BAŞKAN SEÇER, BATI İLÇELERİNDEKİ MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ... | MERSİN MOZAİK

BAŞKAN SEÇER, BATI İLÇELERİNDEKİ MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ...

BAŞKAN SEÇER, BATI İLÇELERİNDEKİ MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ... mersinmozaik.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal politikalar konusunda Türkiye’deki saygın belediye konumunda olduğuna dikkat çeken Seçer, 4.5 yıldır pandemi, deprem ve ekonomik kriz gibi birçok sıkıntıya rağmen hizmetleri en iyi şekilde gerçekleştirdiklerini belirtti.

-“DEMOKRASİLERİN TEMEL UNSURU MUHTARLARDIR...”

-“BİZ HERKESİN BELEDİYE BAŞKANIYIZ...” -“KAYNAKLARIN EN AKILCI ŞEKİLDE KULLANILMASI İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ...”

-“BELEDİYE METRO DA YAPACAK GARİBANA DA BAKACAK...”

-“BİZ BU DÖNEMDE BELEDİYEDE ‘SENİN ADAMIN, BENİM ADAMIM, BENİM PARTİLİM SENİN PARTİLİN’ AYRIMINI KALDIRDIK...”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Muhtarlar Günü’ dolayısıyla Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mut ve Silifke’de görev yapan muhtarlar ile bir araya geldi. Muhtarların; demokrasilerin temel unsuru olduğuna işaret eden Seçer, halkla iyi iletişim kurmanın yolunun da muhtarlardan geçtiğini ifade etti.

4,5 yılda mevcut imkânlar doğrultusunda iyi bir belediye yönetimi sergilediklerini ifade eden Seçer, belediye başkanının da tıpkı muhtarlar gibi siyaseti olmadığına dikkat çekerek, “Biz herkesin Belediye Başkanıyız. CHP’linin de AK Partilinin de, Anamurlunun da Tarsuslunun da Çamlıyaylalının da Mutlunun da. Bizim için böyle bir ayrım söz konusu olamaz...” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal politikalar konusunda Türkiye’deki saygın belediye konumunda olduğuna dikkat çeken Seçer, 4.5 yıldır pandemi, deprem ve ekonomik kriz gibi birçok sıkıntıya rağmen hizmetleri en iyi şekilde gerçekleştirdiklerini belirtti. Belediyelerin sadece yol veya bina yapmakla yükümlü olmadığını vatandaşların hayatını kolaylaştırıcı hizmetlere de imza atması gerektiğinin altını çizen Seçer, “Belediye sadece yol bina yapmaz. Belediye milyarlık proje olan metro da yapar. Ama burada bir ekmeğe muhtaç bir gariban varsa ona da belediye bakacak...” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Muhtarlar Günü’ dolayısıyla Mersin’deki muhtarlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde merkez ilçelerdeki muhtarlarla buluşan Başkan Seçer, bu kez Gülnar’da düzenlenen buluşma programına katılarak, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mut ve Silifke’deki muhtarlarla bir araya geldi.

Ulu Resort Otel’de düzenlenen programa, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhuriyet Halk Partisi  Mersin İl Başkanı Koral Ömür, ilçe başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, Meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü  bürokratları, daire başkanları ve muhtarlar katıldı.

Seçer: “Demokrasilerin temel unsuru muhtarlardır...”

Tüm muhtarların ‘Muhtarlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Başkan Vahap Seçer, demokrasi deyince ilk akla gelenin muhtarlar olduğuna işaret ederek, “Muhtarın partisi olmaz. Muhtar mahallesinde diğer mücadele edeceği arkadaşlarıyla beraber ismini ortaya koyar, oy ister. Onun için demokrasilerin temel unsuru muhtarlar denir. Bu son derece doğru bir yaklaşımdır. Hepinizin yolu açık olsun...” dedi.

