CUMHURİYET’İN YÜZÜNCÜ YILINDA BÜYÜKŞEHİR’DEN BİR İLK: ÇOCUK MECLİSİ HAYATA GEÇİRİLDİ... | MERSİN MOZAİK

CUMHURİYET’İN YÜZÜNCÜ YILINDA BÜYÜKŞEHİR’DEN BİR İLK: ÇOCUK MECLİSİ HAYATA GEÇİRİLDİ...

CUMHURİYET’İN YÜZÜNCÜ YILINDA BÜYÜKŞEHİR’DEN BİR İLK: ÇOCUK MECLİSİ HAYATA GEÇİRİLDİ... mersinmozaik.com

Şerife Hasoğlu Dokucu, Çocuk Meclisi üyelerinin seçmelerinin tamamlandığını ifade ederek, “Çok mutluyuz. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin en güzel çalışmalarından birisi diyebilirim. Heyecanlıyız. Çocuklar kadar heyecanlıyız. Ailelerimiz de şimdiye kadar bizimle beklediler. Sayımlarımızı sonuçlandırdık. Atatürk Cumhuriyetine yakışır sorumlulukta bir Meclis çalışması yürüteceklerini çocuklarımızın gözlerinden okuyabiliyorum.  Çok mutluyum..."

-BÜYÜKŞEHİR’İN ÇOCUK MECLİSİNDE İLK MECLİS ÜYELERİ SEÇİLDİ...

-ÇOCUKLAR, ‘MECLİSTE BİZ DE VARIZ DEMEK İÇİN’ İLK KEZ OY KULLANDI...

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yılında bir ilke daha imza atarak Çocuk Meclisi’ni hayata geçirdi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde ‘Büyükşehir’de Söz Küçüğün’ projesi ile hayata geçirdiği Çocuk Meclisi ilk üyelerini belirledi. 9-14 yaş arası tüm çocukların başvurduğu mecliste, 13 ilçede eş zamanlı kurulan sandıklarda çocuklar, demokrasinin en önemli temellerinden biri olan oy kullanma deneyimini ilk kez yaşadı. Çocuk Meclisi’ne katılmak için toplam 225 başvuru yapan çocuklar arasından 151 çocuk oy kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Cumhuriyet’in ışığı 100’ümüzde’ diyerek, bir asrı dolduran Cumhuriyet yüzyılında bir ilke daha imza atarak Çocuk Meclisi’ni hayata geçirdi. Çocuk dostu belediye anlayışı ile çocuklarında kent yönetiminde söz sahibi olabilmesi ve kentle ilgili sorunların çözümünde aktif rol alması için Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği proje Çocuk Meclisi, ilk üyelerini seçti.

Meclis’te ‘Biz de varız’ diyebilmek için 13 ilçede kurulan sandıklarda çocuklar, eş zamanlı olarak oy kullandı. Merkezde; Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli için çocuklar, Kongre ve Sergi Sarayı bahçesinde oy kullandı. Meclis üyeliği seçimi kapsamında 9-14 yaş arası tüm çocukların başvurduğu mecliste, toplam 225 başvuru arasından 151 çocuk oy kullandı. Oy kullanan 138 çocuğun oyu geçerli sayılırken, 13 çocuğun oyu ise, bazı kriterleri taşımamasından dolayı geçersiz sayıldı.

60 asil 60 yedek üyelerin arasından 120 çocuğun seçildiği meclisin 60 asil üyesi 31’i erkek 29 kız çocuğundan oluştu. 4 özel gereksinimli bireyin yer aldığı meclise 60 yedek üye ise, asil üyelerin dışında kalan mecliste en yüksek oy alma oranına sahip çocuklar arasından belirlenerek seçilecek. 11 Kasım Cumartesi günü ilk oturumunu gerçekleştirecek olan Mecliste çocuklar, Başkanlık seçimi için yarışacak. Meclis komisyonları da üye seçimleri ile aynı gün belirlenecek.

Ek küçük resmiEk küçük resmi

Dokucu: “Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin en güzel çalışmalarından birisi oldu...”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Çocuk Meclisi üyelerinin seçmelerinin tamamlandığını ifade ederek, “Çok mutluyuz. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin en güzel çalışmalarından birisi diyebilirim. Heyecanlıyız. Çocuklar kadar heyecanlıyız. Ailelerimiz de şimdiye kadar bizimle beklediler. Sayımlarımızı sonuçlandırdık. Atatürk Cumhuriyetine yakışır sorumlulukta bir Meclis çalışması yürüteceklerini çocuklarımızın gözlerinden okuyabiliyorum.  Çok mutluyum...” ifadelerini kullandı.

