CHP’li Tutdere, “İktidar yandaşa bol keseden dağıtırken, çiftçiye gelince cimri...” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Tutdere, “İktidar yandaşa bol keseden dağıtırken, çiftçiye gelince cimri...”

CHP’li Tutdere, “İktidar yandaşa bol keseden dağıtırken, çiftçiye gelince cimri...” mersinmozaik.com

Tutdere, “Bugün Ak Parti hükümeti badem üreticisinin günlerdir merakla ve heyecanla beklediği fiyatları açıkladı. Ancak yine çiftçiyi hayal kırıklığına uğratan bir fiyatla karşı karşıya kaldık. Badem çok zahmetli bir tarım ürünü. Özellikle tarım girdi maliyetlerinin fahiş bir şekilde artmış olması Adıyaman’da da Türkiye’nin diğer bölgelerinde de badem üreticisini çok ciddi bir şekilde mağdur etti...

Adıyaman’ın son dönemlerdeki en önemli gelir kaynaklarından biri olan bademin durumunu badem bahçesinde hasat yapan üreticileri ziyaret ederek bizzat kendilerinden dinleyen CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, “Bugün açıklanan badem fiyatındaki artış girdi ve işçi maliyetlerindeki fahiş artışların yanından geçemiyor. İktidar yandaşa bol keseden dağıtırken çiftçiye gelince cimri. Çiftçi hakkını, alın terinin karşılığını istiyor.” dedi. Açıklanan Fiyat Badem Üreticilerini Hayal Kırıklığına Uğrattı... Badem bahçesinde üreticilerle birlikte açıklama yapan Milletvekili Tutdere, “Bugün Ak Parti hükümeti badem üreticisinin günlerdir merakla ve heyecanla beklediği fiyatları açıkladı. Ancak yine çiftçiyi hayal kırıklığına uğratan bir fiyatla karşı karşıya kaldık. Badem çok zahmetli bir tarım ürünü. Özellikle tarım girdi maliyetlerinin fahiş bir şekilde artmış olması Adıyaman’da da Türkiye’nin diğer bölgelerinde de badem üreticisini çok ciddi bir şekilde mağdur etti. Üretici badem için taban fiyat olarak 180-200 lira arasında fiyat beklerken bugün açıklanan fiyat 160 ila 170 arasında. Bu gerçekten çiftçiyi şok etti ve bütün özellikle Adıyaman’daki badem üreticilerini ciddi bir hayal kırıklığına uğrattı.” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin bin bir emekle yetiştirdiği bademin tam Karşılığını İstediğini vurgulayan  Tutdere, “Hükümet zamlarıyla vatandaşı hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Çiftçi soruyor: ‘Biz bu ağaçları bin bir emekle yetişirdik. Ne yapalım sökelim mi?’ diyor. Bizde buradan hükümete çağrı yapıyoruz: Siz badem üreticisini neden mağdur ediyorsunuz? Neden badem üreticisinin emeklerinin karşılığını verecek bir fiyatı açıklamıyorsunuz? Zamlarınızla vatandaşımız, çiftçimiz inim inliyor. Siz fiyat açıklarken yandaşlarınıza bol keseden verirken çiftçiye neden böyle cimrilik yapıyorsunuz? Neden alın terinin karşılığını vermiyorsunuz? Çiftçi hakkını istiyor. Çiftçi alın terinin karşılığını istiyor. Çiftçimiz bin bir emekle yetiştirmiş olduğu bademin hakkını istiyor, tam karşılığını istiyor...” şeklinde konuştu.

Üretici Kara Kara Düşünüyor...

Badem üreticisi Doğan Akgün ise “Bizim girdi fiyatlarımız, giderimiz, tarım ilaçları yüzde 300 – 500 artarken bugün beklediğimiz fiyat maalesef çok düşük açıklandı. Yani bugünkü piyasa oranına baktığımızda mazot yüzde 200-300 artarken bizim bademimiz yüzde 40-50 artmış. Biz bu girdi fiyatlarıyla, işçi fiyatlarıyla nasıl baş edeceğiz, ne yapacağız bilemiyoruz. Elektrik faturaları, sulama maliyetleri, gübreleme ortada. Her şey ortalama yüzde 300 arttı. Maalesef üzüntülüyüz. Bademleri dalda mı bırakalım toplayalım mı arasında gidip geliyoruz. Halbuki bademimiz, milli ve yerli olan ürünümüz maalesef fındık ya da kayısı kadar önemsenmiyor. Maalesef Adıyaman olarak unutulan bir kentiz. Adıyaman bademde de unutuldu. Tütüne alternatif denilen badem maalesef dalda toplanmayacak hale geldi...” diyerek veryansın etti.