan da bilgiler aldık…”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 03.09.2023 tarihinde keşif amacıyla 15 kişilik ekiple mağaraya inerek rahatsızlanan ve yürütülen çalışmalar neticesinde 12.09.2023 tarihinde saat 00:30’da mağaradan salimen çıkartılarak Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilen Amerika Birleşik Devletleri  vatandaşı Mark Dickey’i ziyaret etti.
Vali Pehlivan, Mark Dickey’in sağlık durumu hakkında İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz ve Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bahar Aydınlı’dan bilgiler aldı. 
Vali Pehlivan Mark Dickey ile de bir süre sohbet ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.  Mark Dickey de Bakanlıklara, Afad Başkanlığına ve Vali Pehlivan’ın şahsında bütün ilgili kurumlarımıza teşekkür ederek memnuniyetini ve minnettarlığını ifade etti.
Vali Pehlivan, ziyaretinin ardından basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamasında; “Mersin İlimizin Anamur İlçe sınırları içerisinde bulunan Morca Düdeninde dünyanın en zorlu kurtarma operasyonlarından birisi gerçekleştirildi. 3 Eylül 2023’te 15 kişilik bir ekip, Morca Düdenine keşif maksatlı girmişti. Bu ekip içerisinde Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan Mark Dickey'de vardı. Mağaraya girdikleri gün Mark Dickey'in bir rahatsızlık geçirdiğiyle ilgili bize bilgi ulaştı. Bu bilgi bize ulaşır ulaşmaz İçişleri Bakanlığımız, AFAD Başkanlığımız, Sağlık Bakanlığımızın İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE, 112 Acil Sağlık ekiplerimiz ve İl AFAD Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz ilk etapta olay yerine intikal ettiler ve arama kurtarma çalışmalarını başlattılar. Devamında da Türkiye Mağaracılık Dernekleri Federasyonu kurtarma ekipleri ve Avrupa Mağara Kurtarma Birliğinden olmak üzere toplam 8 ülkeden profesyonel ekipler alana geldi. 
Aselsan da mağaranın içinde iletişim sağlanması konusunda gerekli teknik desteği sağladı. Mağarada hummalı bir çalışma gerçekleştirildi. Toplamda ekip/personel sayısı 200’e ulaştı. Hem mağara içinde hem mağara dışında kamp kuruldu. Rahatsızlık yaşandığı için kan, serum ve gerekli ilaçlar mağara içine iletildi. Mark Dickey kendine gelmeye başladığı andan itibaren de tahliye süreciyle ilgili hazırlıklar yapıldı ve çok dikkatli bir operasyon gerçekleştirildi. Nitekim mağaranın derinliği 1.276 metre ve ekibin indiği derinlik 1.040 metreydi. Dikine bir yapı olduğundan 1.000 metreye inmek için yaklaşık 5 kilometrelik bir güzergâh iniş çıkış sağlanıyordu. 
12 Eylül 2023 tarihi itibariyle saat gece yarısı 00.30 sularında mağaradan Mark Dickey'in salimen çıkartılması gerçekleştirildi. İlk önce helikopter ile Mersin İl merkezimize, oradan da şu anda bulunduğumuz Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanemize getirildi. 
Biraz önce kendisini ziyaret ettik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik ve doktorlarımızdan da bilgiler aldık. Mark Dickey'in tetkik ve tedavisi devam ediyor. Yaptığımız görüşmede kendini iyi hissettiğini ve giderek de daha iyi olduğunu ifade etti. Bir süre hastanemizde misafir edilerek tedavisi sürecek. Daha sonra da doktorlarımızın takdiriyle taburcu işlemleri gerçekleştirilecek.
Bu ve benzeri arama kurtarma faaliyetlerde, bizim için her bir vatandaşımızın, her insanın önce sağlığı ve güvenliği önemlidir. İlgili bakanlıklarımız, birimlerimiz bu konuda gerekli destekleri vermiştir. AFAD Başkanlığı ve Mersin Valiliğimiz de bu bağlamda genel koordinasyonu sağlamıştır.
Bu kurtarma operasyonu, mağaranın derinliği itibariyle belki de dünyada ilk üçe girebilecek zorlukta bir operasyon oldu. Başta AFAD Başkanlığımız olmak üzere emeği geçen bütün kurumlarımızı bir kere daha hem kutluyor hem teşekkür ediyoruz. Biraz önceki görüşmemizde Mark Dickey de Bakanlıklarımıza, Afad Başkanlığımıza ve ilgili kurumlarımıza teşekkür ederek memnuniyetini ifade etti.” dedi.
Vali Pehlivan’a; Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet ile İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cenk Yıldız eşlik etti.