Toplantıda Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkan Yardımcısı Reşat Benli katılımcıları orman ürünleri sektörünün mevcut durumu hakkında bilgilendirdi. Ardından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü İnspektörü Şerafettin Doğan, ISPM-15 standardına uygun üretim tesisi kurulumunda dikkat edilmesi gereken hususlar ve ahşap ambalaj malzemelerinden dolayı ihracatta yaşanan sorunları aktardı.
MTSO 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi,Mersin ve Adana’dan ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla ‘Sektör Toplantısı’ düzenledi. Katılımcılara güncel bilgilerin aktarıldığı toplantıda sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi tüm paydaşların yer aldığı geniş katılımlı sektör toplantısı düzenledi. Sektördeki güncel gelişmelerin ele alındığı toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kenan Akduman, Mersin Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hasan Gül, KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileriyle sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkan Yardımcısı Reşat Benli katılımcıları orman ürünleri sektörünün mevcut durumu hakkında bilgilendirdi. Ardından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü İnspektörü Şerafettin Doğan, ISPM-15 standardına uygun üretim tesisi kurulumunda dikkat edilmesi gereken hususlar ve ahşap ambalaj malzemelerinden dolayı ihracatta yaşanan sorunları aktardı. Mersin Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Sanayi Sicil Şefi Nazmiye Cantürk sanayi sicil bilgi sistemini anlatırken İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ahmet Kürşat Arslan,istihdam teşvikleri ve işbaşı eğitim programı, KOSGEB Mersin Müdürlüğü KOBİ Uzmanı İsmail Çiçekli ise KOSGEB destek ve danışmanlık hizmetleri konusunda bilgilendirme yaptı.
Seyhan: “Mersin’in üretim üssü olması için çalışmalar sürecek...”
Toplantının açılışında katılımcıları selamlayan 34 No’lu Komiteden Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alpay Seyhan amaçlarının sektörde birlik ve bütünlüğü sağlayıp sorunlara çözüm bulmak olduğunu söyledi. Mersin’in palet, kereste ve mobilyada üretim üssü olması yönündeki çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Seyhan, istihdam ve ihracata katkı sağlayarak ülke ekonomisine güç katacaklarını dile getirdi.
Çakır: “Kümelenme ve yalın üretim önemli...”
Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise ağaç ve orman ürünlerinin önemine dikkat çekti. “Bu sektör ülkemizin elindeki hammaddenin katma değere dönüşmesinin en güzel örneklerindendir” diyen Çakır, “Sektörün ürünleri bir yandan palet ve sandığa dönüşüp her türlü ürünün güvenle taşınmasına destek verirken, diğer yandan mobilyaya dönüşerek tasarım, markalaşma ve teknolojiyle daha büyük katma değer sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Ağaç ve orman ürünlerinin inşaattan tarıma, gıdadan sanayiye birçok sektörün vazgeçilmez paydaşı olduğunu vurgulayan Çakır, Mersin’in de coğrafi konumu nedeniyle bu sektörde güçlü olduğunu kaydetti. Ağaç ve orman ürünlerinin ihracatla entegre bir sektör olduğunu da hatırlatan Çakır, Mersin’in lojistik avantajlarıyla sektöre bu alanda da rekabetçi bir güç kattığını vurguladı. Çakır, sektörün daha da güçlenmesi için kümelenme ve yalın üretim modeline ağırlık vermesi gerekliliğini de sözlerine ekledi.
Akduman: “Sektörde çalışan sayısı giderek azalıyor...”
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kenan Akduman,Türkiye’de orman varlığının son 30 yıldır artı verdiğini ve bu özelliği ile dünyada dördüncü Avrupa’da ilk sırada yer aldığını bildirdi. Bir taraftan ağaçlandırma yaparken diğer taraftan mevcut ormanların eko sistem içindeki bütünlüğünü sağlamak adına gençleştirildiğini kaydeden Akduman, üretim yapıldığını ancak her geçen gün üretimde çalışacak kişi bulmakta zorluk yaşandığını bildirdi. “Sosyal ve demografik yapımızın değişimiyle orman ürünlerinde çalışan kişi sayımız giderek azalıyor” diyen Akduman, “Kısa vadede artacak gibi de görünmüyor. Kişileri gerek kredi destekleriyle gerekse hibelerle bu sektörde faaliyet yürütmeleri için teşvik etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda ‘Barkodlu Sistem’e geçileceğini de bildiren Akduman, “Buna çok önem veriyoruz. Bu sistemle ormanlar sertifikalı hale gelip uluslararası sertifika kuruluşları tarafından sertifikalanınca ihracatta da avantajlar sağlanacak...” dedi.
Tekli: “Elaman yetiştirmeye ağırlık vermeliyiz...”
MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise sektörü değerlendirdi. Ormanların bir ülkenin yerli ve milli en önemli unsuru olduğuna işaret eden Tekli, “Ormanlar, cari açığı kapatacak, ülke ekonomisine katkı sunacak önemli bir emtiadır” dedi. Ağacın eksiğinde yerinin plastikle doldurulacağına dikkat çeken Tekli, plastikle baş etmenin ise mümkün olmadığını belirtti. Üretimin devamı için eleman sorununun çözümünün önemine değinen Tekli, bu konuya ağırlık verilmesi çağrısında bulundu. Bir diğer sorun olarak MDF fabrikalarını gösteren Tekli, “Ormanın en çok tüketimi bu tesislerde yapılıyor” diyerek bu tesislerin geri dönüşüm atıklarından daha fazla yararlanması gerektiğini belirtti.