Meclis üyeliği seçimleriyle ilgili bilgi aktaran Dokucu, “Meclis üyelerinin sayısı belirlenirken hazırladığımız yönetmeliğe göre; yüzde 50 kız çocuğu yüzde 50 erkek çocuğu olacak şekilde özel çocuklarımızın da mutlaka Mecliste olması için, minimum 4 çocuğumuz olacak şekilde kontenjanımız vardı. Bunların tamamı gerçekleşti. 31’i erkek, 29’u kız çocuğu olan meclis üyelerimiz var. Sırada, benim çocuklardan anladığım kadarıyla hizmet patlaması bekliyoruz...” şeklinde konuştu.

Dokucu, önümüzdeki günlerde Meclis toplantısı gerçekleştireceklerini ve çocukların Başkanlık seçimi için oy kullanacağını ve Mazbata töreni yapacaklarını kaydetti.

Çocuklar hem birbirilerini tanıdı hem de projelerini anlattı...

Meclis üyeliği seçimlerine Toroslar’dan katılan Efe Tendik, Çocuk Meclisi’ni aile üyelerine gelen mesajlardan öğrendiğini ve bu konunun ilgisini çektiğini ifade ederek, “Çocukların böylesine önemsendiği bir etkinlik beni çok mutlu etti. Bu yüzden en kısa sürede projelerimi, vaatlerimi hazırlayıp çocuk meclisine başvurumu yaptırdım. Projelerim arasında en çok üzerinde durduğum konu şehrimizdeki spor tesislerinde daha fazla açılması için gayret göstereceğim. Bir başka projem ise, çalışan anneler için evde tek kalan çocuklarımıza belediyemizle işbirliği içerisinde çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak. Son olarak da, gençlerin alışveriş yapabileceği, gençlere özel, kendi ellerindeki ürünleri alıp verebileceği bir pazar kurmak...” diye konuştu.

Ek küçük resmiEk küçük resmi

Meclis üyeliği için seçimlere Yenişehir ilçesinden katılan Mehmet Kaan Çavuşoğlu ise, projelerinden birinin komplike bir spor kompleksi oluşturmak olduğunu belirterek, “İçerisinde eğitim, gastronomi, spor ve diğer her şeyin olduğu bir kompleks yaptıracağım. O kompleksin içinde dans kursu, satranç kursu gibi kurslar açtıracağım” dedi. Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin Çocuk Meclisi projesini çok güzel bulduğunu ifade ederek, “Öncelikle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’ e teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bize de konuşma hakkı verdiği ve Mecliste bizlere de yer ayırdığı için çok teşekkür ediyorum...” diye konuştu.

Furkan Eymen Yıldızçelik de, projelerinin arasında her çocuğun bir müzik aleti çalması ve en az bir yabancı dil konuşması olduğunu dile getirirken, “Çocuklar olunca sokakların zevki oluyor. Çocuklar olmazsa hayat olmaz gibi geliyor bana. Engelli arkadaşlarım için artık engeller olmamalı. Engelli bireyler için daha çok tutunma barları yapılmalı. Ayrıca geri dönüşümle ilgili de Büyükşehir Belediyesi’nin uygun gördüğü hediyeler verilebilir...” dedi.

12 yaşındaki Ayşe Berrak Albayrak da, kırsal kesimde yaşayan çocukların çok fazla sosyalleşme imkanı bulmamasıyla ilgili projeler üretmek istediğinden bahsederek, “Ara tatil gibi zamanlarda Mersin’de etkinlikler düzenleyip onları buraya getirmek istiyorum. Cep telefonu, sosyal medya kullanımı ile ilgili de seminerler düzenlemek istiyorum. Çünkü, hayatımızın birçok alanında kullandığımız internetin bizim için tehlikeli sonuçları olabiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’ e çok teşekkür ediyorum. Çünkü Mersin’i çocukların da istediği şekilde inşa ediyor ve bu beni çok mutlu ediyor. Çocukların da söz hakkı olması bence çok güzel bir şey...” şeklinde konuştu.

Çocuklardan Beren Özmen’ de seçimlerde hep oy kullanmak istediğini ve ilk kez oy kullanma deneyimini yaşadığı için mutlu olduğunu belirtti. Özmen diğer şehirlerde yapılan Çocuk Meclislerini de takip ettiğini söyleyerek, “Çocuklara yönelik aktivitelerin daha da arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Çocukların mutlu olmasını istiyorum” derken, kardeşi Ekin Su Özmen, “Yeşil alanlara daha fazla değer verilmesini ve korunmasını istiyorum. Yeşil alanlar kesilip daha fazla betonlaşmaya gidiliyor. Çocuklara daha fazla değer verilmesini istiyorum...” dedi

Ek küçük resmiEk küçük resmi