CHP’Lİ ATEŞ: “ŞİRKETLER BORÇLARINI ÖDEMEDİ, TEİAŞ REKOR ZARAR ETTİ...” | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ ATEŞ: “ŞİRKETLER BORÇLARINI ÖDEMEDİ, TEİAŞ REKOR ZARAR ETTİ...”

CHP’Lİ ATEŞ: “ŞİRKETLER BORÇLARINI ÖDEMEDİ, TEİAŞ REKOR ZARAR ETTİ...” mersinmozaik.com

Yanıt Bekleyen Sorular:“2022 yılında dağıtım şirketleri tarafından TEİAŞ’a ödenmesi gereken iletim bedeli ne kadardır? Bu rakamın ne kadarı ödenmiştir? 2022 yılından önce dağıtım şirketleri tarafından TEİAŞ’a ödenmesi gereken iletim bedeli ne kadardır? Bu rakamın ne kadarı ödenmiştir? Ortaya çıkan borcun ve yapılan ödemelerin yıllara göre dağılımı nasıldır? 2023 yılında dağıtım şirketleri tarafından TEİAŞ’a ödenmesi gereken iletim bedeli ne kadardır? Bu borcun ne kadarı ödenmiştir? TEİAŞ 2022 yılında ne kadar borçlanmıştır? 2022 yılında kurum tarafından ne kadar faiz ödemesi gerçekleştirilmiştir? 2022 yılından önce TEİAŞ ne kadar borçlanmıştır? Bu yıllarda ne kadar faiz ödemesi gerçekleştirilmiştir? Borçlanma ve faiz ödemelerinin yıllara göre dağılımı nasıldır? TEİAŞ 2023 yılında ne kadar borçlanmıştır? 2023 yılında kurum tarafından ne kadar faiz ödemesi gerçekleştirilmiştir?”

-DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN DEVLETE BORÇLARI TBMM GÜNDEMİNDE

-CHP’Lİ ATEŞ: “ŞİRKETLER BORÇLARINI ÖDEMEDİ, TEİAŞ REKOR ZARAR ETTİ...”

-“DAĞITIM ŞİRKETLERİ ELEKTRİK İLETİM BEDELLERİNİ ISRARLA ÖDEMİYOR...”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Enerji Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Sayıştay’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yönelik 2022 yılı Denetim Raporunu TBMM gündemine taşıdı. Raporda Bakanlığın ilgili kuruluşu TEİAŞ’a dağıtım şirketleri tarafından elektrik iletim bedellerinin tamamının ödenmediği tespiti yapıldı. Ateş, “İktidara yakın elektrik dağıtım şirketleri TEİAŞ’a elektrik iletim bedeli borçlarını ısrarla ödemiyorlar. Şirketler borçlarını ödemeyince, TEİAŞ 2022 yılında 9,5 milyar lira zarar etti.  Yandaşlara yapılan kıyak, kamu şirketlerini borç batağına sürüklüyor. Fatura, her zaman vatandaşa çıkıyor...” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Ateş, şöyle konuştu:

“2021’DE 4,9 MİLYAR KAR EDEN TEİAŞ, 2022’DE 9,5 MİLYAR ZARAR ETTİ...”

TEİAŞ’ın 2022 Faaliyet Raporundan anlıyoruz ki kurumun net zararı 9 milyar 478 milyon lira.  2021 yılında 4,9 milyar lira kâr eden kurum, 2022'de 10 milyar lira zarar ediyor. TEİAŞ’ın toplam borcu 40 milyar liraya dayanmış durumda. Bu şartlardaki bir kamu şirketinin 1 kuruş alacağını bile tahsil etmeme lüksü yok. Kurum alacağını tahsil etmeyince borçlanmak zorunda kalıyor. Borçlanınca da hizmet faaliyeti ve faturalar otomatik olarak artıyor. Yandaşlara kıyağın faturası yine vatandaşa çıkıyor...

Ateş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

2022 yılında dağıtım şirketleri tarafından TEİAŞ’a ödenmesi gereken iletim bedeli ne kadardır? Bu rakamın ne kadarı ödenmiştir? 2022 yılından önce dağıtım şirketleri tarafından TEİAŞ’a ödenmesi gereken iletim bedeli ne kadardır? Bu rakamın ne kadarı ödenmiştir? Ortaya çıkan borcun ve yapılan ödemelerin yıllara göre dağılımı nasıldır? 2023 yılında dağıtım şirketleri tarafından TEİAŞ’a ödenmesi gereken iletim bedeli ne kadardır? Bu borcun ne kadarı ödenmiştir? TEİAŞ 2022 yılında ne kadar borçlanmıştır? 2022 yılında kurum tarafından ne kadar faiz ödemesi gerçekleştirilmiştir? 2022 yılından önce TEİAŞ ne kadar borçlanmıştır? Bu yıllarda ne kadar faiz ödemesi gerçekleştirilmiştir? Borçlanma ve faiz ödemelerinin yıllara göre dağılımı nasıldır? TEİAŞ 2023 yılında ne kadar borçlanmıştır? 2023 yılında kurum tarafından ne kadar faiz ödemesi gerçekleştirilmiştir?