CEVİZLERİ MAKİNE SOYUYOR, ÜRETİCİ KEYFİNİ ÇIKARIYOR... | MERSİN MOZAİK

CEVİZLERİ MAKİNE SOYUYOR, ÜRETİCİ KEYFİNİ ÇIKARIYOR...

CEVİZLERİ MAKİNE SOYUYOR, ÜRETİCİ KEYFİNİ ÇIKARIYOR... mersinmozaik.com

Silifke’de ceviz üretimi yapan üreticinin günlerce süren kabuk soyma derdi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hediye ettiği ceviz soyma makinesi ile sona erdi.

-SİLİFKELİ CEVİZ ÜRETİCİLERİNİN KABUK SOYMA DERDİ BÜYÜKŞEHİR İLE SONA ERDİ...

-MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN TARIMSAL DESTEKLERİ ÜRETİCİYİ RAHATLATIYOR...

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin alet ve ekipman desteği, bu kez de Silifkeli ceviz üreticisinin en büyük çıkış kapısı oldu. Ceviz soymak için günlerce uğraşan üreticiler, gelen ceviz soyma makinesi sayesinde rahat bir nefes aldı.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Silifke Cambazlı Köyü Sulama Kooperatifi’ne teslim edilen ve üreticiyle buluşan makine, yaklaşık 1000 kilogram cevizi birkaç saat içerisinde soyabiliyor. Bu işe günlerini harcayan ve ağırlığını kadınların oluşturduğu üretici kitlesi, gelen destek sayesinde büyük bir dertten kurtuldu.

Silifke’de ceviz üretimi yapan üreticinin günlerce süren kabuk soyma derdi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hediye ettiği ceviz soyma makinesi ile sona erdi. Her hasat zamanı ceviz soyma zorluğunun derdine düşen üretici için, üretimin en zor aşamasını soyma kısmı oluşturuyordu. Günler alan soyma işleminde hem zaman, hem de iş gücü açısından kayıp yaşayan üreticilerin, ellerinden çıkmayan ceviz lekeleri de sıkıntının bir başka boyutuydu. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin yerinde yaptığı alet ve ekipman destekleri, üreticinin en büyük çıkış kapısı oluyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi’nin yerinde incelemeler yaparak Silifke Cambazlı Köyü Sulama Kooperatifi’ne teslim ettiği makine, üreticilerle buluştu ve toplanan cevizleri soymaya başladı. Üretici artık, günlerini alan yaklaşık 1000 kilogram cevizi soyma işlemini, makine sayesinde birkaç saat içinde tamamlıyor. Gelen makine, ağırlıklı olarak soyma işlemini gerçekleştiren üretici kadınları mutlu etti.

Bitmeyen ev işlerinin yanı sıra günlerce ceviz kabuğu soyan kadınlar, işin birkaç saatte bittiğini görünce rahatladı.

Üredi: “Üreticilerimiz ceviz soyma zahmetinden kurtuldu...”

Teknik ekip olarak mahalleleri gezerek yerinde inceleme yaptıklarını ve hangi mahallelere ceviz soyma makinesi verilmesi gerektiğini tespit ettiklerini ifade eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Teknikeri Ramazan Üredi, “Bu yıl Anamur Sugözü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mezitli Tepeköy Sulama Kooperatifi ve Silifke Cambazlı Sulama Kooperatifi’ne 3 adet ceviz soyma makinesini teslim ettik. 2023 yılında üreticilerden toplam 3 adet ceviz soyma makinesi talebi geldi. Makinemiz saatte yaklaşık 1000 kilogram ceviz soyma kapasitesine sahip. Üreticilerimiz sabahtan akşama kadar topladıkları cevizleri, akşam bir saatte temizleyebiliyorlar. Bu sayede üreticilerimiz, ceviz soyma ile uğraşmaktan kurtuldular” dedi.

Dölek: “Daha önce ceviz soyma işlemi günlerce sürüyordu...”

Cambazlı Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Şuayip Dölek, bugüne kadar elleriyle soydukları cevizleri artık makineyle soyacaklarını söyleyerek, büyük bir yükten kurtulduklarını ifade etti.

Dölek, “Bu makine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızın armağanıdır. Vahap Seçer Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ederiz. Bu makineyi bize armağan etmesiyle, özellikle kadınlar büyük bir iş gücünden kurtuldu. Makine gelmeden önce kilolarca cevizi günlerce elimizle soyuyorduk. Bu da zaman kaybına yol açıyor ve bedenen çok yorucu oluyordu. Makine bizi büyük bir yükten kurtardı. Makineden herkes memnun.” dedi.

“Makine sayesinde hem zamandan kazanıyoruz, hem de beden yorgunluğu olmuyor...”

Ceviz soyma makinesinin 40-50 kilo cevizi 10 dakika gibi kısa bir sürede soyabildiğini ve kendilerini büyük bir zahmetten kurtardığını kaydeden ceviz üreticilerinden Ali Yetkin, “Makineyle işler daha kolay. Hem zamandan kazanıyoruz, hem beden yorgunluğu olmuyor. Ayrıca kısa sürede daha çok iş yapıyoruz. Başkanımıza, köyümüze yardım ettiği için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Ceviz soyan bir makinenin olduğunu daha önce bilmediklerini belirten bir başka ceviz üreticisi Neslihan Yetkin de “Bu cevizleri tarladan topluyor, günlerce soymaya uğraşıyorduk ve ellerimiz kapkara oluyordu. Şimdi makine sayesinde 2 kasa cevizi 10 dakikada soyuyoruz. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu hizmetleri görünce çok memnun oluyoruz.”