Beton yeşili obur canavar gibi yutuyor! | MERSİN MOZAİK

Beton yeşili obur canavar gibi yutuyor!

Beton yeşili obur canavar gibi yutuyor! mersinmozaik.com

Bir zamanlarda kendi tarlalarında çalışarak aile bütçesine katkı sağlayan köylü kadınların çoğu, şimdilerde kentin cadde ve sokak kaldırımlarında organik ürün adı altında sebze, meyve, yumurta ve yeşillik gibi ürünleri satıyorlar...

Bütüncül planlamadan yoksun çarpık yapılaşan Mersin’de, yeşil alanlar rant güdüsüne kurban gitti.

Dünyayı tehdit eden Kürsel Isınma, yeşil alanları yok edilip su havzalarının kurutulmasına dayalı gerçeği ortadayken tehdit görmezden geliniyor. Ormanlar yanıyor, yakılıyor.

Beton yığınları toprağı adeta yutulurcasına yok ediyor. Doğal dere yatakları dolduruldu, ağaçlar kesildi.

Buğday, mısır, lahana, roka-maydanoz-dereotu-marul gibi yeşilliklerin yetiştirildiği Kocavilayet, Çiftliköy gibi kırsal alandaki tarlalardan alınan ürünler tarihe karıştı.

Kent, dağ ayırmadan beton yeşili obur canavar gibi yutuyor!

Bir zamanlarda kendi tarlalarında çalışarak aile bütçesine katkı sağlayan köylü kadınların çoğu, şimdilerde kentin cadde ve sokak kaldırımlarında organik ürün adı altında sebze, meyve, yumurta ve yeşillik gibi ürünleri satıyorlar...

Yenişehir ilçesinin konumlandığı Çiftlik, Menteş, Kocavilayet gibi köylerden geriye kalan sınırlı alanda toprak insanları son terlerini akıtıyorlar.

Plansız yapılaşmanın kendilerini de vurduğunu belirten siteler arasında kalan tek tük tarla sahibi çiftçiler,” Bu gördüğünüz yerler bölgenin en verimli topraklarıydı. Şehri kıraç alanlara kuracaklarına, rant güdüsüne kapılıp hazır tarla ve bahçeleri yerleşime açtılar. Kendi yağıyla kavrulan köylü ve çiftçi tamamen yok oldu. Sonuç olarak yağan her yağmurda şehir sular altında kalıyor. Çünkü yağmuru emecek toprak kalmadı.

Dışarıdan tahıl, sebze ve meyve hatta saman ithal ediliyor. Çoğa kalmaz buralarda bizleri göremeyeceksiniz” şeklinde konuştular.  

Konuyla ilgili görüşü aldığımız şehir plancı Mersin’de kişi başına düşen yeşil alan miktarının yok denecek kadar az olduğunu vurgulayarak, “Belediyelerin yeşil alanları mümkün olduğunca artırmaya dönük plan yapmalarının gerektiğini söyledi. Kentteki yapılaşmamış boş arazileri değerlendirip plan dahilinde yeşil alana dönüştürülmesi kentin yararına olacağını ifade şehir plancısı,”Plansız yapılaşma sonucu Mersin’de yeşil alan maalesef yok denecek kadar az, oysa gelişmiş ülkelerde yaklaşık 30 metrekare. Vakit geçirmeden gerekli önlemler alınmalıdır. Yapılaşmamış boş alanlar meclislerde değerlendirmeye alınarak gereken yapılmalıdır…”görüşleri dile getirdi.