CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Halkımız yüksek faiz altında eziliyor...” | MERSİN MOZAİK

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Halkımız yüksek faiz altında eziliyor...”

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Halkımız yüksek faiz altında eziliyor...” mersinmozaik.com

Talat Dinçer, “ Ticari kredilerin ise yanına yaklaşılmıyor. Bugün itibarıyla ticari kredilerin faiz oranı yüzde 51-55 arasında, yarından itibaren bu oran yüzde 60’lara dayanır. Sizlere sormak isterim, bu işletmeler bu faiz yükü ile nasıl üretim yapacaklar ? Kullandıkları krediyi geriye nasıl ödeyecekler? Ödemekte zorlanan işletme sahipleri hemen takibe atılıyor ve kredi miktarını ödeyemeyen esnafa ilaveten birde temerrüt faizi ilave ediliyor. Kısacası kredisini ödeyemeyen esnafın elinden teminat gösterdiği gayrimenkulü de elinden alınıyor...”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Merkez Bankasınca yüzde 40’a yükseltilen politika faizinin hayat pahalılığının sürekli artması anlamına geldiğini belirterek, artan faiz maliyetlerinin dolaylı olarak halka yansıdığını söyledi. Dinçer, “Hayat pahalılığı günden güne arttığı gibi üretici ürettiğinin bedelini alamamakta, tüketicilerimiz ise ellerindeki imkanlarla zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. Halkımızın büyük bir bölümü yoksulluk içinde çırpınıyor. İnsanlarımız çaresiz, yarınlarından umutsuz, gelecek kaygısı içindeler...” dedi.

BUGÜNKÜ EKONOMİK TABLONUN SORUMLUSU SN CUMHURBAŞKANIDIR...

Faiz artışlarının olumsuz etkileri konusunda CHP Parti Grubu adına TBMM’de söz alan Mersin Milletvekili Talat Dinçer, seçimlerden önce “Ben ekonomistim, faiz sebep, enflasyon sonuçtur” diyerek faizleri sürekli aşağıya çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bugünkü ekonomik tablonun nedeni olarak işaret etti.

Bugünkü gelinen noktada, bırakın enflasyonun düşürülmesinin, sürekli artışına engel olunamadığını ifade eden Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “ Faizlerin yükselmesi hayat pahalılığın sürekli olarak artması anlamına gelmektedir. Artan faiz maliyetleri dolaylı olarak halkımıza yansımaktadır. Hayat pahalılığı günden güne arttığı gibi üretici ürettiğinin bedelini alamamakta, tüketicilerimiz ise ellerindeki imkanlarla zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. Halkımızın büyük bir bölümü yoksulluk içinde çırpınıyor. İnsanlarımız çaresiz, yarınlarından umutsuz, gelecek kaygısı içindeler...” dedi.

KOBİ’LER FAİZ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR...

Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’unu küçük ve orta boy işletmelerin oluşturduğuna vurgu yapan Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “ Sayıları yaklaşık 3,5 milyon olan bu işyerlerimiz bu faiz yükünü kaldırmakta zorlanıyor. Esnaf borç yükü altında, borcu borçla kapattıkları bir dönem yaşıyorlar. Bir çoğu krediye ulaşamadığı gibi krediye ulaşanlarda yüksek faiz nedeniyle ödeme güçlüğü içerisinde olup, krediyi kredi ile kapatmaktadır...” diye konuştu.

KRİZLERİN FATURALARI ESNAFA ÇIKARTILDI...