Belediye yönetiminde iletişimin önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Seçer, halkla iyi iletişim kurmanın yolunun da muhtarlardan geçtiğini ifade ederek, “Halkla belediye arasındaki iletişimi kuracak, bağlantıyı sağlayacak, köprü vazifesini yapan muhtarlarla belediyenin iyi ilişki kurması lazım. Göreve geldiğimiz günden bu yana buna özen gösterdik. Bu bir irade ortaya koyma meselesi. Belediye Başkanı 11 bin çalışanının amirlerine ‘Lütfen muhtarlarla iletişim konusunda hassas olun. Onların telefonuna çıkın. Onların varsa acısı, mutluluğu, sorunu ve her şeyi paylaşın, iç içe olun’ diyecek. Göreve geldiğim günden bu yana arkadaşlarıma söylediğim budur...” dedi.

4,5 yıldır muhtarlarla iyi ilişkiler kurduklarını belirten Seçer, bundan sonraki süreçte de bu anlayışın devam edeceğinin altını çizdi.

“Biz herkesin Belediye Başkanıyız...”

4,5 yılda mevcut imkânlar doğrultusunda iyi bir belediye yönetimi sergilediklerini ifade eden Seçer, belediye başkanının da tıpkı muhtarlar gibi siyaseti olmadığına dikkat çekerek, “Muhtarlar gibi ismimizle seçime girmiyoruz, bir parti çatısı altında giriyoruz ama genelde seçmen sandık başına gitti mi isme bakıyor. Biz CHP çatısı altında seçimlere girdik. Partimizle, kurucumuz ve önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile onur ve gurur duyuyoruz. Bunu hiç saklamayız, bağırarak söyleriz. Ama hizmetlerimizde bunu insanların gözüne sokamayız. Biz herkesin Belediye Başkanıyız. CHP’linin de AK Partilinin de Cumhur İttifakı’nın da Millet İttifakı’nın da. Anamurlunun da Tarsuslunun da Çamlıyaylalının da Mutlunun da. Bizim için böyle bir ayrım söz konusu olamaz...” dedi.

“Birçok sıkıntıya rağmen hizmetleri en iyi şekilde gerçekleştirdik...”

Batı ilçelerinin kırsal alan yoğunluğu dolayısıyla geçimini tarım ve hayvancılıktan kazandığını aktaran Seçer, bu bölgelere hizmetlerde de buna göre bir yol izlediklerini belirtti.

Seçer, “Muhtarlar buralarda bizden güzel yol, temiz su ister. Bizim temel görevimiz de bu, temiz içme suyunu vatandaşa temin etmek. Sulama suyu gibi bir görevimiz yok ama fazlamız olursa kooperatifler aracılığı ile veriyoruz...” diyerek bu tür hizmetleri ihtiyaç halinde vatandaşa ulaştırdıklarını vurguladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal politikalar konusunda Türkiye’deki saygın belediye konumunda olduğuna dikkat çeken Seçer, 4.5 yıldır pandemi, deprem ve ekonomik kriz gibi birçok sıkıntıya rağmen hizmetleri en iyi şekilde gerçekleştirdiklerini belirtti.

“Vatandaşımız, köylümüz, üreticimiz temiz yollarda seyahat etsin...”

Kırsal bölgelerin en ivedi ihtiyaçlarından olan yol yapım ve yenilemede önemli adımlar atarak üreticinin güvenli ve kaliteli yollarda ürünlerini taşımasına olanak sağladıklarını kaydeden Seçer, “7 ilçeye 254 bin ton asfalt döktük. Toplamda 1600 kilometre sathi kaplama yaptık. Çünkü köy ve grup yolları çok. 15 metreden büyük caddeler Büyükşehir’indir. Diğerleri ilçe belediyelerindir. Ama biz görev alanımız olmamasına rağmen vatandaşımız mağdur olmasın diye mümkün olan her yere katkı sunduk. Tüm Mersin’de 1.6 milyon ton asfalt kullandık. Her bölgeye ulaşmaya çalıştık. ‘Vatandaşımız, köylümüz, üreticimiz temiz yollarda seyahat etsin’ dedik...” ifadelerini kullandı.

“Yaptığımız işi takip ediyoruz...”

