ATEŞ, BOLU VE DÜZCE’Yİ ES GEÇEN HIZLI TRENİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI | MERSİN MOZAİK

ATEŞ, BOLU VE DÜZCE’Yİ ES GEÇEN HIZLI TRENİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

ATEŞ, BOLU VE DÜZCE’Yİ ES GEÇEN HIZLI TRENİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI mersinmozaik.com

Ateş, “Bu kadar büyük bir yatırım içerisinde Bolu ve Düzce görmezden gelinmiş. Bugün Bolu ve Düzce’de hangi ana ulaştırma yatırımı varsa, iktidar için 2053’de de o yatırımlarla yetinilecek. Bu kabul edilebilir bir durum asla değil. 190 milyar lira içerisinde Bolu ve Düzce’ye tek kuruş ayrılmıyorsa, bunu iyi niyetle açıklamak mümkün değil. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nda net olarak görünmese de Bolu hızlı treni kaçırmanın yanında başka bir tehditle daha karşı karşıya.,.."

CHP’Lİ ATEŞ: “BOLU VE DÜZCE’YE HIZLI TREN, 2053 SONRASINA KALDI...”

“NE HIZLI TREN NE OTOYOL: 2053’DE KADAR BOLU VE DÜZCE’YE TEK KURUŞ YATIRIM YOK...”

“BOLU VE DÜZCE SAHİPSİZ DEĞİL...”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Ankara-İstanbul arasında yapılması öngörülen çok yüksek hızlı tren projesine Bolu merkez ve Düzce merkezin dahil edilmemesini TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Ateş, “Bolu ve Düzce’nin hızlı tren beklentisi 2053 yılı sonrasına kaldı. Daha da vahimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nda ne Bolu’nun ne Düzce’nin adı geçiyor. 2053 yılına kadar Bolu ve Düzce’ye ne hızlı tren için ne de otoyol için tek kuruş ana ulaştırma yatırımı yok. Bolu ve Düzce iktidarın zannettiği gibi sahipsiz değil.“dedi.

“YENİ TREN HATTI HEM EKONOMİK HEM DE DEPREME DAYANIKLI DEĞİL...”

Ateş, “Planlanan çok yüksek hızlı tren güzergahına, Bolu merkez ve Düzce merkezin dahil edilmesinin hem yolcu potansiyelini artıracağı hem de yapılan yatırımın geri dönüş süresini kısaltacağına yönelik çok sayıda bilimsel çalışma var. Rakamlar ortada ama iktidar bu tespitleri dikkate almıyor. Ayrıca Bolu merkez ve Düzce merkezi içine alacak bir güzergahın fay hatları açısından da daha güvenli olacağı bilimsel çalışmalarla gösteriliyor. Akla ve bilime yatkın olan durum, Bolu merkez ve Düzce merkezin de güzergaha dahil edilmesidir. Bir an önce bu yanlıştan dönmeleri gerekiyor...” diye konuştu.

“190 MİLYAR YATIRIMDAN TEK KURUŞ AYRILMADI...”

Ulaştırma ve Lojistik Ana Planında, 2053 yılına kadar 190 milyar lira yatırım öngörüldüğüne dikkate çeken Ateş, şöyle konuştu:

Bu kadar büyük bir yatırım içerisinde Bolu ve Düzce görmezden gelinmiş. Bugün Bolu ve Düzce’de hangi ana ulaştırma yatırımı varsa, iktidar için 2053’de de o yatırımlarla yetinilecek. Bu kabul edilebilir bir durum asla değil. 190 milyar lira içerisinde Bolu ve Düzce’ye tek kuruş ayrılmıyorsa, bunu iyi niyetle açıklamak mümkün değil. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nda net olarak görünmese de Bolu hızlı treni kaçırmanın yanında başka bir tehditle daha karşı karşıya. Bir önceki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul ve Ankara arasını 3,5 saate düşürecek bir otoyol yapılacağını belirtti. Böyle bir yolun yapılması Bolu’nun tamamen bypass edilmesini gündeme getirecektir. Bu durumun Bolu ekonomisine doğurabileceği zararları şimdiden öngörebiliriz. Bolu’nun içinde olmadığı hiçbir güzergaha olumlu bakamayız.

Ateş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında, Bolu merkez ve Düzce merkezi kapsayan herhangi bir hızlı tren projesi bulunmakta mıdır?

Ankara-İstanbul arasından planlanan çok yüksek hızlı tren güzergahına Bolu merkez ve Düzce merkezin dahil edilmemesinin gerekçesi nedir?

Bazı akademisyenlerin yaptıkları çalışmalarda, Bolu ve Düzce merkezin çok yüksek hızlı tren güzergahına dahil edilmesinin hem yolcu potansiyeli olarak hem de yatırımın geri dönüşü açısından çok daha olumlu sonuçlar vereceği iddia edilmektedir. Bakanlığınız bu seçenekleri dikkate almış mıdır?

Bazı akademik çalışmalarda, deprem riski açısından Bolu merkez ve Düzce merkezi dahil edecek güzergahların çok daha güvenli olacağı ifade edilmiştir. Hattın depreme dayanıklılığına yönelik herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Adı geçen ana planda, Bolu merkez ve Düzce merkeze hızlı tren yatırımı öngörülmediği gibi, herhangi bir otoyol bağlantısı da öngörülmemektedir. 2053 yılına kadar Bolu ve Düzce merkezi dahil eden hangi ulaştırma yatırımları planlanmaktadır?

Plana göre, 2053 yılına kadar 190 milyar lira ulaştırma yatırımı öngörülmektedir. Bu yatırımların ne kadarı Bolu ve Düzce’ye aktarılacaktır?

Plana göre, Ankara-İstanbul arasına yeni bir otoyol bağlantısı inşa edilmesi öngörülmektedir. Bu otoyol güzergahının Bolu iline olumsuz ekonomik etkileri dikkate alınmış mıdır?