CHP’Lİ ATEŞ, “ÇOCUĞUMUZUN MAMASINDAN ALINAN VERGİ, GÖREV ZARARINA GİDİYOR...” | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ ATEŞ, “ÇOCUĞUMUZUN MAMASINDAN ALINAN VERGİ, GÖREV ZARARINA GİDİYOR...”

CHP’Lİ ATEŞ, “ÇOCUĞUMUZUN MAMASINDAN ALINAN VERGİ, GÖREV ZARARINA GİDİYOR...” mersinmozaik.com

Ateş, "Yerli gaz sisteme verildiğinde doğalgaz sözde ucuzlayacaktı. Yurttaşların faturasına hiçbir indirim yansımadı. Ayrıca yurttaşların vergilerinden ilk 10 ayda BOTAŞ’a 62 milyar lira görev zararı ödemesi yapıldı. Doğalgaz fiyatlarının zirve yaptığı 2022 yılının tamamında BOTAŞ’a yapılan görev zararı ödemesi 5 milyar lira. Daha ilk 10 ayda kurumun görev zararı yüzde 1140 artmış. Doğalgaz faturalarında yapılan Ali-Cengiz oyununun bir benzerinin elektrik faturalarında da izleniyor..."

-ATEŞ, FATURALARDAKİ ALİ-CENGİZ OYUNUNU GÜNDEME GETİRDİ...

-CHP’Lİ ATEŞ: “ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARINI FATURALARLA ÖDEMESEK DE VERGİLERLE ÖDÜYORUZ...”

-“VERGİLERİMİZDEN BOTAŞ’A 62 MİLYAR, EÜAŞ’A 53 MİLYAR GÖREV ZARARI ÖDENDİ...”

-*“ÇOCUĞUMUZUN MAMASINDAN ALINAN VERGİ, GÖREV ZARARINA GİDİYOR...”

CHP Bolu Milletvekili, Sanayi ve Enerji Komisyonu üyesi Türker Ateş, elektrik ve doğalgaz faturalarındaki Ali-Cengiz oyununu gündeme getirdi. İktidarın seçimleri kazanmak için elektrik ve doğalgaza zam yapmadığına dikkat çeken Ateş, “Yurttaşlarımız faturalarındaki rakam değişmediği için zammı hissetmiyor ancak faturalarda ödenmeyen miktar vergilerle ödeniyor. KİT’lere yapılan görev zararları vergilerimizden karşılanıyor. İlk 10 ayda BOTAŞ’a 62 milyar, EÜAŞ’a 53 milyar lira görev zararı ödendi. Dar gelirlinin çocuğuna aldığı mamadan, bebek bezinden topladıkları vergileri, kurumlara görev zararı olarak aktarıyorlar...” diye konuştu.

Ekonomik krizi yönetemeyen iktidarın, insanların algılarını yönetmeye çalıştığına dikkat çeken Ateş, yaptığı açıklamada  şu görüşleri dile getirdi:

“NE DOĞALGAZI NE DE ELEKTRİĞİ UCUZA KULLANIYORUZ...”

Vatandaşa ucuz doğalgaz ve elektrik söylemi kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Elektriğe, doğalgaza zam yapmıyoruz diyerek yurttaşların algısını yönetiyorlar. Faturalar üzerinden almadıkları rakamları, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden ödüyorlar. Sonuç olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı parayı ağaçtan toplamıyor. Asgari ücretlinin, dar gelirlinin çocuğuna aldığı mamadan, bezden topladıkları vergileri kurumlara görev zararı olarak ödüyorlar. Yani zenginlerden faturalar üzerinden almadıkları doğalgaz ücretini, yoksulların ödedikleri dolaylı vergiler yoluyla tahsil ediyorlar.

“BOTAŞ’IN GÖREV ZARARI YÜZDE 1140 ARTTI...”

Yerli gaz sisteme verildiğinde doğalgaz sözde ucuzlayacaktı. Yurttaşların faturasına hiçbir indirim yansımadı. Ayrıca yurttaşların vergilerinden ilk 10 ayda BOTAŞ’a 62 milyar lira görev zararı ödemesi yapıldı. Doğalgaz fiyatlarının zirve yaptığı 2022 yılının tamamında BOTAŞ’a yapılan görev zararı ödemesi 5 milyar lira. Daha ilk 10 ayda kurumun görev zararı yüzde 1140 artmış. Doğalgaz faturalarında yapılan Ali-Cengiz oyununun bir benzerinin elektrik faturalarında da izleniyor. EÜAŞ da özellikle yerel seçim öncesi zarar ettiriliyor. İlk 10 ayda kuruma ödenen Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan görev zararı ödemesi 53 milyar liraya dayandı. Kış aylarında iki kuruma da yapılacak görev zararı ödemeleri çığ gibi artacak