Tarımsal desteklere çok önem verdiklerini ve kendisinin de ziraat mühendisi olması dolayısıyla konuya hakim olduğunu belirten Seçer, hangi bölgeye hangi ürün uygunsa tespit ederek üreticilere katkı sunulduğunu söyledi. Seçer, “Birçok kalemde toplamda 1 milyon 250 bin adet fide-fidan dağıttık. Nereye ne uygunsa bunları sağladık ve değerli olması adına bir miktar hibeli verdik. ‘Yüzde 50’sini sen ödeyeceksin geri kalan hibe’ dediğin zaman para verdiği için ihtiyacı kadarını alıyor, yoksa çok kaynak israfı oluyor...” dedi.

Hayvancılık desteği projesini çok önemsediğinden de söz eden Seçer, 4 yıl içerisinde 121’i kadın olmak üzere 240 haneye, hane başı 25’er tane olmak üzere küçükbaş hayvan desteği verdiklerini aktardı. Projenin Türkiye’ye örnek olacak nitelikte olduğunu söyleyen Seçer, “Önemli olan Tarım Bakanlığı’nın veya belediyelerin proje yazması değil, uygulamaya koyması ve takip etmesidir. Yoksa kaynak israfı olur. Biz yaptığımız işi ‘Bu fidan ekiliyor mu?’ , ‘Bu hayvana bakılıyor mu?’ diye takip ediyoruz...” diye konuştu.

“Hizmetler herkese eşit ve adaletli dağıtılmalı...”

Sulama borusundan makine ekipman desteğine, arıcı ve konar göçerlere güneş enerjisi paneli desteğine kadar tarımın her alanında üreticinin yanında olduklarına dikkat çeken Seçer, “Kim nereye ne talep ediyorsa uygunluğuna göre veriyoruz. Bakın biz bu dönemde belediyede ‘Senin adamın, benim adamım, benim partilim senin partilin’ ayrımını kaldırdık. ‘Bizim için herkes eşit’ dedik. Partisi ne olursa olsun herkesin oyunu istiyoruz, isterken güzelse verirken de güzel olmalı. Hizmetler herkese eşit, hakkına göre ve adaletli dağıtılmalı. Bunu yapmanın gururu, onuru ve vicdan temizliği ile karşınızda konuşuyorum...” ifadelerini kullandı.

“Eğitimde fırsat eşitliğini çok önemsiyoruz...”

Büyükşehir’in kurs merkezlerinden yararlanan 4 bin 500’ü YKS, 2 bin 500’ü LGS olmak üzere 7 bin öğrenci olduğunu dile getiren Seçer, “Eğitimde fırsat eşitliğini çok önemsiyoruz. Biz ilk yurdu Gülnar’a açtık. Önümüzdeki günlerde yine Gülnar’da kreşimizi açıyoruz. Bizim için merkez, Tarsus, Erdemli, Silifke, Aydıncık ayrımı yok. Her yıl Mersin’de 36 bin civarında öğrenci okula başlıyor. Her iki öğrenciden birinin ilkokul çantasını biz gönderiyoruz. Çünkü çocuklarımız okusun istiyoruz. Türkiye’yi yurtdışında temsil edecek, ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ diyen Atatürk’ün izinden giden eğitimli çocuklar yetiştirmek için bunları yapıyoruz...” dedi.

“Belediye metro da yapacak garibana da bakacak...”

Belediyelerin sadece yol veya bina yapmakla yükümlü olmadığını, vatandaşların hayatını kolaylaştırıcı hizmetlere de imza atması gerektiğini kaydeden Seçer, “Belediye sadece yol bina yapmaz. Belediye milyarlık proje olan metro da yapar. Ama burada bir ekmeğe muhtaç bir gariban varsa ona da belediye bakacak. Hastası olan bir ev varsa o hastaya bakacak, onun banyosunu, temizliğini yaptıracak. Belediye böyledir. Sosyal devletin, sosyal belediyenin, sosyal belediye başkanının görevi; 7’den 77’ye yoksul, zengin, orta halli, memur, işçi, çiftçi ayrımı yapmadan herkesin ihtiyacına göre hizmet yapmaktır...” ifadelerini kullandı.