Konuşmasının devamında işletmelerin büyük bir bölümünün krediye ulaşamadığının altını çizen Milletvekili Dinçer, bunun en büyük sebeplerinden birisinin sicil sorunu olduğuna dikkat çekti. Dinçer, “ Sizlerin de bildiği üzere ülkemizde geçmiş dönemlerde sayısız ekonomik krizler yaşandı. 1994, 200-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 yıllarında yaşanan krizlerdir. Bu krizleri işletmeler çıkarmadı, ancak krizlerin faturalarını hep küçük ve orta boy işletmeler ödedi. Bu kriz dönemlerinde binlerce işletme sahibi işlerini kaybettiği gibi binlerce işletmenin de senetleri protesto oldu, çekleri geç ödendi. Bu olumsuz sonuçlar işletme sahiplerinin sicillerine işlendi. Bankalar işletme sahiplerine kredi verirken kriz dönemlerinde ki olumsuzlukları dikkate alarak, kredilere onay vermedi. Hatta bir çok defa TBMM’de sicil affı kanunu çıkarılmasına rağmen, bankalar bunu görmezden gelerek, esnafı mağdur ettiler...” ifadelerini kullandı.

KREDİSİNİ ÖDEYEMEYEN ESNAFIN GAYRİMENKULU ELİNDEN ALINIYOR...

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, esnaf ve sanatkarların Halk Bankası aracılığıyla kullandığı yüzde 50 hazine destekli kredilerin 2021 yılında yıllık yüzde 4 faizle kullanırken, bugün bu faiz oranı yüzde 22,5’a yükseldiğini, temerrüt faizinin ise yüzde 33,5 olarak uygulandığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “ Ticari kredilerin ise yanına yaklaşılmıyor. Bugün itibarıyla ticari kredilerin faiz oranı yüzde 51-55 arasında, yarından itibaren bu oran yüzde 60’lara dayanır. Sizlere sormak isterim, bu işletmeler bu faiz yükü ile nasıl üretim yapacaklar ? Kullandıkları krediyi geriye nasıl ödeyecekler? Ödemekte zorlanan işletme sahipleri hemen takibe atılıyor ve kredi miktarını ödeyemeyen esnafa ilaveten birde temerrüt faizi ilave ediliyor. Kısacası kredisini ödeyemeyen esnafın elinden teminat gösterdiği gayrimenkulü de elinden alınıyor...

OCAK-EKİM DÖNEMİNDE 181 BİN SENET PROTOSTE EDİLDİ...

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, 2023 yılı Ocak- Ekim aylarında 181.336 adet senetin protesto edildiğini, toplam tutarın ise 13.7 milyar TL.ye yükseldiğinin altını çizerek, “ 2023 yılı Ocak- Ekim döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan 13,8 bin keşideciye ait 122 bin adet çekin toplam tutarı ise 44 milyar TL oldu. Verilen rakamlardan anlaşılacağı üzere, işletmelerimiz oldukça zorlu günler geçirmektedir. Bu ağır şartlar altında bırakın işletmelerini büyütmeyi, ellerindeki var olan kıymetlerini korumakta zorlanmaktadır. Artık esnaf sattığını yerine koyamaz bir duruma gelmiştir. Ödenemeyen çekler sebebiyle işletme sahipleri hapis cezasıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bir çok yüz kızartıcı suç işleyen kişiler cezaevinde yatmazken, ekonomik kriz nedeniyle ödeme zorluğu yaşayan, çekini ödeyemeyen işletme sahiplerinin cezaevine gönderilmesinin takdirini sizlere bırakıyorum...” dedi.

ESNAF DESTEK BEKLİYOR...

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, istihdamın yüzde 76.7’sini karşılayan, dolaylı dolaysız onlarca vergi yükünü üstlenen, işyeri kirası, elektrik, su, doğalgaz, sosyal güvenlik primi gibi bir çok yükümlülüğü yerine getiren küçük ve orta boy işletmelerin hükümetten destek beklediğini kaydederek, “ Bu kadar ağır yükü sırtında taşıyan işletmelerimiz, birde ağır faiz yüküne mahkum edilmiştir. Anayasanın 173. Maddesi 'Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' demektedir. Anayasamızın amir hükmü gereği, esnaf ve sanatkarlarımızı koruyucu ve destekleyici kararları hep birlikte almayı umut ediyor ve genel kurulumuzu saygıyla selamlıyorum...” şeklinde konuşmasını tamamladı.