Vali Pehlivan Liman Kapılarının açılışında konuştu… | MERSİN MOZAİK

Vali Pehlivan Liman Kapılarının açılışında konuştu…

Vali Pehlivan Liman Kapılarının açılışında konuştu… mersinmozaik.com

Vali Pehlivan, ”Limanın ticari faaliyetleri ve sağlanan istihdam da çok önemli bir husustur. Limanda; 3.000’i direkt, 25.000’i de dolaylı olmak üzere; hemen yanında bulunan ve Türkiye’nin ilk serbest bölgelerinden olan Serbest Bölgede de 12.000 civarında kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bunlar sevindirici rakamlar, sevindirici neticelerdir…”

 Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Limanı Kapılar Projesi açılış törenine katıldı.

Mersin Limanı D Kapısı yerleşkesinde düzenlenen açılış programında bir konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Mersin İlimiz limanıyla, liman da Mersin İlimizle özdeşleşmiş durumdadır. Liman geliştikçe Mersin'imiz gelişmiş, Mersin'imiz geliştikçe de limanımız gelişmiştir. Bu liman 150 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. 1850’li yıllarda Mersin küçük bir kasaba iken burada küçük bir liman iskelesi bulunmaktaydı. Buradan Süveyş kanalının inşaatına malzemeler taşınmış. Yıllar içinde gelişme kaydetmiş, 1950’li- 60’lı yıllarda daha sistematik adımların atılmasıyla, bugün artık dünyanın en büyük limanları arasına girmiştir. 

Ülkemizin en büyük ve dünyanın da en büyük ilk 100 limanı arasında 92. sırada yer alacak kadar gelişen limanımızda her geçen gün araç trafiği ve işlem yoğunluğu artmaktadır. Bu yoğunluğun ekonomiye, ihracat ve ithalat yapan şirketlere yansımaları da oluyor. Bununla birlikte şehrin altyapısının gelişmesi konusunda da yeni ihtiyaçlar ortaya çıkarıyor. Nitekim bugün hayata geçirilecek olan proje, şehrimizin özellikle doğu tarafından girişinde trafikte yaşanan sıkıntıların, sıkışıklığın, yoğunluğunun giderilmesine yönelik olarak başlatılan bir projedir. 

Mersin Valiliği himayesinde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları kurumlarının bir araya gelerek başlattığı proje çalışmalarının ardından geçen sene ihale aşamasına gelmiş ve 2022 yılı Eylül ayında temelini atmıştık. Oldukça hızlı bir çalışmayla 3 etap halinde olan bu projenin yol bağlantıları, üst geçit, köprü ve dere geçitlerinden oluşan 2 etabını bitmiş haliyle bugün hizmete açıyoruz. Ağırlıklı olarak otomasyona bağlı çalışmalardan oluşan 3. etabı ise 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak ve projenin bütünüyle uygulamaya girmesi sağlanacak.

İlimizin limanındaki kapıların sayısı arttırılarak, özellikle D- 400 karayolundan ayrılan güzergâhta artan şeritleriyle genişletilen yollarla ve değiştirilen güzergâhlarıyla daha akışkan bir trafik ve tırların şehrin girişinde oluşturmuş olduğu trafik güvenliğini sıkıntıya sokan o problemlerin giderilmesi de sağlanmış olacaktır. Bununla birlikte kapılardan hızlı giriş çıkış olacağı için trafik güvenliğinin yanında İlimizde faaliyet gösteren firmaların yakıt ve zamandan da tasarruf yapmasına katkı sağlanacak ve beraberinde kargo elleçleme hızına da yansıyacaktır. 
Bu proje sadece limanı işleten firmanın değil, şehrimizin ve ülkemizin bir projesidir. Çünkü burada atacağımız adımlar sadece İlimizin değil, bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine de katkı sağlayacaktır.

Limanımızda şu anda 2.6 milyon TU kapasiteye sahip. Genişlediğinde 3.6 milyona çıkacaktır. Ulaştırma Bakanlığımız tarafından yeni konteyner limanı için etüt çalışmaları yapılıyor. Uluslararası ticaret boyutundan baktığımızda, ilgililer ve bu işin uzmanları tarafından mevcut limanın genişlemesinin yeni bir liman kurulması konusunda kesinlikle bir engel teşkil etmediği, tam tersi buranın bir liman kenti olduğu mantığından hareket edersek, dünyadaki bütün ülkelerle ticari bağlantıların, bu bağlamda işlerliğin artması diğer limanı da destekleyeceğiz herkes tarafından kabul edilmektedir.

Limanın şehrimize ihracat ve ithalat boyutunda olan katkısın bakacak olursak; 2021 yılında Mersinde faaliyet gösteren firmaların yaptığı 4 milyar civarında olan ihracatımız 2022 yılı itibariyle 6.2 milyar dolara çıkmış durumdadır. Genel ticaret hacmimiz ise 35 milyar dolara çıkmış durumdadır. Burada elbette ki bu limanın katkısı çok büyük ve önemlidir. Ülke genelinde de geçtiğimiz yıl ihracatımız %13 nispetinde arttı ve 254 milyar dolar civarına ulaştı. Türkiye büyüdükçe Mersin'imiz de büyüyor. Mersinimiz büyüdükçe ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı sağlıyor. 

Limanın ticari faaliyetleri ve sağlanan istihdam da çok önemli bir husustur. Limanda; 3.000’i direkt, 25.000’i de dolaylı olmak üzere; hemen yanında bulunan ve Türkiye'nin ilk serbest bölgelerinden olan Serbest Bölgede de 12.000 civarında kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bunlar sevindirici rakamlar, sevindirici neticelerdir. 
Gelecek yüzyıla, ‘Türkiye Yüzyılı’na’ adım attığımız bugünlerde birinci yüzyılımızdan da güç alarak gelişmeye devam eden, lojistiğiyle, sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle ile her geçen gün yıldızı daha da çok parlayan Mersin’i hep birlikte görmek için iş birliği içinde çalışacağız. 

Bu duygularla, bu projemizin hem limanımıza hem limanımızdan faydalanan tüm paydaşlarına, İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Bu projenin hayata geçmesinde ilk günden bugüne emeği geçen koordine eden Ulaştırma Bakanlığımıza, Ticaret Bakanlığımıza, Mersin Valiliğimize, Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Karayolları Genel Müdürlüğüne, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne, Mersin Uluslararası Liman İşletmesi Şirketine, yüklenici firma ve çalışanlara teşekkür ediyorum. Açılan yol ve kapıların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen açılış töreninde; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, PSA Avrupa-Akdeniz-Amerika Bölge CEO'su ve MIP Yönetim Kurulu üyesi Dirk Jan Storm ve MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh’de birer konuşma gerçekleştirdiler. 

Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, açılış seremonisi ve kurdele kesiminden sonra; proje kapsamında, limana geçişi sağlayacak kapılarda bekleyen tır şoförleri araçlarıyla sahaya giriş yaptı.

Açılış törenine; Mersin Valimiz Ali Hamza Pehlivan ile birlikte Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Gülcan Kış ve Hasan Ufuk Çakır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, PSA Avrupa-Akdeniz-Amerika Bölge Finans İşleri Müdürü ve MIP Yönetim Kurulu üyesi Dirk Jan Storm, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, MIP Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kurtul, İl protokolü, oda başkanları, sektör temsilcileri, iş insanları şirketlerin yöneticileri ve çalışanları katıldı.