Evde bakım, Dosthane ve kadınlara yönelik projeler hakkında da muhtarlara bilgi veren Seçer, Alo 185 TEKSİN uygulamasında muhtarlar için ayrı bir hat olduğunu hatırlatarak bu uygulamanın öneminden söz etti. ‘Tiyatro izlemeyen çocuk kalmasın’ projesini hayata geçirdiklerini ve proje ile ekiplerin tüm ilçelerde yaklaşık 255 bin çocuğa tiyatro oyunu sahneleyeceğini söyleyen Seçer “Köylerimizde çocuklarımız ‘Şehir merkezinde tiyatro var, köyde yok. Şehir merkezinde sinema var, film izliyorlar ama köyde yok. Şehir merkezinde konser oluyor, köyde olmuyor’ diye şikayet ediyorlardı. Biz bunları düşünerek hem tiyatro hem konserler hem diğer çocuklara yönelik ‘Köy Şenlikleri’ adı altında etkinlikler düzenledik...” ifadelerine yer verdi.

“Kaynakların en akılcı şekilde kullanılması için çaba sarf ediyoruz...”

Anamur’dan Erdemli’ye kadar birçok bölgede önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Seçer, Mergin Çayı üzerinden geçen ve 50 yıldır ‘Çileli Yol’ diye bilinen, İç Anadolu’ya kadar ulaşan Mergin Yolu’nda gerekli çalışmaları göreve gelir gelmez tamamladıklarını belirtti. Batı ilçelerinde tamamlanan ve devam eden projelerden söz eden Seçer, Anamur Hali’nin yapımına başladıklarını ve Bozyazı Hali için de Milli Emlak’tan tahsis beklediklerini aktardı. Yıllardır sürüncemede olan Erdemli Hali’ni de göreve gelir gelmez tamamladıklarını aktaran Seçer, “Biz hem güçlü hem de mali disiplini olan bir belediyeyiz. Bu hizmetlerimize devam edeceğiz. Kaynakların en akılcı, en rasyonel şekilde kullanılması için de çok çaba sarf ediyoruz...” dedi.

Mersin’in Türkiye’nin yaklaşık yüzde 2’lik vergisini ödediğini belirten Seçer, elde dilen gelir ve kaynakları en iyi şekilde değerlendirmek için çalıştıklarını aktararak, “Önemli olan bu parayı çar çur etmemek. Seçim geliyor diye bina yapılmaz, proje yapılıp milyonlarca lira sokağa atılmaz. Birçok boş hiçbir işe yaramayan böyle binalar var elimizde. Şimdi onları tekrar işlevsel hale getirmeye çalışıyoruz...” diye konuştu.

“Sahilin tamamını halka açtık...”

Anamur’a yeni nesil kütüphane, Emekli Evi ve Kültür Merkezi kazandıracaklarını söyleyen Seçer, Silifke’de de Sosyal Yaşam Merkezi projesini hayata geçireceklerini kaydetti. Seçer, “Mersin merkezdeki sahil 7.5 kilometre. Biz tamamını halka açtık. Kafe, restoran yapıp tanıdıklara, eşe dosta, partiliye kiraya vermedik. Belediyelerin kafelerine halk gelsin oradan yararlansın dedik. Yine Mut’ta Yaşam Vadisi projemiz bitti. İhalesi de yapılıyor. Bazı engellerden henüz başlayamadık. Eli kulağında başlayacağımız projelerden bir tanesi de bu...” ifadelerini kullandı.

Seçer, finansman sorununa dikkat çekti MESKİ’nin hizmet ve projelerinden de söz eden Seçer, Anamur Otluca İsale Hattı projesinin hazır olduğunu ancak hala finansman sorunu yaşandığını söyledi.

