Ateş, "Yüksek Teknoloji Üretimi de Başka Bahar’a Kaldı..." | MERSİN MOZAİK

Ateş, "Yüksek Teknoloji Üretimi de Başka Bahar’a Kaldı..."

Ateş, mersinmozaik.com

Ateş, “Sanayi üretim endeksi kasım ayında yüzde 1,4 azaldı. Önceki 4 ayda yaşanan gerileme, kasım ayında ciddi ivme kazandı. Yüksek teknoloji ürün üretimi yıllık bazda yüzde 9,3 küçüldü. Yüksek teknolojili üretim hayali de başka bahara kaldı. Sanayi sektöründe alarm zilleri çalıyor...”

-“FAİZ ARTIŞLARI BAŞLADIĞINDAN BERİ, SANAYİ ÜRETİMİ DÜŞÜYOR...”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, sanayi üretiminde yaşanan gerilemeyi TBMM gündemine taşıdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Ateş, faiz artışlarının başladığı haziran ayından beri aylık bazda sanayi üretiminin gerilediğine dikkat çekti.

Ateş, “Sanayi üretim endeksi kasım ayında yüzde 1,4 azaldı. Önceki 4 ayda yaşanan gerileme, kasım ayında ciddi ivme kazandı. Yüksek teknoloji ürün üretimi yıllık bazda yüzde 9,3 küçüldü. Yüksek teknolojili üretim hayali de başka bahara kaldı. Sanayi sektöründe alarm zilleri çalıyor...” dedi.

Sanayideki üretim düşüşünün istihdamda ciddi sorunlar çıkarmaya başladığına da dikkat çeken Ateş, “Faiz artışları sonrası, üçüncü çeyrekte sanayi sektöründeki istihdam 226 bin kişi azalmıştı. Henüz son çeyrek sektör verileri açıklanmamış olsa da işsizlikte aylık bazda yaşanan artış, büyük oranda sanayi sektöründeki işten çıkarmalar kaynaklı yaşanıyor. Önlem alınmazsa şu an yavaşlayan çarklar, tamamen durabilir. İflaslar ve işsizlik tehlikesi kapıda. 2024 yılı çok sıkıntılı geçecek. Yıllık bazda en büyük düşüş yüzde 9,3’le yüksek teknolojili ürünlerde yaşanıyor. Ülkemiz için çok önemli bir sektör olan dayanıklı tüketim mallarındaki düşüş yüzde 5,1. İhracatımız için son derece önemli olan bu alt grupların daralmaya başlaması, istihdamı da son derece olumsuz etkileyecek. Sayın Bakan, kilogram başı ihracat gelirlerini artırmaktan bahsediyor, ancak veriler hiç iç açıcı sonuçlar ortaya koymuyor. Faiz artışları sanayi sektöründe çarkları durdurma noktasına getirmişken, Bakanlığın bu duruma seyirci kalmaması gerekiyor. Hasarın azaltılması için acilen yeni destek ve teşvik mekanizmalarını hayata geçirmeliler.”görüşlerini dile getirdi. 

Ateş önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Faiz artışları sonrası, sanayi üretimde yaşanan gerilemeyi önlemek için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

Sanayi sektöründe yaşanan istihdam kaybını ortadan kaldırmak için hangi önlemler alınmaktadır?

İstihdamın azalmasını önleyici yeni teşvik düzenlemeleri gündemde midir?

Yüksek teknolojili ürün üretiminde yaşanan düşüşün nedeni nedir? Yüksek teknolojili ürünlere yönelik bir teşvik programı çalışması var mıdır?