CHP’li Bulut, Bakan Işıkhan’a SGK’deki yolsuzluk soruşturmasını sordu... | MERSİN MOZAİK

CHP’li Bulut, Bakan Işıkhan’a SGK’deki yolsuzluk soruşturmasını sordu...

CHP’li Bulut, Bakan Işıkhan’a SGK’deki yolsuzluk soruşturmasını sordu... mersinmozaik.com

Bulut, “Göreve geldiğiniz 3 Haziran 2023 tarihinden bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çok sayıda bürokrat görevden alınmış, yerine yenileri atanmıştır. Birçok koltukta üst düzey görev değişimi yaşanmıştır...”

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki görevden almaları ve yolsuzluk soruşturmasının akıbetini Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Bulut, Bakan Işıkhan’a “SGK'de selefiniz döneminde milyarlarca liralık usulsüz ilaç ve tıbbi cihaz ödemeleri yapıldığına yönelik soruşturma hangi aşamadadır? Yolsuzluğa konu olan paranın tahsilatı için herhangi bir adım atılmış mıdır?” diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki görevden almaları ve yolsuzluk soruşturmasının akıbetini Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bulut, “Göreve geldiğiniz 3 Haziran 2023 tarihinden bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çok sayıda bürokrat görevden alınmış, yerine yenileri atanmıştır. Birçok koltukta üst düzey görev değişimi yaşanmıştır...” dedi.

SGK KARA DELİK OLDU...

AKP iktidarlarında kara bir delik haline gelen SGK’nın bütçeden yapılan rekor transferlere rağmen gelir gider dengesi arasında uçurum oluştuğuna, bazı usulsüzlüklerin Sayıştay’ın 2022 yılı raporuna da yansıdığına dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti:

Sayıştay raporunda, ‘SGK'ye aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine tahsis edilen ödenekler dahilinde yapılan prim teşvik ödemelerine, harcamalarda aranacak kanıtlayıcı belgelerin eklenmediği tespit edilmiştir’ ifadesi yer almıştır. SGK'de selefiniz döneminde milyarlarca liralık usulsüz ilaç ve tıbbi cihaz ödemeleri yapıldığına yönelik soruşturma başlatılmış, aralarında SGK Başkanı dahil çok sayıda üst düzey yönetici görevden alınmış, 3 hastaneye de yüklü miktarda para cezası kesilmiştir. 2017 yılına uzandığı iddia edilen yolsuzluğa konu olan rakamın 1 milyar TL (o günkü kurla 270 milyon dolar) olduğu selefiniz Vedat Bilgin tarafından kabul edilmiştir. Yolsuzluğa karışan ve görevden alınan bürokratların soruşturma başlatılınca kurum içinde başka görevlere kaydırıldığı ancak yakın zamanda memuriyetten el çektirildikleri öne sürülmektedir.

KAÇ BÜROKRAT GÖREVDEN ALINDI?

CHP’li Bulut, Bakan Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Göreve geldiğinizden bu yana kaç üst düzey bürokrat görevden alınmıştır? Bürokratların görevden alınma gerekçesi nedir?

-Bakanlık bünyesinde kaç asaleten, kaç vekaleten bürokrat görev yapmaktadır? Bu bürokratlar hangileridir?

SORUŞTURMA NE AŞAMADA?

-SGK’de milyarlarca liralık usulsüz ilaç ve tıbbi cihaz ödemeleri yapıldığına yönelik soruşturma kapsamında görevden alınan isimler hangileridir? Bu isimlerin açıklanmama nedeni nedir?

-Soruşturma kapsamında görevden alınanlar memuriyetten atılmış mıdır? Ne zaman atılmıştır?

-Bu isimler arasında siyasilerle bağlantılı olanlar var mıdır?

-Açılan soruşturma hangi aşamadadır? Yolsuzluğa konu olan paranın tahsilatı için herhangi bir adım atılmış mıdır?