MESKİ’nin su faturası dışında herhangi bir geliri olmadığını ve bu yüzden de projeler için finansman desteği gerektiğine dikkat çeken Seçer, “Biz kredi ya da hibe bulmak zorundayız. İller Bankası iktidar hangi parti olursa olsun herkese eşit hizmet yaparsa sorun yok. Biz bu zorluklar altında MESKİ’yi Türkiye’nin en saygın kurum haline getirdik. Ne yaptığını bilen bir kurumuz ve ciddi kaynaklar da kullanmaya başlıyoruz...” dedi.

MESKİ’nin 7 ilçe için de kalıcı yatırımları olduğunu söyleyen Seçer, ikinci 5 yıllık görev sürelerinde birçok bölgede kanalizasyon, arıtma tesislerinin inşaatını bitirmiş olacaklarını belirtti.

“Kimsesizlerin kimsesidir Cumhuriyet...”

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olması dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Seçer, “Cumhuriyet çok şey ifade eder. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Bilhassa kimsesizlerin kimsesidir Cumhuriyet.’ Umut ediyorum Türkiye önümüzdeki süreçte demokrasiyi daha da içselleştirir, daha huzurlu bir ülke haline geliriz. Seçimler şaibesiz yapılır, müdahale olmaz. Siyasetin bürokrasi üzerinde etkisi olmaz. Eğer bürokrasi ile siyaset içe girmişse, o toplumda, ülkede sıkıntı var demektir. Ama bunları aşacak kadim bir kültüre ve deneyime sahip bir milletin evladı olarak inançla söyleyebilirim ki, Türkiye geleceği parlak bir ülke, Mersin de geleceği parlak bir memlekettir...” diye konuştu.

Gülnar Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yenice Mahalle Muhtarı Murat Çalık, bütün muhtarların muhtarlar gününü kutlayarak, “Cumhuriyetimiz’ in 100. yılında bizler daha güzel ve verimli şekilde çalışmak için Başkanımızla birlikte daha çok çalışacağız...” dedi.

Anamur Muhtarlar Derneği Başkanı ve Kızılaliler Mahalle Muhtarı Mehmet Sarı da muhtarların mahallelerdeki insanların ihtiyaçlarını kamu kurumlarına ileten önemli gönül erleri olduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin Anamur’da birçok projeye imza attığını belirten Sarı, “Anamur merkeze 225 kilometre uzak olmasına rağmen, Başkanımız Vahap Seçer, bizi gözünden, gönlünden ırak koymadı. Başkanımız sosyal sorumluluk çerçevesinde her bireye dokundu ve dokunmaya çalıştı. Anamur’a yapmış olduğu güzel hizmetlerden bir tanesi de sahil yolunu öyle bir yola kavuşturdu ki, şimdi o yolu gönül rahatlığıyla kullanıyoruz. Oranın gerçekten yaşanılabilir olduğunu bize hissettirdi...” ifadelerini kullandı.

Silifke Muhtarlar Derneği Başkanı ve Keben Mahalle Muhtarı Murat Temur, muhtarlığın bir gönül işi olduğunu ve kamu kurumlarının ulaşamadığı insanlara muhtarlar aracılığıyla ulaşıp destek verildiğini söyledi.

Erdemli Muhtarlar Derneği Başkanı ve Dağlı Mahalle Muhtarı Ömer Keklik ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Silifke Yeni Mahalle Muhtarı Sebahat Yılmaz da belediyeler ve muhtarlıkların iletişiminin çok iyi olması gerektiğinin altını çizerek, “İşten önce iletişim çok önemli. Ne mutlu ki iyi bir iletişimi Büyükşehir Belediye Başkanımızda ve çalışanlarımızda gördük. Bu konuda da ayrıca teşekkür ediyorum...” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Aydıncık ilçesi Yenikaş Mahalle Muhtarı Zeynel Avcı tarafından Başkan Seçer’e çiçek takdimi yapılırken, Anamur İlçesi Akine Mahalle Muhtarı Süleyman Duman tarafından da Seçer’e muz sepeti hediye edildi.

Ayrıca Anamur Bahçelievler Mahalle Muhtarı İbrahim Gümüş de Başkan Seçer için yazdığı şiirini etkinlikte okudu. Programda son olarak Başkan Seçer muhtarlar ile aile fotoğrafı çektirdi.