CHP’Lİ ATEŞ, “ÜLKEYİ PARSEL PARSEL KAPİTÜLASYONLARA AÇIYORLAR...”  | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ ATEŞ, “ÜLKEYİ PARSEL PARSEL KAPİTÜLASYONLARA AÇIYORLAR...” 

CHP’Lİ ATEŞ, “ÜLKEYİ PARSEL PARSEL KAPİTÜLASYONLARA AÇIYORLAR...”  mersinmozaik.com

Ateş, “Birleşik Arap Emirlikleri’ne sunulan sahalar, 18 ay ya da belirlenecek farklı bir süre için hiçbir başka yatırımcı ile müzakere dahi edilemeyecek. Bu resmen bir imtiyazdır. Elektrik Piyasası Kanunu’na göre, yenilenebilir enerji kaynakları için belirlenen sahalar, düzenlenen yarışmalar sonucunda en düşük teklifi verenlere tahsis edilir. Antlaşma bu düzenlemeyi boşa düşürüyor.

-“TÜRKİYE YÜZYILI DEDİKLERİ, KAPİTÜLASYON YÜZYILI ÇIKTI...”

- “BAE SANTRALLERİNE KAÇ DOLAR ALIM GARANTİSİ VERDİNİZ?”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan Enerji ve Doğal Kaynaklar Anlaşmasını Enerji Bakanı Bayraktar’a sordu.

Antlaşmanın, Akkuyu Nükleer Santrali için Ruslara verilen imtiyazları akla getirdiğine dikkat çeken Ateş, “Antlaşma yürürlüğe girdikten sonra üç ay içerisinde Türkiye yatırım sahalarını BAE’ye bildirmekle yükümlü. Bu kadar kısa sürede tahsis yeri belirlenemez. Şimdiden verilecek sahalar büyük oranda hazır” dedi. Ateş, “Lafa gelince milliyetçilik konusunda mangalda kül bırakmayan iktidar, ülke topraklarını parsel parsel kapitülasyonlara açıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ne hangi sahaların sözünü, kaç yıllığına verdiniz? Üretilecek enerji için kaç dolarlık alım garantisi verdiniz? 1923’te Lozan’da kurtulduğumuz kapitülasyonlar, 100 yıl sonra AKP eliyle hortlatıldı. Türkiye yüzyılı dedikleri, kapitülasyon yüzyılı çıktı...” dedi.

Ateş, şöyle konuştu: “Birleşik Arap Emirlikleri’ne sunulan sahalar, 18 ay ya da belirlenecek farklı bir süre için hiçbir başka yatırımcı ile müzakere dahi edilemeyecek. Bu resmen bir imtiyazdır. Elektrik Piyasası Kanunu’na göre, yenilenebilir enerji kaynakları için belirlenen sahalar, düzenlenen yarışmalar sonucunda en düşük teklifi verenlere tahsis edilir. Antlaşma bu düzenlemeyi boşa düşürüyor. Bu da yetmezmiş gibi, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ÇED ve izin süreçlerinde kolaylık sağlanacağı ifade ediliyor. 1923’de Lozan Antlaşması ile kaldırılan kapitülasyonlar, 2024 yılında AKP iktidarı eliyle yeniden hayata geçiriliyor...

“BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİNE HANGİ SAHALARIN SÖZÜNÜ VERDİNİZ?”

Ateş, önergesinde aşağıdaki soruların yanıtlanmasını istedi:

-Antlaşmaya göre, Türk tarafı Antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde uygun sahayı/sahaları bildirecektir. Üç aylık bir süre enerji yatırım sahası belirlemek için çok kısa gözükmektedir. Bu sahalar şu anda belirlenmiş midir?

-Birleşik Arap Emirlikleri’ne hangi sahaların tahsis edilmesi öngörülmektedir?

-Birleşik Arap Emirlikleri’ne sunulacak sahaların kaç yıl için tahsis edilmeleri öngörülmektedir?

-Antlaşmada ÇED süreçlerine yönelik Birleşik Arap Emirlikleri’ne kolaylık sağlanacağı taahhüt edilmektedir. Sağlanması öngörülen kolaylıklar nelerdir?

-Kurulacak tesislerde üretilecek elektrik enerjisi için, Birleşik Arap Emirlikleri’ne herhangi bir alım garantisi taahhüt edilmiş midir?

-Edildiyse, alım garantisinin şartları nelerdir?